36 ülkenin Musul savaşı
Irak'ın Musul kentini 2.5 yıl önce işgal eden terör örgütü DEAŞ'ı kentten çıkarmak amacıyla dün sabah kara harekâtı için düğmeye basıldı. Operasyona 36 ülke destek verirken 30 bin silahlı gücün katıldığı belirtildi
Irak’ın Musul kentini 2.5 yıl önce işgal eden terör örgütü DEAŞ’ı kentten çıkarmak amacıyla dün sabah kara harekâtı için düğmeye basıldı. Irak Özel Kuvvetleri, peşmerge güçleri ve ABD ile 35 ülkenin destek verdiği harekâta 30 bin silahlı gücün katıldığı belirtildi. Musul’daki 4-8 bin DEAŞ’lı teröristin yok edilmesi için Avrupa’nın en büyük uçak gemisi olan ‘Charles de Gaulle’ de Güney Kıbrıs’a gelip demir attı.
Terör örgütü DEAŞ, 10 Haziran 2014’te Irak’ın ikinci büyük kenti olan Musul’u, tek bir kurşun atmadan çekilen Irak ordusundan teslim aldı. Geçen 2.5 yılın ardındansa dün sabah saat 04.00’te Musul’u geri almak için Irak Özel Kuvvetleri, ABD öncülüğündeki ‘koalisyon güçleri’ ve peşmerge gücü harekete geçti. Musul’u kurtarmak için 36 ülkeden 30 bine yakın silahlı güç seferber oldu.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte kenti çevreleyen Hazır, Güveyir ve Kayyara cephelerinden Musul harekâtı başladı. Havadan ve karadan DEAŞ mevzileri vurulurken peşmerge güçlerinin öncülüğünde kara birlikleri Musul’a doğru yürümeye başladı. Musul harekâtında, Türkiye’nin Başika Kampı’nda eğittiği 2 bin 500 kadar ‘Ninova Muhafızları’ da yer aldı.
Peşmerge güçleri saat 04.00’ten itibaren Musul’un doğusundaki Hazır Cephesi’nden kente doğru harekete geçti. DEAŞ’lı teröristler, peşmerge ve Irak ordu birliklerine karşı 2 intihar saldırısı düzenledi. En az 76 kişi öldüğü iddia edildi.ABD ASKERLERİ ‘ZERDEK’TE
Musul’un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi’ndeki Zerdek Dağı’nda da çok sayıda ABD askeri konuşlandı. Hazır Cephesi’ndeki ABD ordusuna ait zırhlı birlikler, Musul’a ilerledi. Topçu birlikleri, Musul Ovası’nı ağır toplarla gün boyu vurdu. İnsansız hava uçakları da Musul semalarını gözetledi.
12 KÖY GERİ ALINDI
Musul operasyonunun ilk saatlerinde DEAŞ güçlerinin fazla varlık gösteremediği dikkat çekti. 4 bin peşmergeden oluşan Kürt güçleri doğu yönünde, Irak ordu birlikleri ise güneydoğudan direnişle karşılaşmadan ilerledi ve DEAŞ’tan 12 köy kurtarıldı. Hazır Cephesi’nde konuşlanan peşmerge güçleri, DEAŞ hedeflerini Katyuşa füzeleri ve top atışlarıyla vurdu.
2 İNTİHAR SALDIRISI
Bu sırada DEAŞ, peşmerge güçlerine karşı bombalı araçla intihar saldırısı düzenledi. Saldırıda 6 peşmerge öldü, aralarında Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı’nın olduğu Şalav Rasul’un da bulunduğu 10 kişi yaralandı. Patlama anında bölgede bulunan Anadolu Ajansı muhabirleri büyük tehlike atlattı. İnfilak eden aracın parçaları muhabirlerin başının üzerinden geçti. DEAŞ’lı teröristlerin akşam saatlerinde de Irak ordusuna bombalı araçla intihar saldırısı düzenlediği bildirildi. Sputnik’te yer alan haberde, saldırıda 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
KENT SAVAŞI
Hendeklere doldurdukları petrolü ateşe verip, havadan görüntü alınmasını engellemeye çalışan DEAŞ’ın kentin çevresinden çekildiği ve kent savaşına hazırlandığı kaydediliyor. Örgüt, kentin stratejik yol ve köprülerine bubi tuzaklaması yaptı. DEAŞ’ın Iraklı güçlere karşı hardal gazı bombası atmaya hazırlandığı da ileri sürüldü.
MUSUL HALKI AYAKLANDI
DEAŞ’a biat etmeyen aşiretlerin silahlı güçlerinin de operasyona karşı direnci kırmak için silahlı eylemler düzenlediği öğrenildi. Musul’da DEAŞ’ın varlığının son bulmasını isteyen direniş güçlerinin örgütün zırhı araçları ve ağır silahlarına zarar veren saldırılar başlattığı bildirildi. DEAŞ’a karşı Suriye ve Irak’taki operasyonlara 64 ülke destek veriyor.
PENTAGON SÖZCÜSÜ
‘IRAK VE TÜRKİYE’Yİ DİYALOGA ÇAĞIRIYORUZ’
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Türk askerlerinin Musul operasyonuna katılıp katılmayacağının Irak ve Türk hükümetleri arasında çözülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Cook, “Bu Iraklıların operasyonu, liderlik rolünde onlar var. Türkiye ile Irak’ı Başika konusunda diyaloga çağırıyoruz” dedi. Cook, operasyonun hızla ilerlediğini, 10 cephede Irak askerlerinin ve peşmergelerin savaştığını, ABD ve öteki koalisyon güçlerinin de operasyona destek verdiğini söyledi. Pentagon sözcüsü “ABD askeri Musul’a girecek mi?” sorusu üzerine, “O bugünün konusu değil. Mevcut duruma odaklanmış durumdayız. Bakalım nasıl ilerleyecek” diye konuştu.
AB’NİN GÜNDEMİ MUSUL
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Lüksemburg’da toplandı. AB’nin yeni küresel stratejisi, sığınmacı sorunları ve Tunus’taki son durum resmi gündemi ile yapılan toplantıya Irak ve ABD öncülüğünde başlatılan Musul operasyonunun damgasını vurması bekleniyor. AB Bakanlar Toplantısı’na Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katılıyor. Bu arada Fransa, Musul’a yönelik operasyonla ilgili 25 Ekim’de Paris’te bir toplantı düzenleyecek. Toplantıya, Fransa ve ABD dahil 12 ülkenin savunma bakanı katılacak.
İBADI DAYANIŞMA İSTEDİ
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonuyla ilgili olarak Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi. İbadi kent merkezine operasyon sonrası sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini söyledi.
CARTER: DÖNÜM NOKTASI
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın ‘dönüm noktası’ olduğunu söyledi. Carter, “ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır” dedi.
FRANSIZ GEMİSİ KIBRIS’TA
Fransa, Musul harekâtının başlamasıyla Avrupa’nın en büyük uçak gemisi olan 221 metre uzunluğunda, 24 savaş uçağı taşıyabilen Charles de Gaulle’ü Kıbrıs’a konuşlandırdı. Limasol Limanı’na demirleyen Charles de Gaulle’ün Musul operasyonuna hava desteği sağlamak için gönderildiği belirtildi.
Fransız gemisi Kıbrıs'ta'200 KİLOMETREKARELİK ALAN DEAŞ'TAN KURTARILDI'
IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, “Operasyonda 200 kilometrekareden daha fazla alan DEAŞ’tan kurtarıldı. Musul halkının emin olmasını istiyoruz. Peşmerge ve Irak ordusu olarak katliam yaşanmadan kenti kurtarmak için çaba gösteriyoruz” dedi. Barzani, Musul’daki Türk askeri varlığıyla ilgili olarak da, “Musul’un Halep olmaması için çaba göstereceğiz. Ankara ve Bağdat arasında uzlaşı yolu bulunmalıdır” diye konuştu. Barzani, ilk defa Irak askeri ile peşmergenin birlikte bir bölgede savaştığını belirterek bunun bölgenin kaderi için çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
‘MUSUL VE RAKKA OPERASYONU EŞZAMANLI YÜRÜTÜLMELİ’
IRAK ordusu, koalisyon ve peşmerge güçleriyle birlikte Musul’un DEAŞ’tan alınması için dün harekete geçti ve Musul operasyonu üç koldan başladı. DEAŞ, Musul’un batısından Suriye’nin Rakka ve El Bab kentine uzanan bir koridoru kontrolü altında tutuyor. Rakka, DEAŞ’ın Suriye’deki kalesi konumunda bulunuyor. Askeri yetkililer, Musul operasyonunu izleyen günlerde DEAŞ’ın bu koridoru ‘kaçış yolu’ olarak kullanacağını değerlendiriyor. Bu da DEAŞ’ın Suriye’deki gücünü artırması ve mücadele direncini yükseltmesi anlamına gelecek. Ankara, “Sadece Musul’a yönelik operasyon DEAŞ terörünün kökünü kurutmaya yetmez. Eşzamanlı olarak DEAŞ’a Suriye’de Rakka ve El Bab’da da operasyon düzenlenmeli” değerlendirmesini muhataplarına iletti. ABD’de bulunan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın da ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve koalisyon ülkelerinin komutanlarına aynı mesajı ilettiği öğrenildi ABD öncülüğündeki koalisyon, Ankara’nın operasyon sahasının genişletilmesi yönündeki beklentisine şimdilik ‘olumlu’ yanıt vermedi. Koalisyonun, ‘Bekle-gör’ politikası izlediği ve DEAŞ’ın güçlerini Musul’dan batıdaki Suriye’ye doğru yönlendirmeye başlaması halinde kaçış yollarının bombalanmasını gündeminde tuttuğu belirtildi.
BAŞİKA’DA RİSK ARTIYOR
MUSUL’un doğu ve güneyden kuşatılması, DEAŞ’ın batı koridorunun yanı sıra kuzeydeki Başika bölgesine doğru yönelmesi riskini de ortaya çıkarıyor. Başika’da peşmergelere eğitim desteği vermek üzere konuşlandırılan yaklaşık 500 Türk askeri bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), burada muharip unsurlara değil, eğitim birliğinin güvenliğini sağlayacak ölçüde tank ve zırhlı araç gücüne sahip durumda. Bölgede, DEAŞ tehdidinin yanı sıra Musul’un geleceğine dair mezhep savaşı riskinin doğması Başika’ya yönelik güvenlik risklerini artırıyor.
TÜRKİYE, ZIRHLI BİRLİKLERİNİ IRAK SINIRINA KAYDIRDI
Irak’ın Musul kentini elinde bulunduran DEAŞ’a yönelik operasyonun başladığı saatlerde Türkiye’nin Irak sınırında da askeri hareketlilik gözlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Şırnak’ın Silopi İlçesi’ne askeri araç sevkıyatında bulundu. İpekyolu’nu kullanan ve tank taburuna doğru yönelen araçlar arasında boş TIR’lar, tanklar ve zırhlı birliklerin olduğu görüldü. Bölgeye sevk edilen askeri gücün Irak’ta Türk birliğinin bulunduğu Başika’ya karşı olası tehdidin önlenmesinin yanı sıra yaşanabileceği belirtilen göç dalgasının karşılanmasına yönelik planlama dahilinde gittiği öğrenildi.
100 BİN KİŞİ GÖÇ EDEBİLİR
Birleşmiş Milletler (BM), Irak’ın Musul kentinde terör örgütü DEAŞ’a yönelik olarak başlatılan operasyon nedeniyle kentte bulunan en az 750 bin sivilin büyük bölümünün sığınmacı konumuna düşebileceği uyarısında bulundu. BM Mülteciler Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Kurumumuz Musul’da yaşananlardan ötürü 100 bin Iraklının Suriye ve Türkiye’ye kaçmasından endişe etmektedir. Sığınmacı akınına karşı tedbir alınmalıdır” denildi.
MURAT GÜRGEN - Melih YİĞİT - AA - DIŞ HABERLER/GAZETE HABERTÜRK