Dünyada 1 Mayıs
1 Mayıs İşçi Günü dünya genelinde düzenlenen gösteri ve etkinliklerle kutlanmaya başladı. Gösteriler genel olarak olaysız geçti.
Dünyada 1 Mayıs kutlamaları Uzakdoğu ülkelerinde gerçekleştirilen gösterilerle başladı. Başta Endonezya olmak üzere çok sayıda ülkedeki yüzbinlerce işçi çalışma şartlarında iyileştirme istedi.
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da, "Bugün dayanışma günü" ve "Baskıya derhal son" sloganlarıyla başkanlık sarayına yürüyen göstericilere sayıları 15 bini bulan güvenlik güçleri, tazyikli su sıkarak müdahale etti.
Endonezya'da çalışanlar, işçi kesiminin sadece yüzde 25'ini içine alan sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesini ve en yoksullar dahil olmak üzere herkesi kapsamasını istiyor.
1 Mayıs dolayısıyla Endonezya'nın Bandung, Medan, Yogyakarta ve Makassar kentlerinde de gösteriler düzenlendi.
Gün dolayısıyla Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhonoyo, Cakarta'nın dış semtlerinde bulunan Japon Toyota otomobil fabrikasına giderek, yüz kadar işçiyle birlikte öğle yemeği yedi.
Resmi Antara ajansının haberine göre, Devlet Başkanı Susilo, "Eğer bir sorun varsa işçiler ve sendikalar çözüm için bir araya gelmeli. Bu, yangınlardan, olaylardan ve yakıp yıkmaktan çok daha iyidir" dedi.
NEPAL'DA MAOCULAR GÖSTERİ YAPTI
Nepal'in başkenti Katmandu'da da Maocu binlerce gösterici bir yürüyüş yaparak, hükümetin istifasını istedi.
Son 10 yılda Maocularla devlet güçleri arasında çıkan çatışmalarda 13 bin kişinin öldüğü bu yoksul Himalaya ülkesinde, olay çıkmaması için güvenlik güçleri geniş önlem aldı.
Yunanistan’da 1 Mayıs:
İşçiler acı reçeteyi protesto ediyor
Yunanistan’ın başkenti Atina’nın merkezinde toplanan binlerce gösterici, kriz nedeniyle uygulamaya konan kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor.
Yunan hükümeti, 45 milyar dolarlık kredi paketini alabilmek için, aldığı önlemleri daha da ağırlaştırmayı hedefliyor. IMF ve Avrupa Birliği, Atina’yı iflastan kurtarmak için söz konusu önlemlerin alınmasını şart koşmuştu.
Hükümetin yeni önlem paketi kapsamında vergileri artırması, ikramiyeleri azaltması bekleniyor. Sendikaların 1 Mayıs’ta yeniden alanlara davet ettiği işçiler alınan ve alınması planlanan önlemlere karşı yürüyor.
BULGARİSTAN'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Bulgaristan'da 1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayrımı sol ve aşırı solcu parti ve örgütler tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanırken, siyasetten uzak kalmayı tercih eden vatandaşlar belediye konserlerini izledi, parklarda vakit geçirdi.
Ana muhalefet konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) başkent Sofya'nun Aleksandar Nevski meydanında hükümetin sosyal politikasına karşı miting düzenledi. Büyük bölümü orta yaşın üzerinde olan binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan BSP lideri ve eski Başbakan Sergey Stanişev, hükumetin istifasını istedi.
"Bulgarlar bir polis devletinde yaşıyor" diyen Stanişev, hükümeti devirmek ve erken seçime gitmek amacıyla hükümetin sosyal ve ekonomik politikasına ilişkin parti adına parlamentoda gensoru önergesi vereceklerini söyledi.
Bulgaristan'ın "derin bir kriz içinde bulunduğunu" belirten Stanişev, kriz karşıtı alınabilecek en acil önlemin Maliye Bakanı Simeon Dyankovun istifası olabileceğini belirtti.
Bulgaristan'da 1989 yılında sona eren komünizm rejimini hasretle arayan binlerce sosyalist, solcu marş ve şarkılarda tempo tuttu.
Mitingi provoke etmeye çalışan aşırı solcu dazlak grupları geniş güvenlik önlemleri alan polis tarafından engellenerek, miting bölgesinden uzaklaştırıldı.
Dazlaklar ve aşırı milliyetçilerden oluşan kalabalık bir kortej ise ellerinde içki şişeleriyle şehir merkezinde yürüyüş düzenleyerek, "özgür, sosyal, milliyetçi" şeklinde sloganlar attılar, "Bulgaristan'ın gençliği yalanlar, ahlaki çöküş ve zina ortamında yok oluyor! Direnişe hazırlanın!" şeklinde pankartlar taşıdılar.
Bulgaristan'da ülkeyi 45 yıl boyunca yöneten eski rejimin sembolünü taşıyan 1 mayıs işçi gününde siyasetten uzak kalmayı tercih eden vatandaşlar ise başkentin İvan Vazov tiyatrosunun önünde belediye tarafında düzenlenen Uluslararası İlkbahar Folklor Festivalini izledi.
Bayram günündeki güneşli havadan faydalanmak ve sakin vakit geçirmek isteyen Sofyalıların bir bölümü de ailece şehir parklarına gitti.
MOSKOVA'DA AYNI ANDA 3 KUTLAMA
Rusya'nın başkenti Moskova'da 1 Mayıs, Emek ve Bahar Bayramı olarak 3 ayrı yerde kutlanırken, bu yılki etkinliklere en az 40 bin kişinin katılması bekleniyor.
Moskova İşçi Sendikaları, sabah erken saatlerde yaklaşık 25 bin kişiyle Tverskaya Zastava Meydanı'ndan yürüyerek, Puşkin Meydanı'na doğru renkli görüntüler eşliğinde geldi.
Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov'un da eşlik ettiği bandolu yürüyüşte başı çeken grubun tekerlekli gösterisi, yürüyüşe renk kattı.
Mironov'un da eşlik ettiği yürüyüşe katılanların genellikle sarı ağırlıklı bayraklar taşıdığı dikkat çekerken Rusya Komünist Partisi taraftarları da Oktayabrskaya Meydanı'nda Lenin heykelinden Kızılmeydan'a doğru başlattığı yürüyüşte kızıl bayraklara ağırlık verdi.
Rus İtar-Tass ajansı, bugün Moskova genelinde 5 gösteri, 3 yürüyüş ve 11 toplantının yapılacağını belirtirken, yetkililerin tüm bu toplantılara yaklaşık 40 bin kişinin katılacağı tahmininde bulunduğunu duyurdu. Polis Rusya genelinde 1,7 milyon kişinin 1 Mayıs'ı kutladığını kaydetti.
Komünist Parti'nin düzenlediği Kızılmeydan Yürüyüşü'ne katılan göstericilerin NATO aleyhine sloganlar atarak, Lenin ve Stalin posterleri taşıdığı bildirildi.
İSPANYA'DA İŞÇİ SENDİKALARI, İŞ YASASINDA REFORM İSTEDİ
İspanya'da 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla ülke çapında 100'e yakın gösteri düzenlenirken, işçi sendikaları, hükümet ve muhalefetten en kısa zamanda iş yasasında reform yapılması için anlaşma sağlanmasını istedi.
UGT ve CCOO sendikalarının "Emekliliğin garanti edildiği, hakların olduğu bir iş için" sloganı altında Madrid'de yaptığı gösterilerde, sayıları 4,6 milyonu bulan işsizlere rağmen hükümetin emeklilik yaşını 65'den 67'ye çıkartmak ve 1 yıllık çalışma tazminatını 45 iş gününden 33'e indirmek istemesi protesto edildi.
İşçi sendikalarından yapılan açıklamalarda, Avrupa'nın yaşadığı mevcut ekonomik krize karşı "iş yasasında iyi bir reform yapılmasının zorunluluk olduğu" vurgulanarak, "İşçi haklarına zarar vermeden bir anlaşmaya varılırsa bu, güven yaratılmasına yardımcı olur. İşverenler ve sendikalar krize karşı birlikte hareket edilebileceğini göstermek zorundalar" denildi.
Öte yandan işsizlik oranı 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan İspanya'da şu ana kadar gösteriler bayram havasında, şiddetten uzak geçiyor.
Son açıklanan istatistiklere göre, ülkede 4,6 milyon işsiz buluyor. İşsizlik oranı yüzde 20,05'e ulaşırken, 1,8 milyon kişi 1 yıldan uzun süredir iş bulamıyor. Resmi rakamlara göre, ülkedeki her 100 haneden 8'ine denk gelecek şekilde, yaklaşık 1,3 milyon hanenin tüm üyeleri işsiz.
KAFKASLAR'DA 1 MAYIS GÖSTERİLERİNDE KAN AKTI
Rusya Federasyonu'na bağlı Kafkaslar'daki Kabardin-Balkar Cumhuriyeti'nde 1 Mayıs gösterileri sırasında düzenlenen bombalı saldırıda bir kişi öldü. Rus ajansları, bombalı saldırıda 21 kişinin de yaralandığını duyurdular.
KAZAKİSTAN'DA AŞURE DAĞITTILAR
Kazakistan'da 1 Mayıs, "Halkların kardeşliği ve birliği bayramı" olarak kutlanmaya başlandı.
Kutlamalar, başkent Astana'da Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in konuşması ile başladı. Nazarbayev, Kazakistan'ın 130'dan fazla millet ve dini anlayışı bir arada barış içinde yaşatan büyük bir devlet olduğunu belirtti.
Nazarbayev, 1 Mayıs'ın "Halkların kardeşliği ve birliği bayramı" olarak kutlanmasının sebebinin bu birliktelik ve kardeşlikten doğan gücün bütün dünyaya örnek olması düşüncesi olduğunu söyledi.
Astana'daki kutlamalar çerçevesinde halkoyunları ekipleri Özbek, Türk, Rus, Türkmen, Azeri, Çeçen, Kafkas oyunları sergiledi.
Kazak Türk Dostluk Organizasyonu (KATÜDO) tarafından da yaklaşık 6 bin kişiye aşure dağıtıldı. KATÜDO Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Oskay, 1 Mayıs'ın Kazakistan'da halkların kardeşliği bayramı olarak kutlandığını, kendilerinin aşure ile bu kardeşlik duygusuna katkı sağlamak istediklerini söyledi.
1 Mayıs kutlamalarında aşure dağıtımının gelenekselleşmesini isteyen Oskay, bundan sonraki yıllarda da bu tür faaliyetlere devam edeceklerini kaydetti.
Aşureyi hazırlayan Rixos President Astana Oteli'nin şef aşçısı Nurettin Çelik de yaptığı açıklamada, aşure için 80'er kilo nohut, buğday, kurufasulye, 40'ar kilo ceviz, fındık, badem ve 150 kilo şeker kullanıldığını söyledi. 2 gün süren bir çalışma sonunda aşureyi hazırladıklarını anlatan Çelik, ''Biz de bu kardeşlik bayramında katkımız olsun istedik'' dedi.
KÜBA'DA YÜZBİNLERCE İNSAN 1 MAYIS KUTLAMALARINA KATILDI
Küba'nın başkenti Havana'daki Devrim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlama törenlerine 32 ülkeden binden fazla sendika lideri katıldı.
Havana'daki Jose Marti Devrim Meydanı'nda toplanan binlerce insan, 1 Mayıs etkinliklerinde buluştu. Bayraklar ve pankartlarla mitinge katılan Kübalılar, aynı zamanda Fidel Castro'nun posterlerini de taşıdı. Herhangi bir gerginliğin yaşanmadığı gözlenen 1 Mayıs kutlamalarında yapılan konuşmalara da halk yoğun ilgi gösterdi.
KOSOVA'DA, İŞÇİ SENDİKALARI İŞ YASASININ ÇIKARTILMASINI, YOLSUZLUĞA SON VERİLMESİNİ İSTEDİ
İki yıl önce bağımsızlığına kavuşan Kosova'da 1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayramı'nda, Kosova Bağımsız Sendika Birliği (KBSB), hükümetin iş ve işçi politikasını protesto etti.
KBSB Başkanı Hacı Arifi, Kosova'da kamu ve özel kesimde çalışan işçilerin çok büyük haksızlıklara uğradığını belirterek, İş Yasası'nın bir an önce çıkartılmasını, özelleştirmede rüşvet ve yolsuzluklara son verilmesini istedi.
Arifi, kamu kesiminde 90 bin, özel kesimde yaklaşık 200 bin çalışanın bulunduğuna dikkati çekerek, özel kesimde işçi haklarının en ağır şekilde çiğnendiğini, işçilerin yüzde 80'inin sigortasız çalıştırıldığını, iş, emeklilik ve sosyal güvence yasalarının bir an önce çıkartılmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Kosova'nın dört bir yanından gelen sendikacılar hükümet ve parlamento binalarının önündeki meydanda toplanarak, "Yolsuzluğa son", "Özelleştirmeden alın teri payımızı istiyoruz", "Toplu sözleşme istiyoruz" yazılı pankartlar açtılar.
Olaysız geçen gösterinin ardından işçiler dağıldı.
Öte yandan hükümet 1 Mayıs öncesinde, İş Yasası taslağını kabul etti. Daha önce 7 kez meclisten dönen yasa, kamu ve özel sektörde işçi haklarını düzenliyor.