Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güney Kore'den dev tatbikat | Dış Haberler

        Gerçek mermilerin kullanılacağı kara tatbikatına topçu birliği, savaş uçakları ve bugüne kadar barış döneminde yapılan tatbikatlarında yer alan en çok sayıda askerin katılacağı bildirildi.

        Tatbikatın 23 Aralık'ta başkent Seul'ün 50 kilometre uzağında bulunan, Kuzey Kore sınırının 20 kilometre kadar güneyindeki Pocheon kentinde yapılacağı belirtildi.

        Bir ordu yetkilisi, Kuzey'in geçen ay Yeonpyeong adasına topçu saldırısının tatbikatın yapılma nedeni olup olmadığına ilişkin bir soruya, bunun bir güç gösterisi olacağı karşılığını verdi.

        Geçmişte bu türden çok sayıda tatbikat yapıldığını ifade eden yetkili, ancak bu tatbikatın kapsamının daha önce eşi benzeri görülmemiş genişlikte olacağını kaydetti.

        Öte yandan, Güney Kore'nin bugün doğu sahili açığında üç gün sürecek başka bir tatbikata başladığı, tatbikatta gerçek mermilerin kullanıldığı bildirildi.

        Yonhap ajansı, tatbikatın Kuzey Kore deniz sınırının 100 kilometre güneyinde yapıldığını, tatbikata 6 donanma botunun katıldığını duyurdu.

        "DURUM BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR"

        Çin Uluslararası Radyosu'ndaki bir yorumda, son gelişmelere dayanarak Kore yarımadasındaki siyasi gidişatı tahmin edebilmek için henüz çok erken olduğu belirtildi.

        Yorumda, Güney Kore'nin dün Yeonpyeong Adası yakınlarında gerçek mermilerle tatbikat düzenlediği ancak "tatbikatın düşmanı olarak belirlenen" Kuzey Kore'nin, "karşılık verilmeye değer olmadığı için" tatbikata herhangi bir askeri karşılıkta bulunmadığı ifade edildi.

        Tatbikatla ilgili detaylı bilgi verilen ve tarafların açıklamaları aktarılan yorumda, Kuzey Kore askeri makamları tarafından yayımlanan bildiriye de yer verildi. "Komplo" olarak nitelenen tatbikatın amacının, ABD'nin "iflas" tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Asya politikası ile Kuzey Kore'ye karşı yürüttüğü stratejiyi kurtarmak ve Güney Kore'nin içinde bulunduğu yönetim krizinden çıkmasını sağlamak olduğu savunuldu.

        Radyonun yorumunda, bir yandan Güney Kore'in tatbikatına sert tepki veren Pyongyang'ın, diğer yandan Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorun konusunda verdiği mesaja dikkat çekildi. Yorumda Amerikan basınının, New Mexico Valisi Bill Richardson'un Pyongyang'daki temaslarıyla ilgili Kuzey Koreli yetkililerin nükleer sorunun çözümüne yardımcı olacak bir dizi önlemden söz ettiğini açıkladığına işaret edildi.

        Söz konusu önlemler arasında Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler'e nükleer tesislerinde yeniden denetim izin vermesi, ürettikleri 12 bin nükleer yakıt çubuğunun satışı konusunda görüşmelere açık oldukları, ABD ve Güney Kore ile aralarında karma askeri komite kurulması ve Güney Kore ile acil durumlar için kırmızı telefon hattı açılması bulunuyor.

        Yorumun sonunda, Kuzey Kore'nin söz konusu önlemlerinin ABD ile ilişkileri normale döndürmeyi amaçladığı, zaten Kore yarımadasındaki siyasi sorunun Pyongyang ile Washington arasındaki bir sorun olduğu görüşüne yer verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ