Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Ne tam olarak kadın ne de erkeğim" | Dış Haberler

        Yasemin Candemir / HT Pazar

        Norrie May Welby, erkek olarak dünyaya geldi. Ama çocukluğundan itibaren kendini ne tam olarak erkek ne de kadın gibi hissetti. İngiliz asıllı Avustralya vatandaşı 49 yaşındaki Norrie May Welby, 2009'da başlattığı hukuk savaşını kazanarak, nüfus cüzdanındaki cinsiyet hanesine "belirsiz" yazdırmayı başardı. Yaşadığı süreci ve dünyada tartışma yaratatan bu kararı Welby'ye sorduk...

        Cinsiyet konusuyla meseleniz ne zaman başladı?

        1961, İskoçya doğumluyum. İngiliz asıllı olmama rağmen, 20'li yaşlarımda, eşitlikçi bulduğum Avustralya'nın vatandaşlığına geçtim. Çünkü yedi yaşından itibaren özellikle okul hayatımda, saçımın uzun olması ve giyim tarzımın farklılığı nedeniyle çok zorluk çektim. Hep yalnız kaldım. Uzun yıllardır Sidney'de yaşıyorum ve burada çok rahatım. En azından artık yalnız değilim.

        Ailenizi bırakıp mı geldiniz Sidney'e?

        Hayır, onlarla her zaman birlikteydik. Gerçi küçüklüğümden bu yana, ailem de dahil olmak üzere pek çok kişiyle sorun yaşadım. En büyük destekçim, annem Marion'du. Tesisatçı olan babam da beni anlamaya çalışırdı. Babam öldü. Şimdi annemle birlikte, ailelerin cinsiyet değiştiren çocuklarına nasıl yardımcı olmaları gerektiği konusunda çalışıyoruz. Ebeveynler çocuklarını yetiştirirken onları kendi isteklerine göre değiştirmeye çalışıyorlar. Ama aslında yapabilecekleri tek şey, çocuklarını olduğu gibi kabul etmek. Onları her zaman anlamayabilirsiniz ama kabul etmelisiniz.

        28 yaşında transseksüel olmak için operasyon geçirmişsiniz...

        Hiçbir zaman kendimi tam olarak kadın ya da tam olarak erkek hissetmedim. Transseksüel olmak için ameliyat yaptırmadan önce, iki cinsiyetli olduğuma ikna olmuştum ve kadınlığın bana erkeklikten daha uygun olduğuna karar vermiştim. 1989'da erkeklik organımın altına bir kadınlık organı yapılması için hastaneye yattım. Fakat benim bilgim ve iznim olmadan, sağlık nedenlerini bahane ederek erkeklik organımı kestiler. Ameliyattan sonra hormon almayı da bıraktım. Ve o günden itibaren tamamen cinsiyetsiz oldum. Başta, bir kadın olarak bir adamın vücudunda doğmuştum. Şimdi 49 yaşındayım ve "cinsiyetsiz" yazılı kimliğimi aldım. Gerçekten artık mutlu bir hadımım.

        "Cinsiyetsiz"lik kararını doktorlar da onayladı, değil mi?

        Kesinlikle. Doktorlar, vücudumun ne erkek ne de kadın olarak tanımlanabileceğine dair rapor verdi. Erkeklik de kadınlık da, bana hiçbir zaman tam olarak uymadı. Bana bu rollerden birini uygun görmeye çalışırsanız, yalan olur. Artık diğer insanların benim cinsiyetimle ilgili beklentilerini karşılamak istemiyorum.

        Siz kendinizi cinsiyetsiz hissediyordunuz, bunu bir kimlikle de üzerinizde taşımaya neden ihtiyaç duydunuz?

        Toplumsal kabul için uzun yıllar mücadele verdim. Hukuk mücadelesi başlatarak "cinsiyetsiz" kimliği almak istememin nedeni; genelde havaalanlarında gördüğüm muamele ve tacizler. Her zaman, her iki cinsiyet için de bana sorun çıkaran otoritelerle savaştım. Pasaportumda kadın yazsa da, erkeksi görüntüme takılıyorlardı. Tüm bu yaşananların üstüne, gece kulübünden çıkan beş çocuk tarafından tecavüze uğradım. Bu beni tamamen değiştirdi. Artık normal bir insan olmak istiyordum ve bunun için savaşmaya karar verdim. Kimliğimde cinsiyetsiz görünmek istedim. İlk başta, avukatlar dahil herkes bunun mümkün olamayacağını söyledi. Fakat ben kararlıydım. Cinsiyetsiz olmak için başvurumu ilk önce Avustralya Federal İnsan Hakları Komisyonu'na yaptım. İnsan Hakları Başsavcısı ve Birleşmiş Milletler onay verdi. Eyalet Parlamentosu, "cinsiyetsiz" kimliğini alabileceğimi açıkladı. İşim hâlâ bitmedi, uluslararası pasaport da almalıyım.

        İNSAN HANGİ CİNSTEN DEĞİLSE ONU ÖZLÜYOR

        Sizin seks hayatınızda partnerinizin bir cinsel kimliği var mı?

        Bazen erkek olmak istiyorum, çünkü eşcinsel erkekler ilgimi çekiyor. Ancak erkekken de kadın olmak istiyorum. İnsan o an hangi cinsten değilse onu merak ediyor ve özlüyor. Ben hem kadın hem de erkek olmak istiyorum.

        ARTIK İKİ TUVALETİ DE KULLANABİLİRİM

        Dünyada "cinsiyetsiz" kimliğini alan ilk insan olduğunuza dair haberlere ne diyorsunuz?

        Bu konuda ben ilk değilim. 2003'te Alex Mac Farlane isimli bir Avustralya vatandaşı, ne erkek ne dişi olmadığına dair, cinsiyet hanesinde "x" yazan bir kimlik almayı başarmıştı. Yanılmıyorsam buna benzer bir örnek de Nepal'de var. Bence benim örneğimden sonra, cinsiyetsizliğine inanan insanlar isteklerini daha rahat dile getirecekler. Umarım dünyada cinsel kimlik; erkeklik, kadınlık, cinsiyetsizlik daha rahat tartışılır kavramlar haline gelir.

        Cinsiyetsizliğin zorlukları olmayacak mı hayatınızda?

        Cinsiyet belirsizliği bazı insanları rahatsız edebilir. Ama kabul etmek gerekir ki, bazı kapıları da açıyor. Örneğin artık genel tuvaletlerde hem kadın, hem erkek bölümünü kullanabilirim. Bu çok eğlenceli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ