Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da Mübarek'siz dönem başladı - VİDEO | Dış Haberler

        Süleyman'ın televizyondan Mübarek'in görevinden istifa ettiğini açıklamasıyla birlikte, Kahire sokaklarının yanı sıra 25 Ocak'ta başlayan rejim karşıtı gösterilerin merkezi ve sembolü Tahrir meydanındaki büyük kalabalık da sevinç içinde haberi kutlamaya başladı.

        Mübarek'in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Mübarek'in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni "görevlendirdiğini" söyledi.

        Süleyman, "ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi" dedi.

        Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise yaptığı açıklamada, "Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz onyıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti" dedi.Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.

        Mübarek'inKahire'den ayrılarak Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'e gittiği açıklandı.

        Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mübarek'in yetkilerini yardımcısına devrettiğini açıklamasının ardından, birkaç gün önce göreve getirilen iktidar partisinin genel sekreteri HüssamBedrevi istifa etti.

        Bu arada Mübarek ailesinin İsviçre'deki mal varlığı da donduruldu.

        MISIR ORDUSU AÇIKLAMA YAPTI

        Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasından sonra yetkileri ele almasına karşın bir meşru hükümetin yerine geçemeyeceğini, ülkenin yeni yönetiminin kurulması için Mısır halkının istekleri doğrultusunda alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemeler konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını bildirdi.

        Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıklamasını TV'den okuyan askeri sözcü, Mübarek'in "halkın çıkarları doğrultusunda istifa ettiğini" belirterek, ayaklanma sırasında hayatını kaybeden şehitleri selamladığını ifade etti. Sözcü, Mübarek'e, Mısır halkına katlılarından ötürü teşekkür etti.

        MISIR'DA BUNDAN SONRA TANTAVİ ETKİLİ OLACAK

        Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla Mısır'da bundan sonra Mübarek'in yetkilerini devr alan Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi etkili olacak. Hüseyin Tantavi, 31 Ekim 1935'de dünyaya geldi. Mareşal Tantavi, 1991 yılından bu yanan Mısır Savunma Bakanı görevini yürütüyor. Mısır ordusunda çeşitli görevlerde bulunan Tantavi, Mısır'ın Pakistan'daki askeri ataşesi görevinde bulundu. Mısır'da 1989'dan bu yana Mareşal görevini alan ilk kişi olan Muhammed Hüseyin Tantavi, Birinci Körfez Savaşı'na da koalisyon güçleri saflarında katıldı.

        "MISIR'DA ORDU PARLAMENTOYU FESHEDECEK"

        Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin, parlamentoyu, kabineyi feshedeceği ve ülkenin Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı ile yönetileceği öne sürüldü. Haberi veren El Arabiye televizyonu, ordunun bu konuda bir açıklama yapmasının beklendiğini kaydetti.

        ''SİLAHLI KUVVETLER YÜKSEK KONSEYİ'Nİ GÖREVLENDİRDİ"

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, TV'den yaptığı açıklamada, Mübarek'in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni "görevlendirdiğini" söyledi. Süleyman, "ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi" dedi. Süleyman, Mübarek'in, "devletin idaresi konusunda Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni görevlendirdiğini" kaydetti.

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER: ZAFER GÜNÜ

        Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek'in istifasından ötürü bugünün "zafer günü" olduğunu açıkladı. Müslüman Kardeşler'in eski parlamento grubu lideri Muhammed el Katatni Reuters'a yaptığı açıklamada, "Mısır halkını ve şehitleri selamlıyorum. Bugün, Mısır halkı için zafer günüdür. Devrimin en önemli hedefine ulaşıldı" dedi. Katatni, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından atılacak bir sonraki adımı beklediklerini ifade etti.

        BARADEY: ÜLKEMİZ KURTULUŞA ERİŞTİ

        Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise yaptığı açıklamada, "Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz onyıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti" dedi. Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.

        HALK "BAŞARDIK" SLOGANLARI ATIYOR

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası tüm ülkede kutlanıyor. Başkente Kahire'nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye'de de halk Mübarek'in gidişini havai fişeklerle kutladı, şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk "Başardık" sloganları attı. 18 günlük gergin bekleyişin yerini sevince bırakmasının ardından Kahire'nin diğer yerlerinde de gösteri yapan protestocular da kutlamalara katılmak için Tahrir meydanına akın etti.

        ARAP VE KÖRFEZ ÜLKELERİNDE SEVİNÇ GÖSTERİLERİ

        Mübarek'in istifasının Arap ve Körfez ülkelerinde sevinç gösterilerine yol açtığı bildirildi. El Cezire televizyonu, Mübarek'in istifasını, Arap ve Körfez ülkelerinde halkın sokaklara çıkarak sevgi gösterilerinde bulunduğunu duyururken, televizyonun programına katılan birçok konuğun Mısır'a Türkiye'deki demokrasi modelini tavsiye ettikleri kaydedildi.

        MÜBAREK'İN KONUMUNUN NE OLACAĞI TARTIŞILIYOR?

        Uluslararası medya kuruluşları Mübarek'in istifasını flaş haber olarak geçerken, Mısır'da istifasının ardından Mübarek'in ülkeyi terkedip terketmeyeceği ve konumunun ne olacağı tartışılmaya başlandı. Mısır'ın devlet televizyonu Nil TV ve Egypt Radyo TV Union 1 (Ertu1) da, süreçle ilgili ordu ve sivil yetkililerden bazı önemli açıklamaların gelebileceğini duyurdu.

        Image
        Image

        MÜBAREK'İN İSTİFASINA TEPKİLER

        Mısır'da Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

        İsrail:"sarsıntısız bir geçiş süreci umuyoruz"

        ABD:"Tarihi bir gün"

        BM Genel Sekreteri Ban: "Bu tarihi anda, Mısır'da halkın meşru istelerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçişin yaşanması yönündeki çağrımı yineliyorum"

        Hamas: "Mısır'daki devrimin zaferinin başlangıcı"

        İsviçre:"Mübarek'in malvarlığı dondurulacak"

        Almanya Başbakanı Angela Merkel: "Tarihi birdeğişim"

        Arap Birliği GenelSekreteri Amr Musa: "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum"

        İspanya Dışişleri Bakanı Jimenez: "Hızlı, düzenli ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçiş yapılması çağrısında bulunuyoruz"

        İran: "Mısır halkı büyük bir zafer elde etti"

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton: "Mübarek halkının sesini dinledi"

        Davutoğlu da Twitter'dan ''Mısır halkı için hayırlı olsun. Ümidimiz Mısır halkının taleplerinin karşılanması'' şeklinde mesajı gönderdi.

        MÜBAREK ŞARM EŞŞEYH'DE

        Mısır'da yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire'den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'de olduğunu söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Mübarek'in Şarm Eşşeyh havaalanında yerel yönetici tarafından karşılandığını bildirdi. El Arabiye televizyonu da Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını ve Şarm Eşşeyh'e gittiğini duyurmuştu.

        "MÜBAREK'İN ŞARM EŞŞEYH'E GİTMESİ İLK OLUMLU AŞAMA"

        ABD, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Şarm Eşşeyh'e gitmesini, "ilk olumlu aşama" olarak değerlendirdi. Amerikan yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Mısır'da iktidar partisinin, Mübarek'in, ikametgahının bulunduğu Kızıldeniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'e gittiğini açıklamasından sonra, "Bu ilk olumlu aşama" diye değerlendirmede bulundu. Mısır'da hükümet kaynakları, Kahire'den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'de olduğunu söylemişti.

        El Arabiye televizyonu da Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını ve Şarm Eşşeyh'e gittiğini duyurmuştu.

        MÜBAREK: ONURLU BİR ÇIKIŞ YOLU ARIYORUM

        İsrailli İşçi Partisi milletvekilli Binyamin Ben Eliezer, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kendisine ''onurlu bir çıkış yolu aradığını'' söylediğini bildirdi. Eliezer, askeri radyoya yaptığı açıklamada, Mübarek'in dün akşamki halka sesleniş konuşmasından önce yapılan telefon görüşmesinde, ''onurlu bir çıkış yolu aradığını'' söylediğini belirtti ve ''Bittiğini biliyor, yolun sonu olduğunu biliyor. Konuşmasından önce bana tek bir şey söyledi, o da onurlu bir çıkış yolu aradığıydı'' dedi. Kısa süre öncesine kadar Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Eliezer, Mübarek'e en yakın İsrailli yetkili olarak kabul ediliyor. Eliezer, birçok kez Mısır'a ziyarette bulunmuştu.

        WALL STREET MÜBAREK'İN İSTİFA HABERİYLE YÜKSELİŞE GEÇTİ

        Bu arada, New York menkul kıymetler borsası Wall Street, Mübarek'in istifa haberiyle birlikte yükselişe geçti.

        İKTİDAR PARTİSİNİN GENEL SEKRETERİ İSTİFA ETTİ

        Bu arada, Cumhurbaşkanı Mübarek'in yetkilerini yardımcısına devrettiğini açıklamasının ertesinde, birkaç gün önce göreve getirilen iktidar partisinin genel sekreteri Hüssam Bedrevi istifa etti. El Hayat televizyonunun bildirdiğine göre, 5 şubatta göreve atanan Bedrevi, Mısır'ın bu aşamada yeni siyasi partilere ihtiyacı bulunduğunu söyleyerek görevinden ayrıldı.

        Kavalalı'dan sonra Mısır'ı en uzun süre yönetin kişi:

        Hüsnü Mübarek

        Muhammed Hüsnü Seyit Mübarek, 4 Mayıs 1928'de Kahire yakınlarındaki Menofya köyünde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi'ni bitiren Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.

        Savunma Bakanı Yardımcılığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975'te Devlet Başkanı Enver Sedat'ın yardımcılığına atandı. Enver Sedat, 6 Ekim 1981'de suikast sonucu ölürken, Mübarek de elinden hafif yara aldı. Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu.

        Sedat'ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını 14 Ekim 1981'de devralan Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005'teki seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü.

        Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır'ı, Mehmet Ali Paşa'dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe adını yazdırdı.

        Suzan Mübarek ile evli olan 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Cemal ve Alaa Mübarek'in babası.

        AİLENİN SERVETİ DUDAK UÇUKLATIYOR

        Aile Mısır'ın değişik kentlerinde onlarca ev, malikane ve arsa sahibi. Mübarek'in serveti saymakla bitmiyor. Nakit para ve şirketler dışında ailenin düzenli gelirleri de var. Cezayir'de yayınlanan bir gazetenin haberine göre tüm bu yıllık gelirler Mısır Devletinin kazançlarından yani devlet kasasından, Mübarek ailesine aktarılan paralardan oluşuyor. Mısır'ın silah anlaşmaları ve turizm gelirlerinden çok ciddi paylar, Mübarek ailesine aktarılıyor.

        Hüsnü Mübarek'in şahsi hesaplarında toplam 17 milyar doları var. Oğlu Cemal Mübarek'in banka hesaplarında ise toplam 10 milyar dolar var. Mübarek ailesinin nakit parası ise 40 milyar dolar. Bu rakamlar 2010 yılı CIA raporlarında yer alıyor. Raporlarda Mübarek ailesinin toplam 67 milyar dolarlık servete sahip olduğu yazıyor. 67 milyar dolar, Amerika ve İsviçre'deki banka hesaplarına yatırılmış durumda.

        Ayrıca Mübarek ailesinin şirketlerinin büyüklüğü de ortaya çıktı. Mısır lideri, ülkesindeki dünyaca ünlü markaların Mısır'daki hisse ve şirketlerinin de sahibi. Ülkedeki ünlü fast food restoranları da Mübarek ailesine ait.

        Ayrıca Şarm-El Şeyh'de turizm şirketleri ve otelleri var. Tüm bu şirketleri Mübarek'in iki oğlu Cemal ve Alaa Mübarek kardeşler yönetiyor.

        Cemal ile Alaa Mübarek'in yatırımları sadece Mısır sınırları içinde değil, yurtdışında da çok önemli yatırımları var. IHS Global Insight'ın kayıtlarına göre iki kardeşin Dubai, Londra, Paris, Madrid, Washington, New York ve Frankfurt'ta uluslararası ticaret şirketleri bulunuyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ