Son dakika: Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den 'Çiftlik Bank' açıklaması
On binlerce insanın mağdur olduğu Çiftlik Bank ile ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den son dakika açıklaması geldi. Bakan Gül, "Çok titiz bir şekilde soruşturmalar yapılmakta." dedi
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den son dakika Çiftlik Bank açıklaması geldi.
CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan AdaletBakanıGül: "(Çiftlik Bank) Çok titiz bir şekilde soruşturmalar yapılmakta. Bu konuda mağdur olan kişilerin hukuki güvenceleri, hakları nasıl elde edilmesi gerekiyorsa bunun için her türlü çalışma yapılıyor ama öncelikle bizim çok uyanık olmamız lazım, çok titiz olmamız lazım." şeklinde konuştu.
Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın ile ilgili konunun yargıya geç intikal ettiğini kaydeden Gül, "Şikayet gelir gelmez yurtdışı çıkış yasağı kondu. Çıkış yasağı konulunca yurtdışında olduğu anlaşıldı" dedi.
Uruguay'da olduğu belirtilen Mehmet Aydın'ın bu ülkeden istenip istenmeyeceği ile ilgili soruya yanıt veren Gül, "O konuda savcılarımız ne gibi imkan varsa ilgili kişi ile ilgili o hususta da gerekli takibatı yapıyorlar" dedi.
PARALAR İADE EDİLECEK Mİ?
Paralar iade edilecek mi sorusuna yanıt veren Gül, "Kayyuma devredilmesi halinde, aktif duran bir takım kaynaklarla mağduriyetler giderilebilir. Bütün enstürmanlar yargı tarafından değerlendiriliyor. Savcılarımız ne gibi imkan varsa o kişi ile ilgili gerekli takibatı yapıyor." diye konuştu.
Af konusuna da değinen Bakan Gül, herhangi bir affın gündemlerinde bulunmadığını söyledi.
"MAHKEMELER TOLERANS GÖSTERMEMELİ"
Cinsel istismar yasası ile ilgili konuşan Gül, "Kadına şiddet ve cinsel istismar konularında mahkemelerde tolerans gösterilmesin istiyoruz. Kanunlarda değil uygulamalarda eksiklikler var. Savcı ve hakimler gerekli incelemeleri yapıyor. İlla olay her şikayet edildi diye yaşanmış değildir. Yargıya güvenelim, yanlış karar verirse de bir üst mahkeme düzeltir. Ama tolerans gösterilmesin. Sadece ceza kanunlarını artırmak değil, bilinçli birey ile çözebiliriz. Kravat taktı indirim, böyle bir şey yok. Böyle bir yaklaşım doğru değil. Kanunda da bu yazmaz. Yargıda milyonlarca dosya var. Sizin de, benim de eleştirdiğim kararlar var. Ancak ben hukuka güveniyorum. Bu konu da asla denetimsiz bırakılmayacak. Farkındalık yaratmak için çalışıyoruz." dedi.
"MAĞDURU, MAĞDUR ETMEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Evliliğe zorlanan çocuklarla ilgili konuya değinen Gül, "İdari ve hukuki çalışmalar yapılıyor. Bu konuda tolerans gösterilmiyor. Taviz verilmeden üzerine gidiyoruz. Bu konularda hükümet olarak mağduru, bir daha mağdur etmemek için çalışıyoruz. Kanunda gerekli düzenlemeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.
"YARGILANAN HERKES SUÇLUDUR DİYEMEYİZ"
FETÖ'den tutuklananlara ilişkin açıklamalar yapan Gül, " FETÖ'nün silahlı bir terör örgütü olduğu, devleti ele geçirmeye çalışan bir terör örgütü olduğu kararı verildi. Yargının bakış açısı böyledir. 2 konuda yargılamalar devam ediliyor. 1- darbeciler. 2 darbecilere destek verenler. Adam ben bunu yapmadım diyor ama, ben dahil bunu bilemeyiz. Mahkemeler, beraat etmesi gerekene beraat veriyor. Tutuklanması gerekeni tutukluyor. Yanlış karar olursa zaten savcılar itiraz ediyor. Bu suçlardan yargılanan herkes suçludur diyemeyiz. Mesela bazı erler, öğrenciler olaya karışmadığı için beraat etti. Olaya karışmadıysa beraat ediyorlar. Bir vatandaşımızı şehit ettiyse rütbesi, ünvanı ne olursa olsun cezasını alıyor." şeklinde konuştu.
"FETÖ KONUSUNDA REHAVETE KAPILMAMALIYIZ"
En kritik noktalarda hala FETÖ'cülerin olduğuna dair endişeler olduğuna dair soruyu yanıtlayan Gül, "FETÖ ile mücadele konusunda her şey bitti, hepsini deşifre ettik gibi bir rahatlık asla olmamalı. Hala yargıya sızmaya çalışıyorlar. Yargı sınavına çalışan bir grup kişi yakalandı. Ancak yargılanacaklar, şimdiden bir şey demek doğru değil. Rehavete kapılmayacağız, kripto bir yapı. Hukuk içinde mücadeleyi sürdüreceğiz. Hükümet her türlü tedbiri alacaktır." ifadelerini kullandı.
"FETÖ KONUSUNA HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ BAKIYORLAR"
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ile ilgili konuşan Gül, "Ben hukuk adına, terörle mücadele konusunda uluslararası hukuk göz önüne alınacaksa umutluyum. Meseleye hukuki değil de siyasi bakılıyor. Terörü koruyan devlet konumu ortaya çıkacaktır. Bir devlet adına en istenmeyecek şeydir. Uluslararası iadelerde bana bunu ispat edin diye bir şey yoktur. İstenen kişiyi alacak, yargılayacaksınız, ondan sonra karar vereceksiniz. Şüphe yeterli. Yüzlerce şüphe, itiraf söz konusu. Bu konuda hukukumuz, sözleşmelerimiz gereği iadeyi bekliyoruz." dedi.
"İNTERPOLDEN YETERİNCE YANIT ALAMIYORUZ"
Terör örgütü PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim ile ilgili açıklamalarda bulunan Gül, "Canımızı yakan, hayatını kaybeden olayların bir çoğunun faili, iadesini istiyoruz. Danimarka'ya, Almanya'ya yazıldı. Nerede görüldüyse yazıldı. En son Almanya'daydı. Almanya'ya yazıldı, Danimarka'ya geçti oraya da yazıldı. İnterpolden yeterince yanıt alamıyoruz." şeklinde konuştu.
AYM'NİN BAĞLAYICILIĞI KONUSUNDA TEREDDÜT YOKTUR"
Anayasa Mahkemesi kararlarını değerlendiren Gül, "Anayasa Mahkemesi'nin bağlayıcılığı konusunda teredddüt bulunmamaktadır. Yerel mahkeme, tutuklama kararı verdi ama AYM ihlal kararı verdi. Bunu tutukluluğu kaldırarak ortadan kaldırırsın dedi. Nihayetinde beraat kararı verildi. Türkiye'de hukuk sistemi işlemektedir. Kararın gereği yerine getirilmiştir." dedi.
"KİMYASAL KASTRASYON DA MASADA"
Kimyasal kastrasyon konusunda açıklama yapan Gül, "Kimyasal kastrasyon da masada. Bir sanıkla ilgili bu davranışlar, kimyasal kastrasyonla, ilaçla kaldırmak mümkünse kullanılabilir." şeklinde konuştu.
Arabulucuk sistemi ile ilgili konuşan, "Her iki taraf için de zaman kazandırıyor. Birçok mahkemede davalar daha önce bitecek. İşçi ve işverenlerimize ve arabulucularımıza çok teşekkür ediyorum. Arabuluculuk sisteminin değerlendirilmesini tavsiye ediyorum." dedi.
"HAYVANLAR KONUSUNDA SABIKALI OLANLARA HAPİS CEZASI VERİLECEK"
Hayvan hakları ile ilgili konuya değinen Gül, "Kanunlar bir günlük değil. Yıllarca uygulanacak. Daha önce hayvanlar mal gibi görülüyordu. Sahip olduğunuz bir hayvan varsa, ona karşı işlenirse suç kabul ediliyordu. Biz sahibi olsun, olmasın bir candır diyoruz. İnsana emanet edilen bu canlıların korunması için para cezalarının artırılması, para cezası almış olanlara hapis cezası verilecek." şeklinde konuştu.