2 yıllık harcama 800 milyon lirayı bulacak
1915 Çanakkale Köprüsü'nden sonra 250 milyon liralık denizaltı kablo projesinde de sona yaklaşıldı. Bakan Albayrak, hattın ay sonunda devreye gireceğini söyledi
Çanakkale’nin iki yakası, köprünün ardından denizin altından geçecek enerji kablolarıyla bir kez daha birbirine bağlanacak. İstanbul’un elektrik arz güvenliği için büyük öneme sahip, 250 milyon TL’lik ikinci Çanakkale denizaltı kablo projesinde sona yaklaşıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çanakkale Köprüsü’nün temel atma töreninin ardından, Lapseki’deki bağlantı merkezini ziyaret etti. Albayrak, boğazın altından geçecek kablo projesinin ay sonunda devreye gireceğini kaydetti. Bu projenin devreye girmesiyle Marmara ve İstanbul’a denizaltından gidecek hattın toplam kapasitesi 2 binden, 4 bin megavata çıkacak. Albayrak, cumartesi günü 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temel atma töreninin ardından köprünün 300 metre uzağında olan Lapseki’deki bağlantı merkezini ziyaret etti. Çalışmaları yerinde denetleyen ve projeye ilişkin bilgi alan Albayrak, Çanakkale Boğazı’nda denizin altından elektrik taşıyacak elektrik hattının ikincisinin ay sonunda devreye alınacağını kaydetti.
LAPSEKİ'DEN İKİTELLİ'YE KADAR ULAŞACAK
Projenin ilk fazı, 2016’da devreye alınmıştı. İlk fazın kapasitesi 2 bin megavattı. Devreye alınacak ikinci fazla birlikte hattın kapasitesi 4 bin megavata ulaşacak. Söz konusu hat Lapseki’den Gelibolu ve Ümraniye üzerinden İkitelli’ye ulaşıyor. Bu hatla, Anadolu’dan gelen hatlarda sorun çıksa bile İstanbul elektriksiz kalmayacak.
2 YILLIK HARCAMA 800 MİLYON LİRAYI BULACAK
Denizaltı kablo projesi için havai hat projeleriyle birlikte 2 yılda toplam 800 milyon TL’lik yatırım yapılacak. Söz konusu hat, denizin altındaki toprağın da 1.5 metre altına gömüldü. Deniz altındaki 4.65 km’lik hat, dünyanın da bu uzunluktaki ilk eksiz denizaltı kablo projesi niteliğini taşıyor.
Deniz Çiçek / Gazete Habertürk