Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Gül, Dünya Ticaret Liderleri Zirvesi"ne katıldı | Dış Haberler

        11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Mevcut sorunlar çözüldüğünde bu ülkelerin yeniden inşası ve kalkınması için ekonomik aktörlere rol düşecektir. Bu bağlamda Türk-Alman işbirliği daha da önem kazanacaktır. Almanya’nın Türk işadamları ve firmalarının vize ve karayolu kotası ve ücretleri gibi sınırlamaları kaldırması bu işbirliğini olumlu etkileyecektir" dedi.

        Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin açıkladığı reform sürecini desteklediğini ve teşvik ettiğini belirterek, Türkiye'nin yeni reform programı hakkında kapsamlı bilgi verdi.

        Alman iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya ve ortaklıklar kurmaya davet eden Gül, Türk-Alman ticari-ekonomik iş birliği ve ortaklığının parlak bir geleceği bulunduğunu kaydetti.

        Almanya’da yaşayan Türklerin kurduğu KOBİ'lerin gurur verici olduğunu vurgulayan Abdullah Gül, konuşmasında bölgesel konulara da değindi.

        Orta Doğu’daki siyasi kaos, terörizm ve sığınmacı sorunlarının Türk ve Alman çıkarlarını ilgilendirdiğini, bu sorunların hatalı biçimde din, teoloji ve mezhep çatışması olarak sunulduğunu ancak esasında tüm bunların siyasi nitelik taşıdığını belirtti.

        Abdullah Gül bu sorunların çözümü yönünde bazı ilerleme işaretlerinin bulunduğuna atıfta bulunarak, ''Bu eğilimi herkesin desteklemesi gerekir. Sorunlara bulunacak çözümler adil, gerçekçi ve uygulanabilir olmalıdır. Siyasi ve diplomatik araçlar kullanılmalı ancak gerektiğinde askeri opsiyona başvurulmalıdır. Mevcut sorunlar çözüldüğünde bu ülkelerin yeniden inşası ve kalkınması için ekonomik aktörlere rol düşecektir. Bu bağlamda Türk-Alman işbirliği daha da önem kazanacaktır. Almanya’nın Türk işadamları ve firmalarının vize ve karayolu kotası ve ücretleri gibi sınırlamaları kaldırması bu işbirliğini olumlu etkileyecektir'' diye konuştu.

        Gül, Türkiye'nin açıkladığı reform sürecine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

        ''Hükümetin AB’ye tam üyelik müzakereleri çerçevesindeki taahhütlerini tazelemesini ve AB’nin buna olumlu karşılık vermesini takdirle karşılıyorum. Reform programı, hükümetin bu süreçte hukuk devleti, temel haklar ve özgürlükler ve demokrasinin standartlarının yükseltilmesinin vazgeçilmez olduğunun farkında olduğuna işaret etmektedir. Görüşülmeye başlanan yeni Anayasa’nın modern bir yönetim oluşturması, en yüksek demokratik standartları güvence altına alması ve Kürt meselesini ele alması beklenmektedir. Reform programının başarılı olacağına inanıyorum. Reformaların başarısı makro ekonomik temelleri esasen sağlam olan Türk ekonomisini daha da dayanıklı hale getirebilecektir.''

        Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da yaptığı konuşmada, 2016 yılının birçok sorun için kader yılı olacağını belirterek, 500 milyonluk Avrupa 'nın 3 milyon sığınmacıyı kabul edememesinin Avrupa'nın karnesinin zayıf olduğunu gösterdiğine işaret etti.

        Wulff Avrupa'nın tüm bu sorunların çözümü için Türkiye ile daha yakınlaşması gerektiğini, ABD için Mexiko'nun anlamı neyse, Avrupa için de Türkiye'nin anlamının o olduğunu kaydetti.

        Avrupa'nın Türkiye ile Ortadoğu'ya birlikte bir kapı açmasını isteyen Wulff, Avrupa'nın Türkiye ile yakınlaşan bir politika izlemesi gerektiğini bildirdi.

        Wulff ayrıca Gül ile olan yakınlığına da işaret ederek, iki Alman gazetecinin İran'dan kurtarılmasında Abdullah Gül'ün oynadığı rolü anımsatarak, kendisine bir kez daha teşekkürlerini iletti.

        Abdullah Gül ayrıca Almanya temasları çerçevesinde, Mercedes müzesi, Mevlana Camisi Derneği'ne de ziyaretlerde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ