Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Dünyaya meydan okuyor, Rusya'da Zafer Günü kutlamaları, Putin Kırım'a gitti, Putin Kırım'da | Dış Haberler

        İkinci Dünya Savaşı sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini ilan ettiği gün olan 9 Mayıs, Rusya'da Zafer Günü olarak kutlanıyor. Her yıl kutlamaların adresi Kızıl Meydan'da Rus askerleri adeta gövde gösterisi yapıyor. Kızıl Meydan bu yıl da 11 bin asker ve yüzlerce zırhlı askeri aracın katıldığı geçit törenine ev sahipliği yaptı.

        Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda dönemin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin 69. yıl dönümünde Kızıl Meydan'da geleneksel hale gelen askeri geçit töreni yapıldı. Törende Rus ordusu kıtalararası füze, hava savunma sistemleri ve son teknoloji ekipmanlarla gövde gösterisi yaptı.

        Ordunun her sınıfından 11 bin asker ile envanterde bulunan Topol-M ve S-400 gibi nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası balistik füze, İskandar Hava Savunma Sistemi ve zırhlı askeri araçların yer aldığı geçit töreninde, farklı özellikte ve tipte 69 savaş uçağı meydanın üzerinden uçtu.

        Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Rusya'ya bağlanma kararı alan Kırım ve Sivastopol'ün simgeleri de Kızıl Meydan'da taşındı.

        Töreni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yanı sıra özel davetliler ve 2. Dünya Savaşı gazileri de izledi.

        Putin, törende yaptığı açılış konuşmasında, tüm ülkenin 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı kutlayarak, "9 Mayıs en önemli bayramımız, böyle oldu ve olacak. Bu, ulusal gurur, yas ve sonsuz hafıza günü" ifadelerini kullandı.

        Öte yandan Rus basını, bu seneki geçit töreninin son 20 yılın askeri teknik anlamında en yüksek katılıma sahip olduğunu belirtti.

        PUTİN KIRIM'DA

        Rusya'nın, ilhak edilen Kırım'da da Zafer Günü kutlamaları için kapsamlı bir etkinlik hazırlanıyor. Kutlamalarda, askeri birliklerin geçit töreninin yanı sıra Hava Kuvvetleri'nin gösterileri de olacak. Putin de Kırım'daki törenlere katılmak üzere bölgeye gitti.

        Batılı ülkelerin “Oraya gitme. Tansiyon zaten yüksek” uyarılarına rağmen kritik adımı atan Putin, 9 Mayıs Rusya Zafer Günü'nü başkent Moskova’dan sonra Rusya’nın Karadeniz donanmasıyla birlikte kutlamak için Sivastopol şehrine gitti.

        KÜRESEL LİDERLİK YOLUNDA

        İkinci Dünya Savaşı'nda doğu cephesinde Nazi Almanyası'na karşı büyük bir zafer elde eden Sovyetler Birliği dünyanın en önemli küresel güçlerinden biri haline gelmişti. Savaşın en önemli sonuçlarından biri İki kutuplu dünya düzenini ortaya çıkarmasıydı.

        Tarihe "soğuk savaş yılları" olarak geçen, Doğu Bloku ülkeleri ile Batı İttifakı arasında yaşanan uluslararası siyasi ve askeri gerginlik, Sovyetler'in güç kaybetmesine neden oldu.

        Sovyetler Birliği'nin batı bloku ile girdiği silahlanma yarışı Sovyetler'in ekonomisinde tamiri imkânsız büyük yaralar açtı ve birliğin parçalanmasındaki en önemli unsuru oluşturdu.

        PUTİN DÖNEMİ VE YENİDEN YÜKSELİŞ

        Sovyetler Birliği'nin dağılması ile ortaya çıkan Rusya Federasyonu, özellikle Vladimir Putin'in başkan olduğu günden bu yana yeniden güç toplamaya başladı. Putin'in askeri, ekonomik ve siyasi politikaları ülkeyi yeniden küresel güç haline getirdi.

        Rusya'nın Özellikle son dönemde Ukrayna ve Kırım'da yaşanan olaylar ile ilgili takındığı tutum dolayısıyla, "İkinci Dünya savaşı sonrası başlayıp 1991'e kadar devam eden soğuk savaş yıllarının yeniden esmeye başladığı" yorumları yapılıyor.

        Böyle bir süreçte yeniden küresel liderliğe soyunan Rusya, bu yılki Zafer Günü etkinliklerine daha çok önem veriyor. Düzenlenen etkinliklerle adeta dünyaya meydan okuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ