Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu belirtilere dikkat: Karaciğerinizin detoksa ihtiyacı olduğunu gösteren 10 işaret!
        1

        Karaciğerin düzgün çalışması sayesinde vücut, optimal şekilde çalışabilen bir denge sağlar ve sağlığın korunması için gereken biyokimyasal süreçleri destekler. Karaciğerin bu çok yönlü işlevleri, sağlıklı bir yaşam için hayati önem taşır. Eğer karaciğer sorunları yaşıyorsanız belki de detoksa ihtiyacınız vardır. İşte bunu anlamanız için 10 işaret!

        2

        1. YORGUNLUK

        Vücudunuzda aşırı miktarda toksin olduğunda karaciğere yük binebilir. Gastroenteroloji ve hepatoloji uzmanı Dr Pawan Rawal, işlevlerini yerine getirmenin zor olması nedeniyle bunun yorgunluğa yol açabileceğini söylüyor.

        3

        2. SİNDİRİM SORUNLARI

        Sindirim sorunları her zaman tükettiğiniz yiyeceklerle ilgili değildir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu varsa safra üretiminin bozulması nedeniyle şişkinlik, kabızlık veya ishale neden olabilir.

        4

        3. SARILIK

        Derinin ve gözlerin sararması karaciğer hasarına veya fonksiyon bozukluğuna işaret eder. Tipik olarak kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında oluşan sarımsı bir pigment olan bilirubin fazlalığından kaynaklanır.

        5

        4. KOYU RENKLİ İDRAR

        Fazla sıvı tüketmediğinizde idrarınızın renginin koyulaştığını fark edeceksiniz. Ancak koyu renkli idrar aynı zamanda karaciğer sorunlarına da işaret eder. Artan bilirubin seviyeleri idrarın koyulaşmasına neden olarak karaciğer sorunlarına işaret edebilir.

        6

        5. KARIN AĞRISI

        Uzman doktor, karnın sağ üst kısmındaki rahatsızlığın aynı zamanda karaciğer iltihabına veya büyümesine de işaret edebileceğini söylüyor.

        7

        6. AÇIKLANAMAYAN KİLO KAYBI

        Karaciğer sorunları metabolizmayı bozabilir ve bu da açıklanamayan kilo kaybına neden olabilir. Karaciğer problemi varsa vücudunuz besinleri işlemede zorluk çekecektir. Bu hem zayıflığa hem de kilo kaybına yol açacaktır.

        8

        7. CİLT SORUNLARI

        Karaciğer fonksiyon bozukluğu kendini kaşıntı, döküntü veya sivilce şeklinde gösterebilir. Bu cilt sorunları toksin birikmesinden kaynaklanmaktadır.

        9

        8. RUH HALİ DEĞİŞİMLERİ

        Dr Rawal, toksinlerin nörotransmitter dengesini etkileyebileceğini söylüyor. Bu, ruh hali değişimlerine veya sinirliliğe yol açabilir.

        10

        9. İŞTAHSIZLIK

        Karaciğer fonksiyon bozukluğu iştahın azalmasına neden olabilir. Besin emilimi sorunları da olacaktır.

        11

        10. SIVI TUTULMASI

        Karaciğer hasarı karın veya bacaklarda sıvı birikmesine neden olabilir. Sıvı tutulması vücudun bu kısımlarında şişmeye neden olur.

        12

        KARACİĞER DETOKSU NASIL YAPILIR?

        Karaciğeri detoksifiye etmek için çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme alışkanlıkları edinebilirsiniz. İşte bazı yollar:

        13

        1. Toksinlerin karaciğer ve böbreklerden atılmasına yardımcı olmak için bol miktarda su içerek kendinizi sulu tutun.

        2. Karaciğer fonksiyonunu destekleyen temel besin maddeleri ve antioksidanlar için renkli sebzeler, meyveler, yağsız proteinler ve tam tahıllarla dolu dengeli bir diyet yiyin.

        14

        3. Daha fazla karaciğer hasarını önlemek için alkol tüketimini azaltın veya ortadan kaldırın.

        4. Şeker, sağlıksız yağlar ve karaciğere yük oluşturabilecek katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdaları tüketmekten kaçının.

        15

        5. Karaciğer detoksifikasyonuna yardımcı olan genel sağlığı ve metabolizmayı desteklemek için düzenli fiziksel aktivite yapın.

        6. Sigara dumanı ve kirlilik gibi çevresel toksinlere ve kimyasallara maruz kalmayı sınırlayın.

        16

        KARACİĞER DETOKSU NE KADAR SÜRER?

        Karaciğer detoksifikasyonunun süresi, bireyin genel sağlığı, karaciğer hasarının veya toksisitesinin derecesi ve kullanılan spesifik detoksifikasyon yöntemleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

        17

        Uzman doktor, genel olarak karaciğer detoksifikasyon programının birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebileceğini söylüyor. Ancak karaciğer kısa sürede tam bir detoks sürecine girmez; bunun yerine yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme alışkanlıkları devam eden karaciğer sağlığına ve fonksiyonuna katkıda bulunur.

        18

        Doğru beslenme, sıvı alımı, egzersiz ve stres yönetimini içeren sağlıklı bir yaşam tarzını tutarlı bir şekilde takip etmek, zamanla karaciğerin doğal detoksifikasyon süreçlerini destekler.

        Kaynak: HealthShots

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ