Fransa'dan şok karar!
Mültecileri Koruma Ofisi, mülteci başvuruları açısından güvenli ülkeler listesine aldığı Türkiye'yi listeden çıkardı.
Fransız Danıştay’ı sekiz derneğin başvurusu üzerine yaptığı incelemede, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl güvenli ülkeler listesine alınmasının yanlış bir karar olduğuna hükmetti ve listeden çıkardı. Bundan sonra, iltica taleplerinde Türkiye’den yapılan başvuruların kabul edilmesi ihtimali daha yüksek olacak
Fransa Mültecileri Koruma Ofisi (OFPRA), geçtiğimiz yıl mülteci başvuruları açısından güvenli ülkeler listesine aldığı Türkiye’yi listeden çıkardı. Fransız Danıştayı’nın, geçtiğimiz 23 Temmuz’da aldığı karar neticesinde, Türkiye’nin yanı sıra, Madagaskar, Mali ve Senegal de listeden çıkartıldı. Fransız Danıştay’ı sekiz derneğin başvurusu üzerine yaptığı incelemede, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl güvenli ülkeler listesine alınmasının yanlış bir karar olduğuna hükmetti. Danıştay, bu kararına gerekçe olarak da Türkiye’nin güvenilir ülke kriterlerine uymamasını gösterdi. OPFRA geçtiğimiz 13 Kasım 2009’da, Türkiye’yi 17 ülkeden oluşan “güvenli ülkeler” listesine aldığını açıklamıştı.
İLTİCA KOLAYLAŞTI
Türkiye’nin “güvenli ülkeler’’ listesine alınmasıyla, Türkiye’den yapılan mülteci başvurularının Fransa tarafından kabul edilmesinin zorlaştırılması öngörülüyordu. Ancak Fransız derneklerinin yaptığı itirazı değerlendiren Fransız Danıştayı, bu konuda yürütmenin durdurulmasına karar verdi ve Türkiye’yi listeden çıkardı. Bundan sonra, iltica taleplerinde Türkiye’den yapılan başvuruların kabul edilmesi ihtimali daha yüksek olacak. Dernekler 2009’da Danıştay’a yaptıkları başvuruda, Türkiye’nin “siyasi gerekçelerle” güvenilir ülkeler listesine alındığını savunmuşlardı. Fransa, “güvenli ülkeler’’ listesinden yapılan başvurularda, talebin reddedilmesi halinde, başvuruyu yapan kişi hakkında anında sınırdışı kararı alabiliyor. Fransa Mültecileri Koruma Ofisi’ne 2008 yılında Türkiye’den 2 bin 732 başvuru gelmiş, bu başvurulardan 704’ü kabul edilmişti.
Fransa, Türkiye’den yapılan her 4 başvurudan 1’ini kabul etti
FRANSA Mültecileri Koruma Ofisi’ne 2008 yılında Türkiye’den 2 bin 732 başvuru gelmiş, bu başvurulardan 704’ü kabul edilmişti. Fransa’da mülteci statüsü alanlar sıralamasında Türkiye’den yapılan başvurular Sri Lanka ve Kamboçya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyordu
‘Zulüm görenler’i kapsadığı takdirde, Cem Uzan’a yarar
FRANSA’da iki farklı “güvenli ülkeler” listesi bulunuyor. Bunlardan biri, üçüncü ülkeden Türkiye’den transit geçiş yaparak, Fransa’ya mültecilik başvurusunda bulunanlar için; diğeri ise Türkiye’de zulüm gördüğünü iddia eden Türk vatandaşları için. Fransa’nın, Türkiye’yi çıkardığı “güvenli ülkeler” listesinin hangi kategoride yer aldığı açıklanmadı. Bu yüzden, geçen yıl Fransa’ya sığınma talebinde bulunan Cem Uzan’ın durumu açıklık kazanmadı.
UZMANLAR: ‘KRİZ YARATIR’
Fransa’nın, Türkiye’de zulüm gördüğünü iddia ederek bu ülkeye yapılan başvurular kapsamında Türkiye’yi güvenli ülkeler listesinden çıkardığı açıklanırsa, Cem Uzan’a da Fransa kapısı aralanacak. Türkiye “güvenli ülke” listesinde olmadığından Uzan’ın sığınma başvurusu kabul edilebilecek. Ancak, uluslararası hukuk uzmanları, Fransa’nın Avrupa Birliği ile müzakerelerde bulunan bir ülkeyi “güvenli ülkeler” listesinden çıkarmış olmasının mümkün olamayacağını bunun kriz yaratacağını savundu.
SADECE ‘TRANSİTLER’E Mİ?
Üçüncü ülkelerden Türkiye’yi transit ülke olarak kullanarak Fransa’ya gelen ve burada sığınma talebinde bulunanlar için Türkiye’nin “güvenli ülkeler” listesinden çıkarılmış olması ise Uzan ve Uzan’ın durumundakileri ilgilendirmiyor.