Somali'de her gün 5 yaş altı 13 çocuk ölüyor
BM, Afrika'daki açlık sorununda daha en kötünün yaşanmadığını söyledi... Türkiye'de sessiz kalmadı. Başlatılan bir çok yardım kampanyası ile Afrika'ya yardım yağdı

BM'nin Somali Özel Temsilcisi Augustine Mahiga, Afrika'nın doğusunda 12 milyona yakın kişinin açlık felaketinden etkilendiğini ifade etti.
Amerika'nın New York şehrindeki Birleşmiş Milletler (BM) binasında gerçekleşen Güvenlik Konseyi toplantısında Somali'de yaşanan açlık felaketi ele alındı. Toplantıda diğer Konsey üyelerine hitap eden BM'nin Somali Özel Temsilcisi Augustine Mahiga, "Şu anda 3.7 milyon insan açlık tehdidiyle karşı karşıya. Doğu Afrika'da ise 12 milyona yakın kişi açlık felaketinden etkileniyor. Somali'de her gün 5 yaşının altında 13 çocuk açlıktan hayatını kaybediyor. Bu çok korkunç bir rakam" dedi.
BM İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı Catherine Bragg ise "BM olarak Somali için 1 milyar dolara yakın bir yardımın toplanması kanaatindeyiz ancak bu rakamın yalnızca yarısından az bir kısmı toplanabildi şu ana dek. Yeterince yardım parası toplanamadı ve bu durumda krizin henüz aşılamamış olduğunu gösterir. Afrika'da 1.2 milyon çocuk acil yardım bekliyor daha şimdiden çoğu çocuk hayatını kaybetti veya kaybediyor çok yakın bir zamanda gerekli yardım parası toplanamaz ise çok sayıda çocuk hayatını kaybetmekle karşı karşıya kalacak" dedi.
BM'DEN UYARI: DAHA EN KÖTÜSÜ OLMADI
BM, Doğu Afrika'daki açlık krizinde daha en kötü durumla karşılaşılmadığını ve küresel çapta kitlesel bir müdahale olmaması durumunda, yüzbinlerce kişinin hemen açlık ve ölümle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
BM'nin acil yardım koordinatörü yardımcısı Catherine Bragg, uluslararası topluma hayatların kurtarılması için acil 1,3 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.
Bragg, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Her gün önemli" diyerek, şimdiye kadar on binlerce kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini ve yüzbinlercesinin de hemen açlık ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Açlıktan daha fazla can kaybının önlenmesi için harekete geçilebileceğini ve ölümün eşiğindekilerin hayatlarının kurtarılabileceğini kaydeden Bragg, yeni yardımların dağıtılmaması durumunda gelecek dört ya da 6 hafta da kıtlık ve açlığın Somali'nin güneyindeki tüm bölgelere yayılacağını tahmin ettiklerini vurguladı.
"ABD'NİN GIDA YARDIMLARINI KESME ZAMANI DEĞİL"
Öte yandan, merkezi ABD'de bulunan yardım örgütleri yetkilileri de Afrika Boynuzu'ndaki açlık sorunun Ekim ayında yağışların olmaması durumunda oldukça ağırlaşacağını belirterek, Amerikalı milletvekillerine yardımlarda kesintiye gidilme zamanı olmadığı uyarısında bulundu.
Yardım örgütleri yetkilileri, Somali, Kenya, Etiyopya ve Cibuti'yi kapsayan bölgede 12 milyon kişiyi etkileyen kıtlık sorunun yayılması endişeleri sırasında, ABD kongresinde bütçe açığının azaltılması çalışmalarında uluslararası kalkınma birimi USAID'in bütçesinde kesintiye gidilmemesi çağrısı yaptı.
Temsilciler Meclisi tahsisat komisyonunun, 2012 mali yılı için USAIDS'in ödeneğinde yeni kesintiler önerdiği kaydediliyor.
TARİHİNDE HEP SAVAŞ VAR
Doğu Afrika'daki kuraklığın açlığa dönüştüğü Somali'ye sadece iklim ve yoksulluk değil, savaş ve otorite boşluğu da ağır darbe vurdu.
Son yıllarda deniz korsanlarıyla gündeme gelen Somali 90'lı yılları da böyle kanlı iç savaşlarla geçirmişti ve 2006'da buna bir de radikal Eşşebab örgütünün hükümeti geriletmesi ve tedhişe dayalı iktidarını ülkenin büyük bölümünde kurması eklendi.
Tarihi çok gerilere giden Somali'de çok sayıda etnik grup yaşıyor. Somali'de İslam dininin yaygınlaşmasıyla başkent Mogadişu'nun kuruluşu hemen hemen aynı döneme denk gelmekte. Mogadişu'nun MS 900 yılında kurulmasının ardından MS 1500'lere kadar Somali'de birçok şehir devleti ve krallık varlık gösterdi.
Somali 19. yüzyılda İngiltere, Almanya ve Portekiz'in sömürge ve hakimiyet sahası haline geldi. Sonra kısa bir dönem Mısır hakimiyetine giren Somali, stratejik önemi nedeniyle o dönemde Eritre'yi işgal eden İtalya'nın dikkatini çekmeye başladı. İtalyanlar Alman, İngiliz ve Fransızlar arasındaki iktidar mücadelesinde İngilizlerin safını tutarak, Somali kıyılarında bazı ticari imtiyazlar elde etti, küçük Somali krallıklarının bazılarının İtalya'ya sığınması da İtalyanların bölgedeki hakimiyetini artırdı.
İngiltere geri çekildi, burayı İtalya'ya bıraktı. Somali'nin adı ilerleyen yıllarda İtalyan Somalisi olarak değişti, kuzeyde ise İngilizlerin hakimiyeti sürüyordu.
MUSSOLİNİ'NİN İDARESİNİ DE GÖRMÜŞTÜ
1900'lü yılların başında Somali'de tarım ve ekonomide ciddi yatırımlar yapıldı, ancak yatırımlar başarılı olmadı.
1930'lu yıllarda faşist Mussolini yönetimi Somali politikasını değiştirdi ve bölgede baskıcı bir yönetim hakim oldu. 1935'te Eritrelilerle birlikte Etiyopya işgal edildi. 1940'da İkinci Dünya Savaşı sırasında Mussolini Somalisi, 1942'de İngilizlerin karşı saldırısında yenik düştü, Eritre, Etiyopya ve Somali kaybedildi.
BM 1949'da Somali'yi 1960 yılına kadar İtalya'nın vesayetine verdi. 1960'da İngiliz ve İtalyan Somalisi, Somali adı altında birleştirildi ve Aden Abdullah Osman Daar Devlet Başkanı oldu. Somali'nin ikinci Devlet Başkanı Abdurreşid Ali Şermarke suikasta kurban gidince 1969'da General Muhammed Siad Barre darbeyle Devlet Başkanı oldu.
1977 ve 1978'de tartışmalı sınır bölgesi Ogaden yüzünden Somali ile Etiyopya arasında yine savaş çıktı. Somali Etiyopya'yı yenmek üzereyken SSCB ve Küba gibi Etiyopya müttefiklerinin baskısıyla durduruldu, ABD ve BM'den yardım göremeyince de çaresiz kaldı.
Somali, 1977'de ülkedeki tüm Sovyet uzmanları kovdu, bunun üzerine Soğuk Savaş döneminin diğer süper gücü ABD devreye girdi. Washington yönetimi, 1989'a kadar stratejik önemi büyük olan Somali'yi önemli miktarlarda askeri ve ekonomik yardım yaparak etkisi altına aldı.
Diktatör Barre 1991'de devrildi. Yerine, 1993 yılında Muhammed Farah Aidid darbeyle iktidara geldi.
Aidid, 1995 yılında kendisini Somali Devlet Başkanı ilan etti, ancak Aidid'in hükümeti uluslararası alanda tanınmadı. 1995 yılının eylül ayında Aidid'e bağlı güçler Baiodoa kentine saldırdı. 24 Temmuz 1996'da Aidid ve milisleri, eski Aidid yandaşları Ali Mehdi Muhammed ve Osman Ali Otto güçleriyle çatışmaya girdi. Çatışmalarda yaralanan Aidid, ameliyat edildiği 1 Ağustos 1996'da kalp krizi geçirerek öldü.
MERKEZİ HÜKÜMET YOK
Somali'de, 1991 yılında Devlet Başkanı Barre'nin devrilmesinden bu yana etkili bir merkezi hükümet bulunmuyor. Yıllardır rakip savaş ağaları arasındaki çatışmalar, açlık ve felaketlerin o zamandan beri 1 milyona yakın kişinin hayatına mal olduğu tahmin ediliyor.
İngiliz ve İtalyan Somalilerinin 1960'da birleşmesinden sonra da ülke yeterince gelişemedi. Toprak paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle komşular Kenya, Etiyopya ve Cibuti arasındaki ilişkiler de hep "limoni" oldu.
2000 yılında klanların önde gelenleri ve diğer üst düzey şahsiyetler Cibuti'deki bir konferansta Abdulkasım Salat Hasan'ı başkan seçti. Daha sonra savaşan milisler arasında uzlaşma sağlanması amacıyla bir geçiş hükümeti kuruldu. Ancak geçiş hükümeti ülkenin birliği konusunda çok az ilerleme kaydetti.
Kenya'da uzun süren görüşmelerden sonra 2004 yılında önde gelen savaş ağaları ve siyasetçiler yeni bir parlamentonun kurulması için anlaşma imzaladı.
1991 yılından beri 14 kez hükümet kurma girişiminde bulunan Somali'deki "acemi" yönetim, klanlar arasında bölünmüş ülkeye uzlaşı getirmek için çok zor bir görevle karşı karşıya bulunuyor.
İSLAMCI DİRENİŞ
Somali'deki zayıf hükümetin otoritesi 2006 yılından beri radikal İslamcı direnişin artması nedeniyle daha da tehlikeye girmiş durumda. 15 yıl boyunca etkin olan derebeylerinin egemenliğine son veren militanlar başkent Mogadişu dahil olmak üzere ülkenin güneyinin büyük bölümünü kontrolü altında bulunduruyor.
Etiyopya askerlerinin de desteğiyle geçici hükümete bağlı güçler 2006 yılında İslamcı militanlara karşı üstünlük elde etse de aralarında Eşşebab grubunun da olduğu İslamcı direnişçiler hükümete karşı savaşmayı sürdürdü. Militanlar 2008'in sonlarına doğru ülkenin güneyinin büyük bölümünde kontrolü yeniden ele geçirdi. Etiyopya 2009'un ocak ayında askerlerini Somali'den çekti. Bundan kısa süre sonra Eşşebab üyeleri eskiden geçiş hükümetinin ana karargahı olan Baiodoa kentini aldı.
Somali parlamentosu ocak ayının sonunda komşu Cibuti'de toplandı ve ana muhalefetteki Somali'nin Yeniden Özgürlüğü İttifakı'nın 149 yeni üyesi yemin etti. Parlamento, federal geçiş hükümetinin görev süresini iki yıl daha uzatan bir karar da aldı, ılımlı İslamcı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed yeni Devlet Başkanı oldu. Buna rağmen hükümetin askeri pozisyonu giderek zayıfladı, 2009'un Mayıs ayında militanlar başkent Mogadişu'ya kapsamlı saldırı düzenledi. Saldırı yüzünden Devlet Başkanı Şeyh Ahmed yurt dışından yardım istemek zorunda kaldı.
Eşşebab, 2009 yılının ekim ayında sahil kenti Kismayo'dan en büyük rakibi Hizbul İslam'ı sürerek, ülkedeki en güçlü direniş grubu pozisyonunu pekiştirdi. Örgüt, o zamandan beri terör örgütü El Kaide ile ittifak halinde olduğunu açıkça ilan ediyor ve düzenli olarak güçlerini Mogadişu'ya hareket ettiriyor.
TÜRKİYE'DEN SOMALİ'YE YARDIM SEFERBERLİĞİ
TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah gazetesinin katkılarıyla toplanan yardımların ilk kısmının doğrudan dağıtımına Mogadişu içindeki kamplarda başlanıyor.
Türkiye'den gönderilen 50 ton yardım malzemesinin getirildiği Mogadişu Limanı'ndaki Türk Kızılayı'na tahsis edilen depodan gıda kolileri Somalili işçiler tarafından kamyonlara yüklendi.
Yükleme işine Türkiye'den gelen basın mensupları da destek verdi. AA kameramanı Celaleddin Gürbüz ve foto muhabiri Ecvet Atik ile A Haber muhabiri Olgay Orçun Korkut, Samanyolu Haber TV muhabiri Adnan Topkapı ve kameramanı Orhan Şimşek, gıda paketlerini el birliği ile kamyona taşıdı.
Üç kamyon dolusu malzeme Somali parlamento binası çevresindeki kamplara, Türk Kızılayı, TİKA ve Diyanet Vakfı yetkilileri tarafından dağıtılacak.
Türkiye'den gelen uçaklardan indirilen gıda paketlerinde çocuk maması, süt tozu ve bebek bisküvisinin yanı sıra nohut, mercimek, pirinç, kuru fasulye, toz şeker, bitkisel yağ ve tuz bulunuyor.
TÜRK KIZILAYI SOMALİ'DE ÇADIRKENT KURACAK
Öte yandan, Somali makamları ile koordinasyon içinde çalışan Türk Kızılayı, Somali hükümetinden 250-400 bin metrekarelik alan tahsis etmesini talep etti.
Türk Kızılayı tahsis edilecek bu alana 12 bin kişi kapasiteli 2 bin çadırlık bir kent kuracak ve hiçbir altyapısı olmayan mevcut kamplardaki halkı bu çadırlara taşıyacak.
Altyapısı TİKA tarafından oluşturulması planlanan çadırkentte, her aileye tahsis edilecek 50 metrekarelik alanda 16 metrekarelik bir çadır ve kendilerine ait bir bahçe olacak. Böylelikle her aile kendisine ait bir toprak sahibi olacak ve aileler bahçelerini ekip biçebilecek.
Çadırkentteki su, kanalizasyon ve elektrik sistemi ise TİKA tarafından kurulacak. Hastane, okul ve camisinin de TİKA tarafından oluşturulacağı çadırkentteki cami Diyanet Vakfı tarafından düzenlecek.
Çadırlar, Türkiye'den yola çıkacak 5 bin ton yardım malzemesi taşıyan gemi ile Mogadişu'ya ulaştırılacak.
DAĞITIM, ELEKTRONİK ORTAMDA İZLENEBİLECEK
Kızılay, Mogadişu Limanı'nda kiraladığı depoyu da bugün teslim aldı. Depo Türk Kızılayı Lojistik Merkezi olarak hizmet verecek.
Şehrin içinde de bir ofis kiralayan Kızılay, burada Türk Kızılayı Delegasyon Başkanlığını açacak.
Öte yandan ofis ve lojistik merkezinin teknik donanımını kurmak üzere bugün Türk Kızılayı'ndan teknik bir ekip de Mogadişu'ya geliyor.
Kurulacak bilgisayar sistemi ile yardımların dağıtımı elektronik olarak takip edilecek. Sistemle depodaki yardımlar ve dağıtımlar, hem Somali hem de Türkiye'de herkes tarafından takip edilebilecek.
Türk Kızılayı bu sistemi ülkeye gelen Türkiye ve çeşitli ülkelerden bütün yardım kuruluşlarının kullanımına da açmayı hedefliyor.
MOGADİŞU'YA ÜÇÜNCÜ YARDIM UÇAĞI BUGÜN GELİYOR
Öte yandan TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah gazetesinin katkılarıyla toplanan yardımların ikinci kısmını taşıyan üçüncü uçak da bugün Mogadişu'ya inecek.
KIZILAY VE TİKA SOMALİ'DE ''BALIK TUTMAYI'' ÖĞRETECEK
Türk Kızılayı ve TİKA Somali'deki çalışmalarına devam ediyor. Somali makamları ile koordinasyon içinde çalışan Türk Kızılayı, kendilerine Somali hükümetinden 250-400 bin metrekarelik alan tahsis etmesini talep etti.
Türk Kızılayı tahsis edilecek bu alana 12 bin kişi kapasiteli 2 bin çadırlık bir kent kuracak ve altyapısı olmayan mevcut kamplardaki halkı bu çadırlara taşıyacak.
Altyapısı TİKA tarafından oluşturulması planlanan çadırkentte, her aileye tahsis edilecek 50 metrekarelik alanda 16 metrekarelik bir çadır ve kendilerine ait bir bahçe olacak. Böylelikle her aile kendisine ait bir toprak sahibi olacak ve aileler bahçelerini ekip biçebilecek.
Çadırkentte TİKA tarafından su, kanalizasyon ve elektrik sistemi kurulacak. Hastane, okul ve camisinin de TİKA tarafından inşa edileceği çadırkentteki cami Diyanet Vakfı tarafından düzenlecek.
Çadırlar, Türkiye'den yola çıkacak 5 bin ton yardım malzemesi taşıyan gemi ile Mogadişu'ya ulaşacak.
Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı AA muhabirine yaptığı açıklamada ''Dünya'ya bu sorunun nasıl çözüleceğini göstermek istiyoruz. Yardım alabilmek için insanlar, kötü şartlarda yaşamak zorunda değil. Somali'deki şehirler ve köylerdeki yerleşik halka da yardım edeceğiz. Kamplara göç edenlerin evlerine dönmelerini de sağlamak istiyoruz' diye konuştu.
Kızılay, Mogadişu limanında kiraladığı depoyu da bugün teslim alıyor. Depo Türk Kızılayı Lojistik Merkezi olarak hizmet verecek.
Şehrin içinde de bir ofis kiralayan Kızılay burada Türk Kızılayı Delegasyon Başkanlığı'nı açacak.
HAK-İŞ 200 BİN LİRAYLA AFRİKA'YA YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTI
Hak-İş Konfederasyonu, kuraklık nedeniyle kıtlığın yaşandığı Doğu Afrika ülkeleri için yardım kampanyası başlattı. Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, konfederasyon olarak 200 bin lira ile yardım kampanyasını başlattıklarını açıkladı. Konfederasyon merkezinde düzenlenen toplantıda 40 milyonun üzerinde insanın açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı Doğu Afrika için "Yardım Et, Bir Can Kurtulsun" sloganıyla başlattığı yardım kampanyası başlattıklarını duyuran Arslan, kampanyanın iki ay süreceğini bildirdi. Arslan, toplanan yardımı, yardım kuruluşları veya bizzat kendileri aracığıyla başta Somali olmak üzere açlıkla mücadele eden ülkelere ulaştıracaklarını duyurdu.
SESOB: ONLAR AÇKEN BİZ TOK YATAMAYIZ
Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB), başta Somali olmak üzere, kıtlık, açlık ve susuzlukla mücadele eden Afrikalılar için ''Onlar Açken Biz Tok Yatamayız'' sloganıyla yardım kampanyası başlattı. Mübarek ramazan ayında yaşanan drama sessiz kalamayacaklarını belirten SESOB Başkanı Hasan Alişan, muhtaç insanlara yardım eli uzatmak, çok uzaklarda olsalar da birileri açken tok yatmamak, insanlığın birlik ve dirliği için var olan nimetleri paylaşmak ve mesafeleri hiçe sayarak gönül köprüleri kurmak için yardım kampanyası başlattıklarını bildirdi.
BAŞBAKANLIK VE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ HESAPLARINDA TOPLANAN YARDIM 42 MİLYON 128 BİN LİRAYA ULAŞTI
Somali ve açlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkeleri için düzenlenen yardım kampanyası hesaplarında toplanan tutarın 42 milyon 128 bin 454 liraya ulaştığı bildirildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, kampanya kapsamında bugün saat 17.00 itibarıyla Başbakanlık hesabında 10 milyon 74 bin 185 lira, Diyanet İşleri Başkanlığı hesabında da 32 milyon 54 bin 269 liralık yardım toplandığı belirtildi. Açıklamada, yardımların toplamının 42 milyon 128 bin 454 liraya ulaştığı kaydedildi.
KİMSE YOK MU DERNEĞİ MANİSA ŞUBESİ 392 BİN TL TOPLADI
Manisa Valisi Celalettin Güvenç, cuma namazı sonrasında Afrika için 392 bin lira toplandığını söyledi.
Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Teravih namazı öncesinde Kimse Yok Mu Derneği tarafından Kurşunluhan'da düzenlenen yardım gecesine katıldı. Nisan ayından bu yana Somali'de kalan ve bugün Türkiye'ye dönen Nil Organizasyon Başkanı Bilal Çelik, orada yaşadıklarını ve gördüklerini anlatarak hayırseverleri yardım yapmaya davet etti.
Çelik, ayni yardım yapmak isteyenlerin sıvı yağ, un, şeker, pirinç, yarma veya bulgur, makarna, pirinç unu, bebe bisküvisi, yazlık bayan elbise kumaşı, bayan terliği, yazlık çocuk kıyafetleri, çocuk terliği ve spor ayakkabısı, çadır ve ilaç olarak yardım yapabileceklerini ifade etti.
Geceye katılan Manisa Valisi Güvenç ise Allah'ın insanları değişik vesilelerle imtihan ettiğini, bugünün insanlarının da Afrika ile imtihan edildiğini söyledi. Vali Güvenç, ''Bu imtihanı da Türk halkı başarıyla verecektir. Manisa'da geçtiğimiz cuma namazı sonrasında Afrika için 392 bin TL para toplandı. Bu tür organizasyonlarla daha da artacaktır'' dedi.
Yapılan etkinlikte Soma İlçesi Kimse Yok Mu Derneği Başkanı tarafından Soma'daki iş adamları tarafından bağış yapılan 20 bin dolar, Somali'ye gönderilmek üzere Nil Organizasyon Başkanı Bilal Çelik'e teslim edildi.
BTSO 250 BİN TL YARDIMDA BULUNDU
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkelerine 250 bin TL yardımda bulunma kararı aldı.
Konuyla ilgili konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) başlattığı ''Afrika'ya Açlık Felaketine Yardım'' kampanyasına destek vermenin 'bir insanlık görevi' olduğunu söyledi.
Sönmez, 40 milyonun üzerinde insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı felaket konusunda tüm kurumların seferber olması gerektiğini belirterek, ''Bazı Afrika ülkelerinin son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşadığı ve bu kuraklığın başta çocuklar olmak üzere binlerce insanın yaşamını tehdit ettiği tüm kamuoyunca bilinmektedir. Açlık tehlikesi yaşayanlara her türlü yardım ve desteği sağlamalıyız'' diye konuştu.
BURSA'DAN SOMALİ'YE 175 TON GIDA
"Ramazan sofranızı dünyaya açın" sloganıyla harekete geçen İHH, 3 yıldır yağmurun düşmediği Somali'ye yardım eli uzatıyor. İHH Bursa Şubesi Somali'ye gönderilecek 3 bin tonluk yardım gemisine Bursa'dan 175 ton gıda 300 bin lira nakit yardımla katkıda bulundu. BUTİTİM'de düzenlenen yardım gönderme töreninde konuşan İHH Şube Başkanı Hüseyin Kaptan, İHH olarak bölgede 100 binden fazla insana yardım ulaştırdıklarını söyledi. Kaptan, şunları söyledi: "Ayrıca 52 katarakt ameliyatı ile insanların gözünün ışığı olduk. Binden fazla su kuyusu ile susuz ve kurak topraklardaki insanların su ihtiyacını karşılamaya çalıştık. Şu ana kadar Afrika'da 1600 yekime sponsor aile bulduk. Bu kıtlık neticesinde 1000 yetim çocuğu daha sponsor ailelerle buluşturarak sahip çıkacağız. İHH Bursa olarak 15 Ağustos'ta Somali'ye gidecek 3 bin tonluk gemiye kuru gıda yoğunlukta olduğu 175 ton yardımı 10 TIR'la gönderiyoruz. 300 bin lirada nakit yardım topladık. Bursa'dan Raif Uzunboy isimli kardeşimizde yardımlarla birlikte Somali'ye gidip dağıtıma katılacak."
63 LİRASINI AFRİKA'YA GÖNDERDİ
Adana Yüreğir Atakent Mahallesi’nde oturan, İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrenci Rüveyda Tokdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan Afrika’ya yardım kampanyasına küçük fakat anlamlı bir destek verdi. 9 yaşındaki Rüveyda Tokdemir, kumbarasında biriktirdiği 63 lirayı Afrika’ya yardım kampanyası için açılan banka hesabına yatırdı. Küçük Rüveyda, televizyonlarda yayımlanan görüntülerden çok etkilendiğini ve elinden geldiğince Afrikalı çocuklara yardımcı olmak istediğini söyledi. Rüveyda’dan etkilenen banka müdürü de 75 TL ekleyerek, 138 lirayı yardım hesabına yatırdı.
AJANSLAR