Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünyanın gözü bu tatbikatta | Dış Haberler

        Kore Yarımadası'nın batısındaki sularda bugün başlayan tatbikat, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait adayı bombalamasının üzerinden bir hafta geçmeden başlatılmış oldu. Tatbikat, söz konusu olaydan önce planlanmıştı.

        ABD'nin Kore'deki güçlerinden bir yetkili, nükleer güdümlü uçak gemisi USS George Washington'un da 4 gün sürecek tatbikatta yer aldığını belirtti.

        George Washington uçak gemisi 75 savaş uçağı taşıyor ve 6 binden fazla mürettebata sahip. Bu gemiye en az 4 savaş gemisi eşlik ediyor. Bir yetkili, ''Uçak gemisi elbette tatbikata katılıyor ancak ayrıntılı bilgi veremem'' dedi.

        Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, kabine üyelerine, tatbikat sırasında Kuzey Kore'nin provokasyonuyla karşılaşılabileceğini belirterek, ''Kuzey Kore'nin beklenmedik bir şey yapması ihtimali var, bu nedenle lütfen Kore ve ABD ortak gücü ile iş birliği halinde, böyle bir duruma karşı mükemmel bir hazırlığımız olsun'' dedi.

        GÜNEY KORE, KUZEY'İN SALDIRISINA UĞRAYAN ADADA TOPÇU EĞİTİMİ YAPACAK

        Güney Kore, geçen hafta Kuzey Kore'nin saldırısına uğrayan Yeonpyeong adasında topçu eğitimi yapacağını bildirdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından bir yetkili, Yeonpyeong adasında cephe hattındaki askerlerin yarın topçu eğitimi yapacağını söyledi. Yetkili, gerçek top mermilerinin adanın güneybatı sularında ateşleneceğini belirterek, mermilerin yönünün Kuzey Kore'ye doğru olmadığını vurguladı.

        Bu arada Güney Koreli yetkililer, ada sakinlerinin yarın sabahki eğitimle ilgili olarak uyarıldığını kaydetti. Güney Koreli yetkililer, adadaki topçu eğitiminin, ABD ile Güney Kore'nin yaptığı ortak askeri tatbikatla bağlantısı olmadığını da ifade etti.

        Güney Kore 23 Kasımda adada topçu eğitimi yapmış, Kuzey Kore de bu eğitimi gerekçe göstererek adayı bombalamış ve bu bombardımanda 4 kişi ölmüştü.

        KUZEY KORE'DEN UYARI

        Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, ''ABD nihayetinde uçak gemisini Batı Denizi'ne (Sarı Deniz) getirirse hiç kimse bunun doğuracağı sonuçları öngöremez'' yorumunu yaptı.

        Ajans yayınında, ''Sınır ihlali olursa ateş açılacak'' uyarısında bulunuldu, ''Karasularımızı ihlal eden herhangi bir provokasyon olursa sert bir askeri tepki vereceğiz'' denildi.

        Öte yandan, Kuzey Kore'nin Sarı Deniz'de karadan karaya füze sistemlerini rampalara yerleştirdiği bildirildi.

        Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı, Kuzey ordusunun karadan havaya füze sistemlerini de sınır bölgesine kaydırdığını kaydetti.

        Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri, askeri gizliliğe girdiği için bu haberlere ilişkin yorum yapamayacaklarını belirtti.

        YEONPYEONG ADASI'NDA SİREN SESLERİ

        Öte yandan, salı günü Kuzey Kore tarafından bombalanan, Güney Kore'nin sınırdaki Yeonpyeong Adası'nda, tatbikatın başladığı haberlerinin verilmesinden sonra sirenler çaldı ve halka sığınaklara gitmeleri emri verildi. Gelişmeleri burada izleyen gazetecilerin de sığınaklara girmesi istendi.

        Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, sınırdaki Kuzey Kore üssünden bir adet top atışı duyulduğunu, bu nedenle alarm verildiğini açıkladı. Yaklaşık yarım saat süren alarm durumu TSİ 04.57'de kaldırıldı.

        Güney Koreli Askeri yetkililer, patlamanın tam yerinin ve Kuzey Kore'nin de askeri tatbikata başlayıp başlamadığının belirlenmeye çalışıldığını belirtti.

        ÇİN'DEN ACİL TOPLANMA ÇAĞRISI

        Pekin yönetimi, Kore Yarımadasında gerilim tırmanırken Kuzey Kore sorunuyla ilgili altılı görüşmelerdeki tarafları acil olarak toplanmaya çağırdı.

        Öte yandan, daha önce taraflara gerilimi tırmandırmamaları çağrısında bulunan ve sınırına yakın bölgede savaş istemediğini açıklayan Çin de tırmanmayı önlemek amacıyla her iki taraf nezdinde diplomatik çabalarda bulunuyor.

        Çin Dışişleri Bakanı'ndan daha önemli bir düzeyde bulunan ve ülke liderlerine dış politika tavsiyeleri sunan Çin Devlet Konseyi üyesi Dai Bingguo, Güney Kore'deki temaslarını sürdürürken Seul yönetiminin ''Daha sorumlu ve adil davranın'' çağrısına muhatap oldu.

        Dün Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan ile bir araya gelen Dai, bugün de Devlet Başkanı Lee Myung-bak ile görüştü. Güney Kore haber ajansı Yonhap'ta yer alan haberde, ''Kuzey Kore'nin salı günü düzenlediği saldırı ile Kuzey-Güney arasındaki gerginliğin nasıl düşürülebileceğinin ele alındığı'' belirtildi.

        Basında yer alan diğer haberlerde, Devlet Başkanı Lee'nin, görüşmede, ''Pekin yönetiminin Güney-Kuzey Kore işlerine ilişkin daha sorumlu ve daha adil bir tutum takınmak suretiyle barışa katkıda bulunmasını istediği'' belirtildi.

        Çin, Kuzey Kore nezdinde de temaslarda bulunacak. Kuzey Kore parlamentosu olan Yüksek Halk Meclisi'nin başkanı Choe Thae-Bok'un salı günü Çin'i ziyaret edeceği açıklandı. Çin'in Şinhua haber ajansı, Choe'un temaslarının cumartesi gününe kadar devam edeceğini duyurdu. Choe'in, Çin'in iki numaralı ismi olan Ulusal Halk Kongresi başkanı Wu Bangguo'un konuğu olduğu kaydedildi.

        TEKLİF "ÇOK DİKKATLİ" BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEK

        Güney Kore, Pekin yönetiminin, Kuzey Kore sorunuyla ilgili altılı görüşmelerdeki tarafları acil olarak toplanması teklifini değerlendireceğini bildirdi.

        Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in teklifinin "çok dikkatli" bir şekilde değerlendirileceği bildirildi.

        JAPONYA KUZEY KORE İLE ALTILI GÖRÜŞMELERİ OLASI GÖRMÜYOR

        Japonya Dışişleri Bakanı Seiji Maehara, Pyongyang yönetimi ödün vermeden Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelerin kabul edilemeyeceğini söyledi.

        Seiji Maehara, Wall Street Journal'ın internet sitesinde yer alan demecinde, "Kuzey Kore cinnet getirdiğinden" dolayı, Tokyo için altılı görüşmelerde bulunmanın kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti.

        Maehara, görüşmelere katılmak için öncelikle Kuzey Kore'den, karıştığı son olay ve uranyum zenginleştirme programıyla ilgili olarak bazı samimi çabalar görmeleri gerektiğini kaydetti.

        G.KORE GAZETECİLERi ADADA İSTEMİYOR

        Bu arada Güney Kore, Kuzey Kore ile yaşanan gerginlikte ön cephe konumundaki Yeonpyeong adasındaki gazetecilerin adadan ayrılmalarını istedi.

        Güney Kore-ABD ortak askeri tatbikatının başlamasından saatler sonra Güney Kore Savunma Bakanlığı, Yeonpyeong adasında ''durumun iyi olmadığını'' ve bu yüzden gazetecilerin adadan gitmelerinin gerektiğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ