AGİ ne kadar oldu? İşte 2018 AGİ ücretleri
AGİ ne kadar oldu? sorusu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından asgari ücretin bin 602 TL olarak duyurulmasıyla birlikte cevap buldu. Peki AGİ ne kadar oldu? İşte 2018 AGİ tablosu.
AGİ ne kadar oldu? diye araştıran milyonlarca işçi, sorunun yanıtını internet üzerinde araştırmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, dün 4. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından 2018 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Bakan Sarıeroğlu, yaptığı açıklamada 1 Ocak 2018'den itibaren geçerli olmak üzere asgari ücretin bin 603 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından 2018 AGİ tablosu da belli oldu. İşte 2018 AGİ tablosu ve detaylar.
AGİ NE KADAR OLDU? İŞTE 2018 AGİ TABLOSU
Asgari Geçim İndirimi (AGİ) miktarı, dün açıklanan 2018 yılı asgari ücret zammının ardından belli oldu. İşçilerin merakla beklediği AGİ tablosu da belirlenmiş oldu. İşte 2018 AGİ tablosu;
AGİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Asgari ücret miktarının belli olmasının ardından işçiler AGİ miktarını hesaplamak için "AGİ hesaplama nasıl yapılır?" sorusuna cevap aramaya başladı. AGİhesaplama işlemişu şekilde;
Ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarına yıllık olarak;
İşçinin kendisi için %50
Çalışmayan ve geliri olmayan eş için %10
Birinci ve ikinci çocuk için çocuk başına %7,5
Üçüncü çocuk için %10
Dördüncü ve daha fazla çocuk için çocuk başına %5
indirim uygulanır.
AGİ'DEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Ücreti, gerçek usulde vergilendirilen herkes asgari geçim indiriminden faydalanabilir. Yani Gelir Vergisi Kanununda yer alan 61. maddesindeki ücretleri alanlar, bu indirimden faydalanabilir.
AGİ'DEN KİMLER YARARLANAMAZ?
Ücretleri diğer ücretler kapsamında vergilendirilenler bu indirimden yararlanamazlar.
AGİ MAAŞA DAHİL MİDİR?
1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde AGİ yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde ödenmesi gerekiyor.
AGİ ÖDENMEDİĞİ TAKDİRDE NE OLUR?
AGİ’yi ödemeyen işveren İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'na uymadığı için suç işlemiş sayılır. Bu durumda Maliye Bakanlığı re’sen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir.
İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedilebilir ve hukuka başvurulabilir.