Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Erdoğan "3 değil en az 5 çocuk" | Dış Haberler

        Resmi ziyaretlerde bulunmak için Pakistan'da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, buradan Kazakistan'a geçti.Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Başbakan Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’nın kapısında askeri törenle karşıladı. Kazakistan Ordu Bandosu’nun iki ülke milli marşlarını seslendirmesinin ardından, Nazarbayev ve Başbakan Erdoğan, tören kıtasını selamlayarak baş başa görüşmeye geçti.

        Başbakan Erdoğan daha sonra, başkent Astana’da Türk-Kazak İş Forumu’na katıldı. Forumda konuşmasına “Kazakça” başlayan Erdoğan sık sık alkışlandı. Erdoğan daha sonra “Bugünlük bu kadar” diyerek Türkçe devam etti. Konuşmasının tamamını Türkçe yapan Kazak Başbakan Masimov da Erdoğan’a “Değerli Kardeşim” diye hitap etti.

        HEDEF 10 NİLYAR DOLAR

        Salondakileri Kazakça “Hürmetli asker adamlar, hoş geldiniz’’ diyerek selamlayan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkileri “stratejik ortaklık düzeyi’’ne taşıyan 2009’daki anlaşmayı hatırlattı, artık ticari ve ekonomik alanlar başta olmak üzere bu ortaklığın içinin doldurulması, işbirliğinin çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, konuşmasında iki ülke arasında 2011’de 3 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini birkaç yıl içinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

        3 DEĞİL 5 ÇOCUK

        Artan konut ihtiyacının karşılanması için Türkiye’nin toplu konut modelinden faydalanılabileceğini, bu alanda işbirliği projeleri geliştirilebileceğini dile getiren Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Masimov’a, “Biliyorsun ben Türkiye’de ‘En az 3 çocuk’ diyorum, sizin burada ‘En az 5 çocuk’ demeniz lazım’’ dediğini aktardı. Kazakistan’ın 2 milyon 700 bin kilometrekareyi aşkın yüzölçümüne sahip olduğunu belirten Erdoğan, “Mali imkânlar yerinde. Şu anda bu nüfusla bu arazi, bu arsa, bu yüzölçümü birbirine uygun düşmüyor. Ama anlaştık. Zaten kendisinin şu anda 3 tane var ama şimdilik kaydıyla... Aile meclisinde konuşuyoruz, rahat konuşuyoruz’’ dedi.

        S&P’Yİ G-20’YE TAŞIYACAK

        Erdoğan İş Forumu’ndaki konuşmasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’a yönelik eleştirilerini yineledi ve yapılacak ilk G-20 toplantısında konuyu gündeme taşıyacağını anlattı. Topa, tepsiye inceleme Nazarbayev sarayın kapısında karşıladı

        GAZETE HABERTÜRK / Muharrem SARIKAYA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ