Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail’den, Suriye’ye tampon hazırlığı | Dış Haberler

        HT GAZETE

        İsrail ordusunun, geçtiğimiz hafta bir tesisini bombaladığı Suriye’de bir tampon bölge kurmayı planladığı öne sürüldü. İsrail, askeri yetkililerine dayandırılan iddiayı yalanlamadı.

        YENİ SALDIRI HAZIRLIĞI

        İsrail’in Suriye’de bir askeri tesisi bombalamasının ardından yeni saldırı hazırlığında olduğu öne sürülüyor. Sunday Times Gazetesi’nde yayınlanan bir haberde İsrail ordusunun Suriye sınırına, tampon bölge kurmak için hazırlık yaptığı bilgisine yer verildi. Gazete, İsrail ordusunun tampon bölge kurarak Suriye’deki Beşar Esad rejimini devirmeye çalışan militanlara karşı sınırlarının güvenliğini artıracağını yazdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz yıl 75 kilometrelik Suriye sınırından gelebilecek tehditlere karşı gerekli hazırlıkların yapılması için orduya talimat verdiğini açıklamıştı. Ordunun bu talimat çerçevesinde Suriye’ye tampon bölge kurmak için hazırladığı planların Başbakan Netanyahu’ya sunulduğu belirtildi. Güvenli bölgenin 1985-2000 yılları arasında Lübnan sınırında uygulanan örnek alınarak uygulanacağı söyleniyor.

        'TAMPON BOLGE KURULMALI'

        Askeri planlamayı yapanlara yakın olduğu iddia edilen bir kişi “Belki de Esad rejimi devrilmeden İsrail sınırlarını savunmak üzere hazırladığımız planı başbakana sunduk” dedi. Gazeteye konuşan askeri bir yetkili de “Eskiden Şam’da güçlü bir adamın olduğunu biliyorduk ama artık durum böyle değil. Tampon bölge kurmazsak İsrail’e yönelik roket saldırıları günlük hadiselere dönüşür” dedi. Aynı askeri yetkili, geçtiğimiz hafta askeri jetlerle yapılan saldırıların devamının geleceğini de söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ile görüşmesinde son saldırının, ‘Suriye’nin zayıflatılması çabalarında İsrail’in üstlendiği rolü ortaya koyduğunu’ savundu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriye’ye yönelik saldırıyla ilişkili sorulara, “Gazetelerde okuduklarınıza bir şey ekleyemem. Lübnan’a gelişmiş silah sistemlerinin getirilmesine izin verilmemesi gerektiğini söylüyoruz” yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ