Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sarkozy ile son dakika krizi

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yarın yapacağı 5 saatlik Türkiye ziyaretinin planlanmasında son dakika krizi çıktı. Sarkozy, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşmelerin süresi ve basın toplantısı gibi konularda Ankara’yı kızdıran taleplerde bulundu. Bunun üzerine ziyaret neredeyse ertelenme noktasına geldi.

        Sarkozy’nin Türkiye’ye ziyareti, Fransız Cumhurbaşkanlığı internet sayfasında görünüyor. Ancak ziyaretin son dakikada bile iptal edilme ihtimalinin bulunduğu öne sürülüyor.

        Sarkozy “resmi ziyaret” kapsamında değil, ülkesinin G-20 Dönem Başkanlığı’na hazırlık çerçevesinde ‘çalışma ziyareti’ için Ankara’ya gelecek. Ziyaret, ilk aşamada iki gün olarak planlanmış ancak daha sonra günübirliğe düşürülmüştü.

        BÜYÜKELÇİ KÖŞK’E ÇAĞRILDI

        HABERTÜRK’ün üst düzey kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, geçen hafta sonu Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie’yi Köşk’e çağırdı ve “Biz bu ziyareti önemsiyoruz. Bu ziyaretin layıkıyla olmasını istiyoruz. Bu tür istekler sürecekse olmaz” mesajını iletti.

        Bunun üzerine Emie, “Bu ziyaret hele de böyle bir seçim konjonktürü içinde ayarlandı. Ziyaret ertelenirse, bir daha yakın zamanda böyle bir ziyaretin ayarlanması çok zor görünüyor” karşılığını verdi. Büyükelçi Emie, durumu Paris’e iletmek üzere Köşk’ten ayrıldı.

        SARKOZY'E YAKIŞTIRAMADI

        Başbakan Erdoğan, Nicolas Sarkozy'nin Fransa Cumhurbaşkanı olarak değil, G20 ülkeleri başkanı olarak Türkiye'ye yapacağı ziyaretin Fransa ile Türkiye arasındaki dostluğun seviyesinde olmadığını söyledi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam geç saatlerde Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, "Tüm samimiyetimle konuşacağım. Fransa Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olarak ağırlamak isterdik, ama yarın Fransa Cumhurbaşkanı'nın cumhurbaşkanı olarak değil, G20'nin başkanı olarak geliyor" dedi.

        Bu nedenle bu ziyaretin Fransa ve Türkiye arasındaki dostluğun yüksekliğinde olmadığını düşündüğünü belirten Erdoğan, "Türkiye ve Fransız-Türk ilişkileri bundan daha fazlasını hak ediyor" diyerek, iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri anımsattı.

        Başbakan Erdoğan, Sarkozy'nin göreve gelmesinden beri Türkiye'ye ziyarette bulunmamasından da üzüntü duyduklarını söyleyerek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Fransa'ya gitti, bizzat ben de Başbakan olarak Fransa'ya gittim" dedi.

        AA - GAZETE HABERTÜRK / BAHAR BAKIR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ