Suriye'ye askeri operasyon
O ülkeler anlaştı

ABD, İngiltere ve Fransa'dan yapılan en üst düzey açıklamalar, üç ülkenin liderlerin hafta sonu temaslarında Suriye'ye askeri müdahale konusunda anlaştığına işaret ediyor. Müdahale seçenekleri arasında bir hava operasyonu düzenlenmesi ihtimali öne çıkıyor.
ABD'de Obama yönetiminin üst düzey isimlerinden biri dün yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçtiğimiz hafta siviller üzerinde kimyasal silah kullandığı konusunda "çok az şüphe" olduğunu belirterek ABD'nin Suriye'de askeri müdahaleye bir adım daha yaklaştığının işaretini verdi. Yetkili Suriye yönetiminin Birleşmiş Milletler denetçilerinin bölgeye girişine izin verilmesi konusunda da "güvenilir olmak için çok geç" yorumunu yaptı.
Yetkili yazılı açıklamasında, "bildirilen kurban sayısına, öldürülenlerin ve yaralananların bildirilen semptomlarına, görgü tanıklarının ifadelerine ve açık kaynaklar, ABD istihbaratı ve uluslararası ortakları tarafından toplanan diğer olgulara bakıldığında, bu olayda Suriye rejiminin siviller karşısında bir kimyasal silah kullandığı konusunda çok az şüphe var" dedi.
'TÜRKİYE KOALİSYONDA YER ALIR'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye için alacağı yaptırım kararlarını bekleyeceğini, böyle bir karar çıkmazsa, bu ülkeye askeri operasyon seçeneğini de değerlendiren koalisyonun içinde yer alacağını söyledi. Batılı ülkeler ise Suriye'ye 'bir hafta içinde tepki verilmesi gerektiği' düşüncesini savunuyor.
Türkiye, Suriye'ye yönelik askeri operasyon seçeneğini ciddi olarak değerlendiriyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'nin alacağı yaptırım kararlarının bekleneceğini, BM karar almazsa, Suriye'ye askeri operasyon seçeneğini gündeme getiren ülkeler koalisyonuyla birlikte hareket edileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milliyet gazetesinden Fikret Bila'nın sorularını yanıtladı.
Türkiye’nin önceliğinin BM Güvenlik Konseyi kararına dayalı hareket etmek olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Türkiye olarak BM heyetinin incelemesinin sonucuna bakacağız. Bu incelemeden sonra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir müeyyide kararı alması gerekir. Böyle bir karar çıkmazsa, o zaman bugünlerde de tartışıldığı gibi diğer seçenekler gündeme gelir. Şimdiden 36-37 ülke bu seçenekleri tartışıyor. Eğer bu süreç içinde suriye’ye karşı bir koalisyon oluşursa, türkiye de bu koalisyonda yer alır" ifadesini kullandı.
İNGİLTERE VE FRANSA DA MÜDAHALE YANLISI
ABD'nin yanı sıra saldırıya "ciddi yanıt" verileceği uyarılarını yapan İngiltere ve Fransa'nın söylemleri de gittikçe sertleşiyor.
Fransa hükümeti, Suriye'ye askeri müdahale konusunda henüz bir karar almadıklarını belirti ancak tüm seçeneklerin masada olduğunu hatırlattı.
Europe 1 radyosuna açıklama yapan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Orantılı bir tepki olmalı. Buna da önümüzdeki günlerde karar verilecek. Tüm seçenekler değerlendiriliyor. Masada olmayan tek seçenek hiçbir şey yapmamak." şeklinde konuştu.
İngiltere Başbakanı David Cameron ise askeri müdahale isterken hükümet kaynakları Londra ve müttefiklerinin hava saldırıları, uçuşa yasak bölge uygulanması ve Suriye'deki isyancıların silahlandırılması gibi bir dizi seçeneği değerlendirdiğini belirtiyor. Hava saldırıları en olası tepki gibi görünüyor.
İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada BM'nin desteğinin aranabileceği ancak tek taraflı müdahaleye de hazırlıklı olunduğu belirtildi.
Hague, Suriye'de kimyasal silah kullanımına karşı BM onayı olmadan da harekete geçmenin mümkün olduğunu da belirterek, BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye krizine dair sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı.
Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip üyeler Rusya ve Çin, Suriye rejimine karşı karar alınmasını engelliyor.
CAMERON TATİLİ YARIDA KESİYOR
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Suriye ile ilgili gelişmelerden dolayı tatilini kısa tutarak Londra'ya dönmesi bekleniyor.
'BÖYLE BİR SUÇA İZİN VERMEYİZ'
Birleşmiş Milletler (BM) Kimyasal Silah Veri Toplama Misyonu, Şam'ın kırsalında geçen hafta düzenlendiği iddia edilen kimyasal silah saldırısını araştırmaya bugün başlıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM misyonunun kimyasal silah kullanıldığını tespit etmesi durumunda bunun uluslararası hukukun ciddi anlamda çiğnenmesi anlamına geleceğini belirterek, ''İnsanlığa karşı işlenmiş böyle bir suça izin veremeyiz!'' dedi.
Ban, BM Misyonu'nun başında bulunan Dr. Ake Sellstrom ve ekibinin zaman kaybetmeden işlerine başlayacağını söyledi. Ban, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane'nin bugün Suriye yönetiminden yetkililerle birlikte Şam'da görüştüğünü ve heyetin araştırmasına hemen başlayacağını duyurdu. Ban, ''Daha fazla zaman kaybına tahammülümüz yok. Televizyon ekranlarından ve sosyal medyandan tüm korkunç gelişmelere tanık olduk. Çok açık ki, bu son derece korkunç bir olaydı. Tüm bunları (araştırmayı) yakınlarını kaybedenlere karşı yapmak vazifemiz.'' dedi.
Dünyanın Suriye'deki olaya gözünün çevrildiğini hatırlatan Ban şöyle devam etti: "Bu nedenle tüm tarafların BM misyonuna işini yapmasında yardımcı olmalarını istiyorum. Misyon tam ve kapsamlı araştırmasını yapmalı. Uzmanlıklarına güvenim tam. Onların başarısı herkesin çıkarınadır. Şam bölgesinde son iddiaları ele alarak burada başarılı olunması Suriye'de olduğu gibi başka yerlerde de olası kimyasal silah kullanımı karşısında caydırıcı etkisi olacaktır."
Şam yönetiminin BM misyonuna araştırma izni vermesine binaen yaptığı açıklamada Ban, ''Her ne gerekçe ve kim tarafından kullanılırsa kullanılsın iddialar kanıtlanır ise bu uluslararası hukukun kimyasal silah kullanımını ihlali anlamına gelir ve korkunç bir suçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş böyle bir suça izin veremeyiz!'' dedi.