Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "Suriye'den ayrılmıyoruz" | Dış Haberler

        Suriye'deki BM Gözlemci Misyonu'nun (UNSMIS) başı Norveçli General Robert Mood ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) UNSMIS'in faaliyetleri ve Suriye'deki duruma ilişkin bilgi vermelerinin ardından BM'de gazetecilere açıklama yaptı.

        UNSMIS'in başı General Mood, BMGK'ya Suriye halkının, kadınların, çocukların ve yaşlıların sıkıntılarını aktardığını belirtti. BM gözlemcileri olarak cesaretle görevlerini yaptıklarını, ancak son 10 günde şiddet olaylarındaki artışın yarattığı risk yüzünden görevlerini yapamaz hale geldiklerini söyleyen Mood, bu yüzden de UNSMIS'in faaliyetlerini askıya aldığını vurguladı.

        Ülkedeki güvenlik durumunu hergün değerlendirdiğini belirten Mood, ''BM gözlemcileri olarak bir yere gittiğimiz yok, Suriye'deyiz ve şiddet azaldığında görevimize devam edeceğiz'' dedi.

        Son günlerde artan şiddet olayları sırasında BM gözlemcilerinin birden fazla saldırıya uğradığını da bildiren Mood, ''Suriye'de halkın sıkıntıları daha da artıyor ve bazıları da ihtilaf bölgelerinde sıkışmış durumda'' dedi.

        Görevlerine ne zaman yeniden devam edebileceklerinin sorulması üzerine Mood, ''Öncelikle şiddet olaylarında önemli derecede azalma olmalı, ikinci olarak da hükümet ve muhalif güçler, BM gözlemci personelin güvenliklerini ve hareket serbestliklerini sağlama konusunda taahhütte bulunmalılar. Suriye hükümeti bunu son günlerde son derece açık bir biçimde yaptı. Muhalefetin aynı tür açıklamalarda bulunduğunu henüz görmedim'' diye konuştu.

        Mood sözlerinin sonunda, ''Amacımız Suriye halkına hizmet etmek'' dedi.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous da açıklamasında, 6 maddelik Annan Planı'nın Suriye'deki krize çözüm bulunması yolunda eldeki tek plan olduğunu belirterek ''Annan Planı'ndan başka plan yok, B planı yok'' diye konuştu.

        20 Temmuz'da görev süresi dolacak UNSMIS'in göreve devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine ise Ladsous, ''UNSMIS, Suriye halkına yardım edilmesinde ve nihai olarak siyasi bir çözümün uygulanmasında vazgeçilmez bir araç olmaya devam etmektedir. Şu anda UNSMIS'in görevini değiştirme gibi bir niyetimiz yok, ama aynı zamanda uluslararası diplomatik temaslar da devam ediyor'' dedi.

        BMGK'nin dönem başkanı Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong da basına yaptığı açıklamada, BMGK'nın, Suriye'de tüm taraflardan BM gözlemcilerinin güvenliklerini sağlamalarını ve 6 maddelik Annan Planı'nın tümünü uygulamalarını istediğini belirtti. Suriye'de ihtilafın çözülmesi için herkesin ''ekip olarak'' çalışması gerektiğini ifade eden Li, bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in G-20 zirvesinde Suriye'ye ilişkin yaptıkları açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

        SURİYE AÇIKLAMALARDAN MEMNUN

        Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de BMGK toplantısının ardından yaptığı konuşmada, General Mood'un ''dengeli açıklamalarını'' memnuniyetle karşıladığını belirtti.

        Suriye hükümetinin 23 milyon nüfusluk ülkenin tüm vatandaşlarını korumak için taahhütte bulunduğunu savunan Caferi, ''UNSMIS'in görevinin askıya alınmasının geçici olmasını istiyoruz, Annan Planı'nın uygulanmasını ve UNSMIS'in görevine devam etmesini istiyoruz'' dedi.

        ''UNSMIS tüm Suriyeliler için büyük önem taşıyor'' ifadesini kullanan Caferi, Suriye hükümetinin Annan Planı'na uyduğunu savundu ve ülkede silahlı terör gruplarının bulunduğunu belirtti. Arap ülkelerinden gelen El Kaide teröristlerinin Suriye'de terör saldırılarında bulunduğunu artık BMGK'nın da kabul ettiğini söyleyen Caferi, ''Genel Sekreter Ban, El Kaide yerine bunlara 3. unsur diyor'' dedi.

        ''Suriye'de iç savaş var'' şeklinde konuşma yapanları da uyarmak istediğini belirten Caferi, ''Bu bir şaka değil, insanlar konuşmalarında kullandıkları terimlere dikkat etmeli, iç savaş durumunda ne olacak insanların haberi var mı, bu kelimeleri kullanmak bu kadar kolay mı?'' dedi.

        Rusya'dan silah aldıklarına dair bir soru üzerine ise Caferi, Suriye'nin bir ulus devlet olarak ordusunun da silah satın alma hakkı bulunduğunu, bunun hukuka aykırı bir durum olmadığını, asıl hukuka aykırı durumun silahlı grupların silah almaları ya da onlara silah gönderilmesi olduğunu belirtti.

        Caferi gazetecilerin soruları üzerine, ''Siz hala bazı ülkelerin Suriye'de sivilleri mi düşündüklerini sanıyorsunuz, onlar Annan Planı'nın başarısız olmasını, rejim olarak tabir ettikleri Suriye devletinin değişmesini, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in görevden ayrılmasını istiyorlar. Böyle olmasa Suriye halkına yaptırım uygularlar mı?'' iddiasında da bulundu.

        Caferi, İngiltere Başbakanı David Cameron'un ülkesindeki terör saldırılarıyla ilgili olarak ''Ulusal güvenlik sözkonusu olduğunda insan haklarından söz etmeyin'' gibi bir ifade kullandığını belirterek kendilerinin insan haklarına dikkat ettiklerini, ama aynı şekilde ulusal güvenliklerinin ve egemenliklerinin de son derece önemli olduğunu söyledi.

        İNGİLTERE'DEN CAFERİ'YE YANIT

        Bu arada İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, Caferi'nin İngiltere Başbakanı Cameron ile ilgili bu sözleri hakkında hemen yazılı bir açıklama yaptı.

        Grant açıklamasında, ''15 binden fazla vatandaşının ölümünden sorumlu olan bir rejimin temsilcisi olarak Suriye Büyükelçisi'nin ülkesindeki durumla İngiltere'yi karşılaştırması son derece acayip ve bu rejimi savunmaya çalışan birkaç insanın ne derece çaresiz bir durumda olduğunu gösteriyor. Ben bir kez daha Suriye'deki rejimi, Annan Planı'nı tümüyle uygulamaya ve kendi vatandaşlarını öldürmeyi bırakmaya davet ediyorum'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ