Bangkok katliamında İştanbüllü Adem bilmecesi!
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 20 kişinin öldüğü tapınak saldırısı soruşturmasında, Türk vatandaşı olduğu iddia edilen bir şüphelinin evine baskın yapıldı. Evde bulunan, biri "Adem Karadağ" adına çok sayıda sahte pasaport kafaları karıştırdı
GAZETE HABERTÜRK
Tayland polisi, 17 Ağustos’ta başkent Bangkok’taki bir Hindu tapınağına yapılan ve 20 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla ilgili olarak Türk vatandaşı olduğu iddia edilen bir kişinin evine baskın düzenledi. Bangkok’un dış mahallelerindeki Nong Jok’taki eve yapılan baskında gözaltına alınan kişinin adı Adem Karadağ olarak açıklandı. Tayland İç Güvenlik Operasyonları Birimi Sözcüsü Albay Banphot Phunphien, şüphelinin Türk vatandaşı olduğunu söyledi. Şüphelinin evinde yapılan aramalarda bomba yapımında kullanılan pek çok malzemenin yanı sıra 10 sahte pasaportun da ele geçirildiği açıklandı.
ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
İlk açıklamadan saatler sonra Tayland polisinden farklı bir açıklama geldi. Ulusal Polis Sözcüsü Prawut Thavornsiri, ‘Adem Karadağ’ kimlikli şahsın ‘Bangkok’taki saldırıyı düzenleyen bombacı olmadığını’ açıkladı. Thavornsiri, şüphelinin ‘saldırıyla ilgisi olan bir örgüt üyesi olma ihtimalinin yüksek olduğu’ gerekçisiyle tutukluluk halinin süreceğini de belirtti. Thavornsiri, bu şahsın Bangkok’taki tapınak saldırısından 2 gün sonra yine başkentte düzenlenen başka bir bombalı saldırıyla ilgili olarak sorgulandığını da sözlerine ekledi.
TC KİMLİK NO'SU 10 HANELİ
Gözaltına alınan kişinin evinde ele geçirilen ve 28 yaşında, İstanbul doğumlu Adem Karadağ olduğunu gösteren pasaportun yazım hatalarıyla dolu ve gelişigüzel hazırlanmış olduğu fark edildi. Medyaya servis edilen pasaportta, 11 haneli olması gereken TC kimlik numarasının 10 haneli yazıldığı görülüyor. ‘Verildiği makam’ kısmında herhangi bir ilçe adının yazılması gereken pasaportta bu bölümde İstanbul yazıyor. Ancak bu da ‘İştanbül’ şeklinde yazılmış. Söz konusu pasaportun kimlik bilgilerindeki doğum tarihi ise 8 Nisan 1987. Ama doğum tarihinin kısaltması da hatalı şekilde ‘08 Niş’ olarak yazılı. Pasaportun “son geçerlilik tarihi” de iki kez belirtilmiş.
DIŞİŞLERİ DEVREDE
Tayland’daki tapınak saldırısı şüphelilerinden birinin Türk vatandaşı olduğu yönündeki açıklamalar üzerine Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık kaynakları, “Bahsedilen kişinin pasaportu sahte. Şahsın Türk olup olmadığı belli değil. Tayland makamlarından bilgi bekliyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. Türkiye’nin Bangkok Büyükelçisi Osman Bülent Tulun’un Tayland makamları ile görüştü. Türkiye’nin, diplomatik kanallardan bilgi gelmemesi üzerine, Interpol aracılığıyla Tayland makamlarından bilgi talebinde bulunduğu belirtildi.
ROBOT RESME UYMUYOR
17 Ağustos’ta düzenlenen ve 20 kişinin öldüğü, 120 kişinin de yaralandığı Erawan Tapınağı saldırısından birkaç gün sonra saldırganın robot resmi çıkarılmıştı. Saldırının ardından güvenlik kameralarından tespit edilen bir şüphelinin robot resmi dağıtılmış, şüphelinin Türk olabileceğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Tayland polisi de saldırıyla ilgili Türkiye vatandaşlarına yönelik inceleme başlattıklarını duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta bu iddialar ile ilgili olarak Tayland’ın Ankara Büyükelçiliği’ne rahatsızlığını iletti. Bakanlık, Tayland makamlarından, varsa konuyla ilgili somut bilgi veya belgeleri Türk makamlarına iletmesini istedi. Adının Adem Karadağ olduğu belirtilen şüphelinin robot resimle benzerliğinin bulunmadığı dikkat çekiyor.