Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hamas'ın videosunu yayımladığı İsrailli esir, Netanyahu hükümetine seslendi

        İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 201. gününe girerken Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023’te esir alınan İsrailli Hersh Goldberg-Polin’in bir videosunu yayımladı. Yaklaşık üç dakikalık videoda Goldberg-Polin, İsrail hükümetinden esirleri evlerine kavuşturmasını istedi.

        23 yaşındaki Goldberg-Polin, videoda 7 Ekim’de Re'im yakınlarındaki Supernova Festivali’nde esir düştüğünü ifade etti.

        "KENDİNİZDEN UTANMALISINIZ"

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin kendisinden utanması gerektiğini vurgulayan Goldberg-Polin, “Binlerce diğer vatandaşla birlikte bizi ihmal ettiniz. Bizi 200 gün boyunca terk ettiğiniz ve ordunun tüm çabaları başarısız olduğu için kendinizden utanmalısınız” dedi.

        REKLAM

        İsrailli esir, Tel Aviv’in hava saldırılarında yaklaşık 70 esirin öldüğünü söyledi. Goldberg-Polin, “Size teklif edilen tüm anlaşmaları reddettiğiniz için utanmalısınız. Bu kabusu sona erdirmek istemiyor musunuz? Binyamin Netanyahu ve hükümet üyeleri, ailelerinizle öğle yemeği yediğiniz bir zamanda, yeraltında susuz, yemeksiz, güneşsiz ve uzun süredir tedaviye ihtiyaç duyan biz esirleri düşünün. Size soruyorum Netanyahu, hükümetiniz ve kabineniz burada olduğumuz her gün bizi daha fazla görmezden geliyor. Sizden bekleneni yapın ve bizi derhal evlerimize geri getirin yoksa bu sizin için çok mu fazla?” ifadelerini kulandı.

        Goldberg-Polin, son olarak ailesini çok sevdiğini ve onları çok özlediğini ifade etti.

        ABD vatandaşı da olan Goldberg-Polin’in bir elinin kesildiği görüldü. 7 Ekim’de çekilen bir videoda Goldberg-Polin’in kolunun dirseğinden bileğine doğru parçalandığı görülmüştü. CNN International’ın haberine göre Goldberg-Polin sığınağa fırlatılan el bombasını dışarı atarken yaralandı.

        Videonun tam olarak ne zaman çekildiği bilinmiyor. Ancak Goldberg-Polin, yaklaşık 200 gündür esir tutulduğunu söylüyor. Bu, videonun salıdan kısa bir süre önce çekildiği anlamına geliyor.

        ATEŞKES VE ESİR TAKASI MÜZAKERELERİ

        Hamas, 13 Nisan'da İsrail ile ateşkes teklifine ilişkin cevabını Mısır ve Katara ilettiğini duyurmuştu.

        İsrail Başbakanlık Ofisi de Hamas'ın cevabının genel hatlarıyla olumsuz olduğuna ilişkin açıklama yapmıştı.

        Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Batı Şeria Sorumlusu Zahir Cebbarin, "gerçek bir anlaşma olmaksızın İsrailli esirleri kesinlikle teslim etmeyeceklerini" ifade etmişti.

        İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerden dolayı Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

        Taraflar arasındaki temel anlaşmazlıkların başında Hamasın kalıcı bir ateşkes talep etmesi buna karşın İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ısrar etmesinin geldiği belirtiliyor.

        Hamas'ın Gazze Şeridi içinde zorla yerinden edilmiş 1,5 milyondan fazla Filistinlinin kuzeydeki evlerine geri dönmesini talep ettiği İsrail'inse Gazze'de kara işgaline devam etmekte ısrarcı olduğu bilgisi paylaşılıyor.

        İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich dahil olmak üzere Netanyahu hükümetinin üst düzey isimleri, esirlerin İsrailin birinci önceliği olmaması gerektiğini ve Haması yok etmenin daha önemli olduğunu savunuyor.

        Bazı esir yakınları, Netanyahu destekçilerince sosyal medyada gördükleri tepkilerin yanı sıra hükümete çağrıda bulundukları gösterilerde de fiziksel saldırıya uğradıklarını belirtiyor.

        İsrail makamlarına göre, Gazze Şeridi'nde, bazıları hayatta bazıları ölü 130'dan fazla İsrailli esir bulunuyor.

        Hamasın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esir sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ