Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son kasap yakalandı! | Dış Haberler

        Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, savaş suçlusu olarak aranan Ratko Mladiç'inyakalandığını açıkladı.Mladiç, Bosna'da işlediği soykırım suçu nedeniyle 16 yıldır aranıyordu.

        Alınan bilgiye göre, Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesince 16 yıldır aranan Mladiç'in yakalanmasına yönelik Sırp istihbaratının çalışmalarının ardından özel polis birlikleri, Zrenyanin kenti yakınlarında Lazarevo köyüne operasyon düzenledi. Operasyonda "Milorad Komadiç" sahte kimliğini kullanan Ratko Mladiç yakalandı.

        HaberBosna-Hersek'te büyük heyecan yaratırken,ülke televizyonları haberiflaş olarak verdi.

        BM savaş suçları mahkemesi, 1992-1995 yıllarındaki Bosna Savaşı sırasında soykırım suçu işlediği gerekçesiyle Ratko Mladiç'in tutuklanması emrini çıkarmıştı.AB de Sırbistan'a Birliğe üye olabilmesi için Mladiç'i yakalama şartı koymuştu.

        TARİHİNBİR SAYFASI KAPANDI

        Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç,cumhurbaşkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, devlet kurumlarının organize bir şekilde çalışması sonucu Mladiç'inbugün Sırbistan topraklarında yakalandığını açıkladı.

        Mladiç'in yakalanmasına yönelik çalışmaların Ağustos 2008'den bu yana yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Tadiç, ''Mladiç'in yakalanmasıyla tarihin bir sayfası kapandı. Bölgedeki barışa önemli katkıda bulunacaktır'' diye konuştu.

        Tadiç, Mladiç'in yakalandığı yerden tutulacağı yere götürme işleminin devam ettiğini belirtti, ancak nerede tutulacağına dair ayrıntı vermedi.

        LAHEY'ESEVKİ ZAMAN ALACAK

        BMGüvenlikKonseyi kararıyla kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce yapılan açıklamada, Mladiç'in, Sırbistan'ın iç hukuku gereğince yerine getirilmesi gereken hukuki süreç tamamlandıktan sonra Lahey'e sevkedileceği, bu transferin sabırsızlıkla beklendiği belirtildi.

        Sırbistan Hükümet Sözcüsü Slobodan Homen de açıklamasında, Mladiç'in Lahey'e sevkinin 7 günü bulabileceğini söyledi.

        DİRENMEDEN TESLİM OLDU

        Sırbistan Çalışma Bakanı ve Lahey'deki Mahkemeyle İşbirliği Konseyi Başkanı Boşnak asıllı Rasim Lyayiç, Sırbistan'ın devlet televizyonu RTS'ye yaptığı açıklamada, Mladiç'in Sırbistan’ın kuzeyindeki Voyvodina özerk bölgesine bağlı Zrenyanin kenti yakınlarındaki Lazarevo köyünde, Sırbistan istihbarat servisi ''BIA'' ve özel polis timleri iş birliğiyle gözaltına alındığını bildirdi.

        Mladiç'in kendisini yakalamaya gelen polislere direnmeden teslim olduğunu ve ''güvenlik güçlerine aradıkları kişinin kendisi olduğunu'' söylediğini belirten Lyayiç, evde yapılan aramada ise iki tabanca ele geçirildiğini ifade etti.

        Lyayiç, evde yapılan aramada çok sayıda elbisenin de ele geçirildiğini belirterek, ayrıca Mladiç'in dışarıya fazla çıkmadığının da tespit edildiğini kaydetti.

        Mladiç'in, yakalandığı sırada sakalsız ve saçsız olduğunu belirten Lyayiç, ''Ayrıca geçmişteki görüntülerine bakılırsa çok yaşlandığı da anlaşılıyor'' dedi.

        RTS, ayrıca Mladiç'in yakalanmasıyla ilgili resmi kaynaklara dayanarak verdiği haberde, operasyonundün sabah Sırbistan yerel saatiyle 05.30'da (TSİ:06.30) yapıldığını ve çok hızlı hareket edildiğini, köylülerin dahi operasyondan haberlerinin olmadığını bildirdi.

        HAKİM KARŞISINA ÇIKARTILDI

        Bu arada, Mladiç'in polisteki işlemlerinin ardından dün öğleden sonra Belgrad Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü'ne getirildiği ve soruşturma hakimince sorgulanmasına başlandığı bildirildi.

        Sırbistan resmi TV kanalında mahkemeye getiriliş görüntüleri yeralan Mladiç'in oldukça yavaş yürüyebildiği, bünyesinin güçsüz olduğu gözlendi. Bir beyzbol şapkası giymiş olduğu gözlenen Mladiç'in duruşma salonundaki insanlara ''iyi günler'' dediği duyuldu.

        Kapalı yapılan duruşmadan sonra Mladiç'in avukatı, müvekkilinin fiziki durumunun zayıf olmasından ötürü yargıcın sorgulamayı yarıda kestiğini açıkladı. Avukat Milos Salyic, yargıcın Mladiç'e yönelttiği sorulara, Mladiç'in ''iletişim kuramaması'' nedeniyle yanıt alamadığını belirtti.

        Avukatın açıklamasına göre, Mladiç mahkemeye, BM Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesini tanımadığını söyledi.

        Mladiç'in yakalandığı yönünde açıklamaların ardından bazı gazeteciler Lazarevo köyüne gitti. Köylülerin tepki gösterdiği gazetecilerin, Mladiç'in yakalandığı eve girişleri engellendi.

        DAVALARI BİRLEŞEBİLİR

        Bosnalı Sırpların siyasi lideri ve halen Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanan Radovan Karadziç’in avukatı Peter Robinson, Mladiç’in yakalanmasının bu davayı da etkileyebileceğini söyledi. Robinson, yaklaşık 3 yıl önce yakalanan Karadziç’in davasının yaklaşık yüzde 20’sinin tamamlandığını, yargıçların Mladiç ve Karadziç’i birlikte yargılama kararı alabileceğini belirtti. 2008’de Belgrad’da yakalanan Karadziç’in, uzun yıllar ‘Dragan Dabiç’ adıyla alternatif tıpçı olarak çalıştığı ortaya çıkmıştı. Eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç de 2000 yılında tutuklanmıştı. Lahey’de yargıç önüne çıkarılan Miloseviç, davası sonuçlanmadan 2006 yılında hapiste ölmüştü.

        AB ÜYELİĞİ GARANTİLENDİ

        Brüksel, 10 yılı aşkın süredir Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen Sırplara, Mladiç’in yakalanmasını üyeliğin önkoşulu olarak koymuştu. Böylece Belgrad’ın önündeki en büyük engel kalkmış oldu. AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, “Sırbistan’ın AB yolundaki çok büyük bir engeli kalktı” diye konuştu. ABD Başkanı Obama, Sırp hükümetini tebrik eti ve “Uluslararası adalet için bugün çok önemli bir gün” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Sırbistan’ın AB’ye yaklaştığını söyledi. Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise şunları söyledi: “Tadiç hükümetini takdir ediyoruz. İleriye dönük önemli bir adım.”

        BAŞINA ÖDÜL KONMUŞTU

        Bosna’daki savaş sırasında (1992-1995) sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa’da 8 bin Müslüman erkeğin öldürülmesinde rol almak ve Saraybosna’nın 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması gibi 15 ayrı savaş suçundan 16 yıldır aranan Mladiç’in başına Sırp yönetimince 10 milyon Euro, ABD tarafından da 5 milyon dolar ödül konmuştu.

        MLADİÇ KİMDİR?

        "TÜRKLERDEN İNTİKAM ALIYORUZ" DEMİŞTİ

        Sırbistan'da düzenlenen operasyonla yakalanan Ratko Mladiç, Bosna'daki savaş sırasında (1992-1995) sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa'da soykırım yapmak ve Saraybosna'nın 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması gibi çeşitli savaş suçlarından 16 yıldır Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesince aranıyordu.

        Ratko Mladiç, Bosna Hersek'in güneydoğusunda bulunan Kalinovik kentinin Bojanoviçi köyünde 12 Mart 1943 tarihinde doğdu. Mladiç, Belgrad'ın Zemun semtindeki askeri liseyi bitirdi, ardından Askeri Akademi'yi 10 üzerinden 9,57 ortalamasıyla tamamladı.

        1991'de Hırvatistan'ın bağımsızlığıyla birlikte başlayan silahlı çatışmalara ''katkı'' sağlamak üzere Mladiç, Hırvatistan'ın Knin kentine gönderildi.

        Mladiç, 9 Mayıs 1992'de JNA'nın Saraybosna'daki ''İkinci Askeri Alanı''nın komutanı olarak görevlendirildi. Bosna-Hersek'in Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Bosnalı Sırplar da 12 Mayıs 1992'de ''Bosna Sırp Cumhuriyeti''ni kurduklarını ilan etti. Bunun üzerine Mladiç ''Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu''nun komutanı olarak görevlendirildi.

        ''BOSNA KASABI'' İŞ BAŞINDA

        Ratko Mladiç, Bosnalı Sırpların askeri lideri olarak Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Han Piyesak, Rogatica, Pale, Srebrenitsa ile batıda Cazin ve Bujim kentlerinin yakınlarındaki birliklerin başında bulundu.

        Bosna'da 1992 ile 1995 yılları arasındasavaşan eski Yugoslav Halk Ordu birlikleri ile Sırbistan ve Bosna-Hersekli Çetniklerin komutanı olan Mladiç, savunmasız halkın olduğu bölgelere yönelik ''operasyonlarıyla'' tanınıyordu.

        Mladiç, 1994'te Sırp Cumhuriyeti ordusunun merkezi Han Piyesak'ta İtalyan gazetecilere verdiği demeçte, ''silahları ve kanlı savaşları sevmediğini'' öne sürmüş, ancak bu sözlerinden bir yıl sonra Srebrenitsa'da bir günde 8 bin insanı katletmişti. 11 Temmuz 1995 tarihinde, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın yaşadığı en büyük katliam, general Mladiç'in emriyle Srebrenitsa'da işlenmişti.

        Ailesindeki erkeklerin tamamını 11 Temmuzda kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç, o günü şöyle anlattı:

        ''Srebrenitsa'da BM altında görev yapan Hollandalı birliklerin askerlerinin bizi koruyacağını düşünüyorduk. Erkeklerimiz BM'nin isteği üzerine silahlarını Hollandalı birliklere teslim etmişti. Ancak kısa süre sonra Mladiç komutasındaki birlikler Srebrenitsa'ya girdi. Mladiç, toplanan halkın karşısında, 'Türklerden intikam alacaklarını' açıkladı. Onlar bizi Türk olarak görüyorlardı.

        Daha sonra erkeklerimizi ve çocuklarımızı otobüslere bindirerek ormana götürdüler ve bir günde 8 bin insanımızı katlettiler.''

        KIZI İNTİHAR ETTİ

        Mladiç'in kızı Ana Mladiç, 23 yaşındayken 25 Mart 1994 tarihinde intihar etti. Belgrad'ın ''Kurir'' gazetesinin intihardan birkaç gün sonra verdiği haberde, Ana Mladiç'in babasının Bosna'da karıştığı katliamları anlayınca depresyona girdiği ve ardından intihar ettiği belirtildi.

        GÜNLÜKLERİ

        Mladiç'in geçen sene Sırbistan polisince eşinin yaşadığı eve düzenlenen operasyonda, savaş sırasında kaleme aldığı günlükleri de ele geçirilmişti. 3 bin 500 sayfadan oluşan günlüklerde, Mladiç'in ''Müslümanları öldürmek sorun değil, bir günde 50 bin kişiyi de öldürürüz. Ancak onlar yine doğururlar, önemli olan onları bu topraklardan tamamen sürmektir'' ifadeleri dikkat çekiyordu.

        Ratko Mladiç'in ayrıca savaş sırasında Çetnik komutanların savaş mağduru kadınlarla yaşadıkları ''eğlenceler'' de yer alıyordu.

        DÜNYADAN TEPKİLER

        Avrupa Birliği, Mladiç'in yakalanmasını memnuniyetle karşıladı.AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mladiç'in geciktirilmeden savaş suçları mahkemesine gönderilmesi gerektiğini söyledi. AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle, Mladiç'i tutuklamasıyla, bu ülkenin "AB yolunda büyük bir engeli kalktığını" söyledi.

        BMGenel Sekreteri Ban Ki-mun da, savaş dönemi Bosnalı Sırpların askeri komutanıMladiç'in yakalanmasını, ''uluslararası adalet için tarihi gün'' olarak nitelendirdi.

        ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Mladiç'in yakalanmasının, bu tür suçluların adalet önüne çıkarılacağını gösterdiğini ifade etti.

        İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague,Mladiç'in yakalanmasından dolayı Sırp yetkilileri kutladı.

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Mladiç'in yakalamasının Sirbistan'ı AB'ye yaklaştırdığını söyledi.

        Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelledeı "Avrupa'daki adalet için çok iyi bir haber" şeklinde değerlendirdi.

        Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ise ''Sırbistan'ın geleceği için oldukça güzel bir haberdir" dedi.

        Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças, yakalanmasını, Yunanistan'ın selamladığını, Sırp hükümetini de kararlılığı ve ısrarı dolayısıyla tebrik ettiğini söyledi.

        Alman Yeşiller Partisi eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir, Mladiç'ten sonra Goran Hadziç'in de yakalanması gerektiğini belirtti.

        OBAMA MLADİÇ'İN YAKALANMASINDAN MEMNUN

        Bosnalı Sırpların eski askeri lideri Ratko Mladiç'inyakalanmasından memnuniyetini açıklayan ABDBaşkanı Barack Obama, bu konuda Sırp hükümetini tebrik ettiğini söyledi.

        G8 zirvesi için Fransa'da bulunan Obama yaptığı açıklamada, "Mladiç'in çok sayıdaki kurbanının aile fertleri için, Sırbistan için, Bosna Hersek için, ABD için ve uluslararası adalet için bugünün çok önemli bir gün olduğunu" ifade etti.

        Obama, öldürülenlerin geriye getirilemeyeceğini, Mladiç'in şimdi mahkeme önünde kurbanlarının ve dünyanın sorularını yanıtlamak zorunda olacağını belirtti.

        ÖNEMLİ BİR AŞAMA

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Sırp Lider Ratko Mladiç'in yakalandığı yönünde haberler var. Bu bilgi resmi bir kaynaktan doğrulandı mı?'' şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu:

        ''Evet, doğrulandı. Sayın Tadiç'in bu konuda açıklamaları oldu. Gerçekten çok önemli bir aşama. Biz de bu konudaki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Bu gelişmeyi çok olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.

        BELGRAD'DA EYLEM GİRİŞİMLERİ

        Öte yandan, Mladiç'in yakalanmasına tepki gösteren radikal milliyetçi Sırplar Belgrad'da eylem girişiminde bulundu. Polis bu kişilerin eylem yapmasına izin vermedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ