Ovit Tüneli'nde sona yaklaşıldı!
Başbakan Binali Yıldırım, bugün Rize'nin 136 yıllık hayali olan Ovit Tüneli'nde çift yönlü delme işleminin tamamlanmasıyla 'Işık Göründü Töreni gerçekleştirildi
14.3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın 4'üncü uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Ovit Tüneli'nde bugün, Başbakan Binalli Yıldırım'ın katılacağı törenle ışık görünecek.
Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılında Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer alan tünel projesi 136 yıl sonra gerçekleşmiş olacak.
Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi.
Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi.
Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.
Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'ncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak. Tünelin giriş kotu 2054 metre, çıkış kotu ise 2260 metre olacak.
Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasında ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde, tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri en kısa güzergahtan birbirine bağlanacak.
Ovit Tünel inşaatında, Rize'nin İkizdere İlçesi ile Erzurum'un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi tamamlandı. Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ile Cuma günü yapılacak törenle tünelde ışık görünecek. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde tamamen Türk mühendis ve işçilerin çalışmaları ile sona gelinen Ovit Tüneli'nde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Karadeniz Bölgesi'nin güney-kuzey aksına açılmasını sağlayacak bölgenin ve ülkenin en önemli projelerinden olan Ovit Tüneli'nde ışığın görünecek olmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Karamehmetoğlu, "Ovit tünelinin tamamlanmasıyla ilimiz ve bölgemiz çok önemli kazançlar elde edecek. Ovit tüneli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 16 ilin çıkış kapısı noktasında olacak. Tünel, Doğu'daki vilayetlerin en kestirme yoldan Karadeniz'e ve dünya pazarlarına açılmasını sağlayacak. Tünelde ışığı görmenin mutluluğunu yaşayacağız. Bundan sonra bu tünellerin olmazsa olmazı Lojistik Merkez'dir. Onun da proje ihalesi yapıldı. Tüneller lojistik üssün tamamlayıcı en büyük unsuru olacak" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Erzincan'da açıkladığı Karadeniz Bölgesi'ndeki demir yolu hattı projesine değinen Karamehmetoğlu, "Başbakanımız, Erzincan-Trabzon ve Rize'den geçerek Batum'a uzanacak uluslararası interlandı olacak bir demiryolu müjdesi verdi. Bu projeyi Rize'de de açıklamasını bekliyoruz. Başbakanımız Binali Yıldırım tarihte ulaştırma ve lojistik konusunu en iyi bilen Başbakanlardan biridir. Bu bizim için büyük bir şanstır. Bu projeler tamamlandığında bölgemiz çok daha farklı bir yöne gidecektir" diye konuştu.
İŞTE BUGÜNE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Rize-Artvin Havalimanı için yıl sonuna kadar işe başlamayı hedeflediklerini belirterek, Türkiye'nin en uzun tüneli olan Ovit Tüneli'nde Kasım ayının ortalarında ışığı göreceklerini söyledi.
Rize-Artvin Havalimanı'nın yapılacağı Pazar ilçesi sahilinde beraberindekilerle incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2 Kasım'da firmalardan teklifleri alacaklarını dile getirerek, "Proje çalışmalarımızı bitirdik.
Kamu ihale kurumuna başvurumuzu yaptık. Yarın resmen ihale süreci başlıyor. Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği gibi 2 Kasım'da firmalardan teklifleri alacağız. Uluslararası konvansiyonel bir havalimanı yapacağız" dedi.
Havalimanını 3 bin metreye 45 metrelik bir pisti olacağını kaydeden Bakan Arslan şu açıklamalarda bulundu; 265 metreye 24 metrelik taksi yolu dediğimiz bağlantı yolları olacak. 300 metreye 120 metrelik de bir apronu olacak. Yılda 2 milyonluk yolcu kapasitesi olacak. Yaklaşmalarla birlikte 4 bin 500 metrelik bir alanda denize paralel pist ve bağlantı yollarını yapmış olacağız.
Yıl sonuna kadar ihale sürecini başlatıp işe başlamayı hedefliyoruz. Yaklaşık 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere toplam 88 buçuk milyon ton bir dolgu yapacağız. Türkiye'de deniz üzerinde yapılmış ikinci havalimanı olmakla birlikte derinliği ve büyüklüğü düşünüldüğü zaman Türkiye'nin en büyüğü olacak. Son yıllarda AK Parti hükümeti olarak dünyada söz edilen bir proje olacak.
Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olan Ovit Tüneli inşaatında Kasım ayının ortalarında ışığın görüleceğini ifade eden Bakan Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Ovit Tüneli gerçekten ülkemiz için de çok önemli. Sadece Rize'nin projesi olduğu düşünülen ama hayır bu Türkiye'nin projesidir. Ülkemizin kuzey ve güneyi arasında çok önemli bir koridordur. Bu önemli koridorun en önemli parçası Ovit Tünelidir.
14 kilometrelik çift tüp sadece Ovit Tüneli tek başına değerlendirmek projeye haksızlık olur. Rize-Erzurum arasında 35 kilometre tünel yapıyoruz. Çift tüp olarak düşünülürse 70 kilometrelik bir tünel yapıyoruz. Proje 4 yıl içerisinde tamamlanıyor. Ama en önemli halkası Ovit Tünelidir. Kasım ayının ortalarında son kalan kısmını da bitirerek ışığı göreceğiz. Her iki tarafından tüneli birleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.
Temel fıkrası da anlatan Bakan Arslan;
"Temel'i de anmadan olmaz. Tüneller birleşirse bir tünel, birleşmezse iki tünelimiz var. Allah'a şükürler olsun karayolların becerisi, tecrübesi ve bilgisi bir tünel yapacak. İki tünel bir taraftan, iki tünel bir taraftan Rizeliler 4 tünel beklemesin.
İki tünel olacak temel hatlı çıkmayacak. Projenin tamamını 70 kilometrelik bir tünel yapıyoruz hepsinde yoğun bir çalışma var. En zor olanı Ovit Tüneli'nde Kasım ortalarında ışığı göreceğiz.
Yaklaşık bir buçuk yıl içerisinde projenin tamamını bitirerek, Rize başta olmak üzere ülkemize hizmete sunmuş olacağız. Bölge ticaretine çok ciddi katkı sağlayacak. Ülkemiz ekonomisine, ticaretine de katkı sağlayacak" diye konuştu.
İHA
İŞTE OVİT TÜNELİ'NDE BUGÜNE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR
Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olan Ovit Tüneli inşaatında 14 km uzunluğundaki tünelin 13.9 km'lik kısmının açılması tamamlandı.
Tüplerden birinde ışığın görülmesine 90 metre kaldı. Edinilen bilgiye göre, Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü ile Erzurum'un İspir ilçesi Soğanlı mevkisi arasında yapımı süren Ovit Tüneli'nde tünel açma çalışmalarında sona yaklaşıldı.
12.6 km'lik çift tüp tünelin yanı sıra 1.4 km aç kapa çığ tüneli ile toplamda 14 km'yi bulan uzunluğu ile Ovit Tüneli, 18.2 kilometre uzunluğundaki Çin'de bulunan Zhongnanshar tünelinden sonra dünyadaki en uzun ikinci karayolu tüneli olacak. Ovit Tüneli'nde çift tüpün bağlantı tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu ise 28 km olacak.
Ovit Tüneli'nin girişi bin 988, çıkışı ise 2 bin 258 koddan açılırken, 605 milyon TL bedelli projede bir tüpte ışığın görünmesi için 90 metre mesafe kaldı. Tek tüpte ekim ayı sonunda ışığın görülmesi planlanıyor. İkinci tüpte ise ışığın görülmesi biraz daha zaman alacak.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde tamamen yerli imkanlarla yapılan, Türk mühendis ve işçisinin emeği olan Ovit Tüneli, yılın 5,5 ayı kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan Rize-Erzurum karayolunun yılın her günü ulaşıma açık hale gelmesini sağlayacak. Türkiye'nin en uzun ve dünyanın 2. en uzun tünelinin temeli 13 Mayıs 2012 tarihinde bugünkü Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle gerçekleşmişti.
Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14,3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olan Ovit'te ışığın görülmesine metreler kaldı. Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren tünelde kazı çalışmaları yüzde 98 tamamlandı. Rize'yi Doğu Anadolu'ya bağlayacak tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere 14 bin 300 metre uzunluğunda.
Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 800 milyon liraya mal olacak tünelin havalandırması için ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor. Ovit Tüneli hizmete alındığında Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak.
Tünelin tamamlanmasıyla 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek. Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı açıklamada, Ovit Tüneli'nin Rize'nin uzun yıllar hayallerini süsleyen bir tünel olduğunu söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz'i birbirine bağlayan güzergahın en zor kısmının 2 bin 600 rakımdan geçen Rize, İkizdere, İspir ve Erzurum yolu olduğunu belirten Bektaş, "Bu zor kısım 14 kilometre uzunluğunda bir çift tüp tünelle çözülmüş oluyor." dedi.
Bektaş, tünel inşaatının sonuna yaklaşıldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bir tüpte 250 metre, diğer tüpte ise 380 metre kaldı. Artık ışığın görülmesine aylar değil, günler kaldı. Çok kısa bir süre içinde ışık görülecek. Tünelin açılması işin tamamlanması anlamına gelmiyor, bağlantı yolları ve diğer işleri var.
Tamamının bitmesi bayağı bir zaman alacak. Tünelin delme işi tamamlandıktan sonra diğer işlerinin yapılması gerekiyor. Ovit Dağı çözümsüzlüğünden kurtulmuş olacak. Ovit Tüneli, Erzurum ve Karadeniz'i birbirine bağlayan en önemli hat haline dönüşmüş olacak."
Ovit Dağı'nda kış aylarında mahsur kalan vatandaşların sıkıntısını gidermenin yanında başka amaçlarının olduğunu kaydeden Bektaş, "Ovit Tüneli büyük bir proje. Elbette o amaç da gerçekleşmiş olacak. Artık 2 bin 640 rakımda yol açmak zorunda kalmayacağız. Bu önemli bir şey." ifadesini kullandı.
Bektaş, devletin yatırımlarının büyük amaçları olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Diğer uçta Erzurum var. Erzurum, Doğu Anadolu'nun merkezidir. Doğu Anadolu Bölgesi, İran'a ve İç Asya'ya bağlayan güzergahtır. Şimdi konu bütün güzergahın denizle sağlıklı bir şekilde buluşmasıdır.
Tebriz, Batum, Erzurum ve Trabzon hattı bölgenin ticari iskeletidir. Batum'u, Trabzon'u, Erzurum'u birbirinden ayıramazsınız. Ovit Tüneli tekrar bu olayı gündemi taşıyor. Artık Tebrizli sanayicinin tekrar Karadeniz'i kullanması imkanı ortaya çıkıyor.
Karadenizli üretici ve sanayicisinin İran'a ulaşma imkanı ortaya çıkıyor. Yüzyıllık kesinti yeniden bağlanıyor. Rize'nin hayali ve rüyası gerçekleşiyor. Artık dar boğaz aşılmıştır." Bektaş, tünelde ışık görülme anını Başbakan Binali Yıldırım'la yaşayacaklarını sözlerine ekledi.