Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran savaş gemileri Akdeniz'de | Dış Haberler

        İran'ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem, Süveyş Kanalı'nı geçen savaş gemilerinin rotasının Suriye olduğunu duyurdu.

        İsrail, İran savaş gemilerinin kanalı geçmesinin "kışkırtıcı" bir hareket olduğunu ileri sürüyordu. İranlı yetkililer ise, geçiş taleplerinin uluslararası düzenlemelere uygun olduğunu bildiriyordu.

        KANAL YETKİLİLERİ YALANLADI

        Öte yandan, Süveyş Kanalı yetkilileri İran'a ait iki savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçtiği yolundaki İran televizyonunun haberini yalanlayarak, İran gemilerinin kanalın güney girişine bugün ilerleyen saatlerde varacağını bildirdi.

        Kanal yetkilileri, İran savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçişi yarın yapmasının öngörüldüğünü belirtti.

        İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise İran'ın iki savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişiyle ilgili haberlerin ardından, bunu İran'ın Ortadoğu bölgesinde etkisini artırma teşebbüslerinin bir adımı olarak nitelendirdi.

        Haftalık olağan kabine toplantısının açılışında konuşan Netanyahu, bunu çok ciddiye aldığını ifade etti ve ülkesinin savunma ihtiyacının büyüdüğünü belirtip, savunma bütçesini buna göre artıracaklarını söyledi.

        İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da İran savaş gemilerinin Süveyş'ten geçişini bir provokasyon olarak nitelendirmişti.

        ABD, İRAN GEMİLERİNİ YAKIN TAKİPTE

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndan geçişine izin verdiği İran’a ait savaş gemilerinin ne amaçla bölgeye gönderildiği ve ne çeşit kargo taşıdığı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

        ROKET TAŞIYOR İDDİASI

        İsrailli Debka sitesi, Süveyş’ten geçerek Suriye’ye gideceği açıklanan gemilerden Kharg tedarik gemisinin, Hizbullah militanlarına teslim edilmek üzere çok sayıda roket ve mühimmat taşıdığının tespit edildiğini öne sürdü.

        Suudiler tedirgin

        Mısır’da idareyi elinde bulunduran ordu yetkililerinin İran gemilerinin geçişine izin vermesi, Suudi Arabistan’da da tedirginliğe yol açtı. İran’ın bölgede artan faaliyetlerinden endişe duyan Riyad yönetimi, Mısır’ın yeni dönemde Tahran ile ilişkilerini nasıl düzenleyeceğini yakından izliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ