En önemli sorunları alkol ve uyuşturucu
İsveç'in en önemli ve gittikçe büyüyen sorununun, aşırı ölçüde alkol ve uyuşturucu kullanımı olduğu vurgulandı.
Hükümetin görevlendirdiği müfettişler tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, son 10 yıl içinde aşırı ölçüde alkol ve uyuşturucu kullanımı, sırasıyla yüzde 20 ile 15 oranında artarken, bu alışkanlığı olanların ancak beşte biri tedavi olmayı kabul ediyor.
İsveç'in Dagens Nyheter gazetesi, İsveç hükümetinin ülkedeki alkol ve uyuşturucu bağımlıları ile ilgili bir araştırma yapması için görevlendirdiği müfettiş Gerhard Larsson'un, hazırladığı raporla ilgili bir değerlendirmesini yayınladı.
Gerhard Larsson, ''Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı İsveç için her an patlamaya hazır saatli bir bomba'' değerlendirmesini yaptı.
Alkol ve uyuşturucu madde kullananların oranları son 10 yıl içinde sırasıyla yüzde 20 ile 15 oranında artarken, bağımlılığı olanların ancak beşte birinin tedavi olmayı kabul ettiğini kaydeden Larsson, ''Şu anda bu alışkanlıktan kaynaklanan suç oranlarını azaltmak, hastalık ve ölümleri engellemek için, alkol ve uyuşturucu bağımlığı olanların birçoğu profesyonel yardım almak zorunda'' dedi.
Aşırı alkol ve uyuşturucu bağımlılığının ülke için önemli ve büyük bir sosyal sorun olduğuna işaret eden Gerhard Larsson, yeni istatistik verilerine göre, ülkede tahminen 330 bin alkol bağımlısının bulunduğunu kaydetti. Uyuşturucu kullananların sayısının daha fazla olduğuna da dikkat çeken müfettiş Gerhard Larsson, istatistik verilerine göre, tahminen uyuşturucu içerikli ilaç kullanan 65 bin kişiden 13 bini, narkotik sınıfına giren uyuşturucu kullanan 500 bin kişiden ise 100 bini, belediye ve il yönetimlerinin sağlık kuruluşlarına tedavi için başvuruyor.
Alkol ve uyuşturucu kullananların başvurabileceği sağlık kuruluşlarının da yetersiz olduğunu kaydeden Larsson, buna rağmen bazı illerde bulunan bu sağlık kuruluşlarının durumunun daha da kötü olduğuna işaret etti.
Gerhard Larsson, sorunun üstesinden gelebilmek için sağlık kuruluşlarının etkinliğinin önemli olduğunu vurgularken, bu kuruluşların alkol ve uyuşturucu kullananları tedavide daha etkin ve güçlü şekilde rol almaları gerektiğini kaydetti ve önümüzdeki günlerde, hükümete bu konuda yasal düzenleme hazırlaması için bir öneri hazırlayıp, vereceğini de açıkladı.
Larsson, raporunda en önemli olumlu gelişme olarak ise, okul çağındaki gençlerin daha az oranda alkol ve uyuşturucu kullanmalarının tespit edilmesini gösterdi.
AA