Türkiye ve Avrupa doğalgaz için Çin ile yarışıyor
Atlantik Konseyi Kıdemli Uzmanı Tanchum: "Çin, İran gazını ithal etmek için Pakistan'a önemli yatırımlar yaptı"
Atlantik Konseyinin Avrasya Enerji Vadeli İşlemler Kıdemli Uzmanı Micha'el Tanchum, Türkiye ve Avrupa'nın, doğalgaz güvenliğini sağlamak ve İran gazını ithal etmek için Çin ile yarıştığını belirtti.
İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasıyla ülkenin doğalgaz ihraç stratejisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Tanchum, Çin'in İran gazını ithal etmek için Pakistan'a önemli yatırımlar yaptığını, bu nedenle de İran gazını ithal etme stratejisinin artık "siyasi bir boyut" kazandığını söyledi. İran üzerindeki yaptırımların kalkmasının Türkiye'yi önemli ölçüde etkileyeceğini ifade eden Tanchum, "Türkiye ve Avrupa, İran gazı için Çin ile rekabete girdiğini artık anlamalı. Türkiye ve Azerbaycan, 2023'ten sonra Güney Gaz Koridoru'nun önemli bir parçası olan TANAP projesine daha fazla gaz kaynağı sağlamak için İran'a yakınlaşmalı" dedi.
Azerbaycan'ın elindeki gaz rezervlerinin mevcut hızda tüketilmesi durumunda Bakü'nün 40 yıl içinde doğalgaz arz sıkıntısına gireceğini savunan Tanchum, "TANAP'ın kapasitesinin 2023'te artırılmasından önce İran-Pakistan-Çin doğalgaz hattı bitirilerek, Çin'in batısında bulunan Xinjiang bölgesine gaz akışı sağlanabilir" ifadelerini kullandı. Tanchum, Türkiye'nin son 10 yıl içinde Azerbaycan ve Türkmenistan ile güçlü ilişkiler kurduğunu hatırlatarak, gelecekte gaz güvenliğini sağlayabilmek için İran ile de yakınlaşmanın şart olduğunun altını çizdi. Tanchum, sözlerine şöyle devam etti:
"Eğer TANAP, Türkiye'nin jeopolitik ve enerji stratejileri için bu kadar önemliyse, öncelikle projenin orta ve uzun vadede gaz güvenliği sağlanmalı. İran'a TANAP'ta pay verilerek teşvik sağlanabilir. İran'ın Azerbaycan'ın Şah Deniz 2 Projesi'nde hissesi var. Ancak TANAP'ta yok. İran üzerindeki yaptırımların kalkması Türkiye'yi önemli derecede etkileyecek ve bu konuda Ankara hemen harekete geçmeli."
ÇİN'İN ENERJİ PROJELERİ
İran üzerindeki yaptırımların kalkmasıyla ülkenin doğalgaz üretimini önemli derecede artıracağını anımsatan Tanchum, Tahran hükümetinin doğalgazını doğudaki Asya ülkelerine boru hattı veya sıvılaştırılmış doğalgaz ile de ihraç edebileceğini kaydetti. Nisan ayında Çin'in, Çin-Pakistan ekonomik koridoru için 46 milyar dolar yatırım paketi oluşturduğunu hatırlatan Tanchum, bunun içine Pakistan'ın güneyindeki Gavadar limanından Çin'in batısındaki Xinjiang bölgesine İran gazını taşıyacak boru hattının da dahil olduğunun altını çizdi.
Tanchum, Çin'in enerji güvenliğini sağlayabilmek için İran ve Türkmen gazını Avrupa'dan uzaklaştırarak kendine yöneltme çabası içine girdiğini vurgulayarak, "Türkiye bu konuda dikkatli davranmalı, Türkmen gazını da TANAP'a dahil etmek için çalışmalı" dedi.
AA