Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa parlamentosu "Ermeni teklifini" kabul etti! VİDEO | Dış Haberler

        Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70'e yakını katıldı. İki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi.

        Teklifin görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü.

        7 Aralık'ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı. Yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

        Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

        Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

        Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Şimdi Senato'nun onayı gerekiyor.

        Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri nisan ayında yapılacak ve teklifi daha önce engelleyen Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin şimdi desteklediği teklif ile seçimleri düşündüğü yorumları yapılıyor. Sarkozy, cumhurbaşkanlığında ikinci dönemi garantilemek amacında.

        OTURUMUN AYRINTILARI

        Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı. Sözkonusu tasarının, soykırım suçlarının her şekilde inkar ve aşağılanmasının cezalandırılmasını öngördüğünü belirten Boyer, inkar yasasının Avrupa Birliği kanunundan esinlendiğini söyledi.

        Türkiye'nin tasarının geçmesine yönelik uyarılarını "Fransa'ya karşı tehditler sözkonusu oldu" diye açıklayan Boyer, "Büyük şaşkınlık yaşadık. Bu tür tepkiler, Fransa'nın egemenliğine saygı göstermeyen. Fransa'nın içişlerine karışan tepkiler" dedi. Fransa'nın bağımsız bir ülke ülke olarak bu tehditleri hiçbir şekilde kabul edemeyeceğini dile getiren Boyer, hiçbir devletin tehdidi altında olamayacaklarını ifade etti. Bu tehditlerin de hiçbir zaman uygulanmayacağına inandığını kaydeden Boyer, "Türk dostlarımı! burada mantığa ve hoşgörüye davet ediyorum" diye konuştu.

        Ermenistan'ın Fransa'nın kardeş ülkesi olduğunu söyleyen Boyer, "Ülkemizde, büyük bir kısmı Ermeni kökenli, önemli oranda Fransız vatandaşı var. Bu vatandaşlarımız ülkelerinde büyük bir huzur içinde yaşamak istiyorlar" dedi. Son 10 yıl içinde ülkede sözde soykırımı inkar eden olayların yaşandığını söyleyen Boyer, "Facebook, Twitter gibi sosyal medya organlarında, çoğu zaman Ermeni soykırım mağdurlarına ilişkin olarak olumsuz şeyler yazıldı" diye konuştu. Sözde soykırımı inkarı cezalandırmanın son derece normal olduğunu iddia eden Boyer, "Bazı kişiler, 1915 olaylarını inkar ederek, aslında zaten bugüne kadar suç işlemekteydiler. Bunlar şimdiye kadar cezasız kaldı. Bu yolda bir adım atalım diyorum" ifadelerini kullandı.

        Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier konuştu. Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerini iradesine bıraktı. Fransız bakan, bununla birlikte, üstü kapalı da olsa hükümetin yasa teklifini desteklediği mesajını verdi. Konuşmasında, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier, bu yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını söyledi. Ollier, ''Türkiye büyük bir ulus. Fransa, Türkiye ile ilişkilere büyük önem veriyor. Ekonomik, siyasi ve kültürel alanda önemli işbirliğimiz var. Afganistan, Suriye gibi konular ve G-20 ile NATO gibi uluslararası kuruluşlarda da önemli işbirliğimiz sürüyor'' ifadesini kullandı.

        Oturumda söz alan UMP Milletvekili Fransa Türkiye Parlamentolararası Dostluk Gurubu Başkanı Michel Diefenbacher, tasarıya ret oyu vereceğini söyledi ve bunun gerekçelerini anlattı. Michel Diefenbacher, tasarının yasalaşması halinde, bunun toplumsal barış üzerinde olumsuz etkileri olacağını ifade ederek, farklı etnik kökenlerden grupların birbirine düşebileceğini söyledi. UMP Milletvekili, tasarının Türkiye ile Ermenistan arasındaki anlaşmazlığı çözmek yerine daha da içinden çıkılmaz hale getirme potansiyeli taşıdığını da ekledi.

        Meclisteki iki büyük parti grubunun desteğine sahip tasarı hakkında söz alan diğer milletvekilleri ise destek konuşmaları yaptı. Yasa teklifine ilişkin 10 değişiklik önergesi sunuldu. Değişiklik önergelerinden en önemlisi üniversitelerde görevli veya bilimsel çalışmalar yapanların müeyyidelerden muaf tutulmasını öngörüyordu.

        Fransa'daki Türk dernekleri, yasa teklifine yönelik tepkilerini göstermek amacıyla bugün meclis binası önünde bir gösteri düzenedi. Fransa'daki Türk dernekleri koordinasyon komitesi, Paris dışından da çok sayıda Türk vatandaşının otobüslerle başkente geleceğini duyurdu.

        HABER: 5 bin Türk parlamento önünde!

        İşte ‘Soykırım olmadı’ diyene 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası getiren yasa tasarısı

        Madde 1: 29 Temmuz 1881 kanunun 24. maddesinin birinci bendi alttaki yeni 5 bentle değiştirilmiştir:

        "24'üncü maddenin altıncı bendi doğrultusunda, soykırım suçunu veya insanlık ve savaş suçunu savunan, inkâr eden veya kamusal alanda önemsizleştirmeye çalışan alttaki tanımlamalara dayalı cezalandırılacaktır:

        1) Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'nün 6'ncı, 7'nci, 8'inci maddesi

        2) Ceza kanununun 211-1 ve 212-1 maddesi

        3) Uluslararası askeri mahkemesinin statüsünün 6. maddesi ve kanunen tanınmış,Fransa tarafından imzalanmış ve onaylanmış uluslararası bir sözleşmenin veya uluslararası

        veya Avrupa kurumlarının nitelikli bir karara bağlı,

        Fransız yargısı tarafından nitelendirilmiş, Fransa'da uygulanabilir hale gelir." Madde 2: 29 Temmuz 1881 basın özgürlüğüne dayalı kanunun 48-2 maddesi değiştirilmiştir:

        1) "Sürgün" kelimesinden sonra "ya da soykırım kurbanı, savaş suçu, düşmanla işbirliği ve insanlık suçu kurbanı" eklenmiştir.

        2) "Savunma" kelimesinden sonra "soykırımlar" kelimesi eklenmiştir.

        BÜYÜKELÇİ YURDA DÖNÜYOR

        Yasa teklifini kabul edilmesinin ardından, Türkiye, Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu süresiz olarak Ankara'ya geri çekti. Tahsin Burcuoğlu, bu akşam Ankara'nın bundan sonraki tutumuyla ilgili bir açıklama yapacak. Fransa'nın da diplomatik teamül gereği, Ankara'daki Büyükelçisini Paris'e geri çağırması bekleniyor. Türk bakan milletvekili ve diğer üst düzeyde bürokratların Fransa'ya yapacağı ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor. 2001 yılında kabul edilen yasanın ardından Türkiye eski Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal'ı Ankara'ya geri çekerken, Fransa'ya yapılan bütün resmi ve özel ziyaretler askıya alınmıştı.

        TEKLİFİN SAHİBİ MİLLETVEKİLİ KONUŞTU

        Yasa teklifini hazırlayan Fransız milletvekili, tarihin tarihçilere bırakılması yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı.

        Fransa meclisi genel kurulunda bugün kabul edilen yasa teklifini kaleme alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer, bugün meclis binası önünde gösteri yapan Türklere tepki gösterdi. Meclisteki oylamadan sonra soruları yanıtlayan Boyer, ''Türklerin meclis binasının önünde gösteri yapıp bize ne yapılacağını dayatmaları kabul edilemez. Bu alışık olmadığımız bir durum'' dedi. ''Örgütlenme ve gösteri yapma hakkına karşı mısınız?'' sorusunu yanıtlamayan Boyer, yine Türk yetkililerinin diplomatik ve ekonomik alanda yaptırım tehditlerinin kendisini ''şoke'' ettiğini söyledi. Muhabirin parlamentonun araştırma komisyonunun ''tarihin tarihçilere bırakılması, parlamentoların yasa yapmaması'' yolundaki soruyu yanıtlamaktan kaçınan Boyer, yine Fransız tarihçilerin yaptığı uyarıyla ilgili soruyu da cevap vermedi.

        Nalbandyan: Fransa Meclisi'ne ve halkına minnettarız

        Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Fransa Milli Meclisi'nin bugün kabul ettiği tasarıyla, insan hakları ve evrensel değerlere bağlılığını bir kez daha kanıtladığını öne sürdü. Edward Nalbandyan, yazılı bir açıklama yaparak Fransa Milli Meclisi'nin üstün liderliğine ve Fransız halkına minnettar olduklarını yineledi. Fransa Milli Meclisi'nin 10 yıl önce de Ermeni soykırımı iddialarını tanıyana bir yasa çıkararak insan haklarına verdiği değeri ortaya koyduğunu iddia eden Nalbandyan, bugünkü tasarı ile soykırım iddialarını reddetmenin kınanması gerektiğinin belirlendiğini de sözlerine ekeldi.

        • HABER: Meksika Kongresi, Ermenistan'ı Hocalı'da 'soykırım' yapmakla suçladı

        Fransa Meclisi'nin 'sözde Ermeni soykırımı iddialarını inkâr edenlere hapis cezası öneren' yasa tasarısını kabul etmeye çalıştığı bir sırada Meksika Kongresi Ermenistan'ı ve Paris'i şok edecek bir karar kabul etti.

        FRANSA'YA TEPKİ YAĞIYOR

        Düşünce özgürlüğüne darbe

        Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, Fransa meclisinde ''Ermeni teklifi''nin kabul edilmesini kınadı.

        TBMM Başkanvekili Meral Akşener, aziz milletin ve gazi Meclisin değerli üyeleri adına, tarih önünde Fransız Ulusal Meclisinin bugünkü kararını şiddetle kınadığını söyledi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Fransa Parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili olarak Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeyi ''zavallılılık olarak gördüğünü'' söyledi.

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Bunu neresinden tutarsanız tutun, lime lime elinizde kalır'' diye konuştu.

        CHP'den yapılan açıklamada, ''Genel Başkan Kılıçdaroğlu, CHP PM'de yapılan değerlendirmeler sonunda, Fransız Ulusal Meclisi'nin aldığı bu kararla, kendi tarihine ihanet ettiğini belirtilerek, tasarının kabul edilmesi kararının kınandığını açıkladı. Çalışmalarına devam eden CHP PM, bu konuyla ilgili gelişmelerin büyük bir dikkat ve sorumluluk duygusuyla takip edilmesini de kararlaştırdı'' denildi.

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Fransa'da sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasıyla ilgili yasa tasarısının kabulünün 'Sarkozy'nin aczi'ni gösterdiğini söyledi. Bakan Bayraktar, Fransa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımının inkarını cezalandıran teklifin kabul edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, "Bu Sarkozy'nin aczinin tezahürüdür. Ancak böyle bir işi aciz bir insan yapar. İnsanlıkla, düşünce özgürlüğü ile alakası olmayan bir olay. Son derece üzgünüz." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'ye düşmanlık

        MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Fransa Parlamentosunun bu kanunla ilgili ısrarını, Türkiye'ye ve Türk Milletine karşı bir düşmanlık olarak kabul ediyoruz'' dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Kendi tarihine bakamayanların bize kara çalmaya hakkı yoktur'' dedi.

        MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ''Fransa'da yaşayan 550 bin vatandaşımızın bu yasa senatoda kabul edilirse ortaya çıkıp 'soykırım olmamıştır' ifadesini kullanması lazım'' diye konuştu.

        BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, tarihi ve sosyolojik olayları parlamento kararlarıyla belirlemenin mümkün olmadığını söyledi.

        Demokraside sınıfta kaldı

        Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ''düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan bir yasanın teklif edilmesi bile Fransa Meclisinin demokrasi anlamında sınıfta kaldığının açık işaretidir'' dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Sarkozy gibi gününü kurtarmak isteyen liderler, düşünce özgürlüğüne darbe vuracak ucube yasalarla karşımıza çıkıyorlar'' dedi.

        Galatasaray Üniversitesi Senatosu, yasayı kınadı, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu bildirdi. Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar başkanlığındaki bir grup öğrenci, düzenlemeyi protesto etti.

        Türkiye Kamu-Sen siyah çelenk bıraktı

        Konfederasyon Genel Başkanı İsmail Koncuk ve beraberindeki konfederasyon üyeleri ellerindeki ''Sarkozy, geçmişinle yüzleş'', ''Fransa, Cezayir'i Ermeni ile kapatma'' yazılı dövizlerle Fransa Büyükelçiliği önünde toplandı. Fransızların bu tavırlarının İnsan Hakları Sözleşmesinin temelleriyle çeliştiğini ifade eden Koncuk, ''Türk milleti bu haksızlığın hesabını mutlaka sorar'' dedi.

        AZERBAYCAN TEPKİ GÖSTERDİ

        Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elman Abdullayev, Fransa Parlamentosu'na üye bir grup milletvekilinin, Ermeni diasporasına esir olmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Abdullayev açıklamasında, yasa tasarısına oy veren milletvekillerinin dünya kamuoyu önünde meydana gelen Hocalı katliamına da ciddi yaklaşması gerektiğini söyledi.

        Başkan Adayı Bayrou:

        Fransa, Ruanda'da soykırım yapmadı mı?

        Fransa'da gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde adaylığını açıklayan Demokratik Hareket Partisi lideri ve Milletvekili François Bayrou, bugün görüşülen tasarıya sert tepki gösterdi. Tasarının Fransa Milli Meclisi'nde görüşülmesi sırasında söz alan Bayrou, "Fransa soykırım yapmadı? Evet, Ruanda'da yaptı, Kamboçya'da yaptı. Türk gençleri bunu kabul etmedi diye hepsini hapse mi atacaksınız?" ifadelerini kullandı.

        Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri 22 Nisan ve 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

        BASINDA YASA TASARISI

        Amerikan gazetesi WSJ: ''Fransa ile Türkiye arasındaki gerginlik daha da arttı''

        ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Fransa meclisi genel kurulunun "Ermeni teklifini" kabul etmesinin, ''Fransa ile Türkiye arasındaki gerginliği daha da arttırdığı'' yorumunu yaptı.

        Gazetenin internet sitesinde çıkan Paris mahreçli haberde, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa meclisi genel kurulu tarafından kabul edilmesinin, Türkiye ile Fransa arasında diplomatik gerginliğe yol açtığı ve ''zaten soğuk olan ikili ilişkileri daha kötü bir hale getirdiğini'' yazdı.

        Türkiye'nin teklifin kabul edilmesine karşı derhal tepki vererek Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu danışmalar için Ankara'ya geri çekeceğinin duyulduğunu da yazan gazete, yasa olarak kabul edilmesi için Fransız Senatosundan da geçmesi gereken yasa teklifi karşısında Türkiye'nin Fransa'ya muhtemelen ekonomik yaptırımlarda da bulunacağını belirtti.

        Liberation'un başmakalesi, yasa teklifine açıkça karşı çıktı

        Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Liberation, meclis genel kurulunda tartışılan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifine başmakalesiyle karşı çıktı.

        Francois Sergent tarafından kaleme alınan başmakalede, seçimler öncesi gelen yasa teklifi için ''fırsatçı ve tehlikeli'' ifadesi kullanıldı.

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin uzun bir süre yasa teklifine karşı çıktığı ve bu konuda Türkiye'ye söz verdiği hatırlatılan başmakalede, seçim öncesi bu teklifin gelmesinin talihsizlik olduğu yorumu yapıldı.

        Başkamalede, bu yasa teklifinin tarihçilerin özgür tartışmasını engelleyeceği ifade edildi.

        ''Türkiye'nin tutumunun da savunulamaz olduğu''iddia edilen başmakalede, Türkiye'nin de halkına tarihi gerçekleri yansıtmadığı iddia edildi.

        Başmakalade, bununla birlikte, ''Türklere ahlak ve moral vizyonu dayatmak Fransız parlamentosunun görevi mi?'' sorusu yöneltilerek yasa teklifinin sadece daha fazla Ermeni oyu alabilmek için gündeme getirilmesi eleştirildi.

        Guardian: Türkiye-Fransa diplomatik ilişkileri bıçak sırtında

        İngiliz Guardian gazetesi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle "Türkiye-Fransa diplomatik ilişkilerinin bıçak sırtında olduğunu" yazdı.

        Teklifin, yasalaşma yolunda ilk aşama olarak görülen meclis genel kurulundaki oylamayı geçmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Türk tarafının teklifin gündeme gelmemesi için yaptığı lobi çalışmalarına yer verdi.

        Fransa'nın Türkiye'nin beşinci ihracat pazarı olduğunu, ithalatta ise altıncı sırada geldiğini kaydeden Guardian, Fransa'nın oylamanın ilişkilere etkisi konusunda uyarıldığını belirtti.

        Haberde, "Fransız yetkililer Türklerin yıldırma çabası olarak gördükleri girişimlere sinirlendi. Ancak geri adım atmaya yanaşmayan Sarkozy ile ilişkileri yumuşatmaya çalışan Dışişleri Bakanı Alain Juppe arasında bir çatlak oluşmuş görünüyor. Zira Türkiye, Suriye ve İran'a alınacak tavır konusunda Fransa için hayati önemde" denildi.

        Daily Telegraph: Teklif taraflar arasında söz düellosuna dönüştü

        Daily Telegraph gazetesi de teklifin taraflar arasında bir söz düellosuna dönüştüğünü kaydederek, "Ülkenin Avrupa Bakanı Jean Leonetti'nin 'olanlar tarihin bir gerçeğinin kabulüdür' iddiasında bulunduğunu" aktardı.

        Haberde ayrıca, Türkiye'de gerek iktidar gerek muhalefetin, girişimi "esef verici, kabul edilemez ve tarihi bir hata" olarak niteledikleri ve Fransa'ya kendi tarihine bakma çağrısı yaptıkları ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ