Silvan Barajı 2019'da su tutacak
Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyan Silvan Barajı, 2 yıl sonra su tutmaya başlayacak, hizmete açılmasıyla da 305 bin kişinin yararlanacağı istihdam alanı oluşturacak
Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) önemli ayaklarından biri olan ve Diyarbakır'da yapımı süren Silvan Barajı, iki yıl sonra tamamlanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının talimatıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce 2003-2016 yıllarında 3 milyar 379 milyon lira yatırımın gerçekleştirildiği Diyarbakır'da sulu tarıma geçişi sağlayarak vatandaşın refah seviyesinin yükseltilmesi için yoğun çalışma yürütülüyor.
Bu kapsamda Silvan Projesi'nin kilit tesisi olan 175,5 metre yüksekliği ile Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyan Silvan Barajı'nın yapımı, bölgedeki terör saldırılarına rağmen devam ediyor.
Terör saldırıları dolayısıyla yapımında 2 yıl gecikme yaşanan barajda 2019 yılından itibaren su tutulmasına başlanacak. 6,5 milyar liraya mal olacak Silvan Projesi'nin, ülke ekonomisine yılda 1,1 milyar lira katkı sağlaması bekleniyor.
235 BİN HEKTAR ARAZİYİ SULAYACAK
DSİ 10. Bölge Müdürü Murat Dağdeviren, AA muhabirine, GAP'ın en önemli ayağı olan Silvan Projesi'nin 8 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) ile 23 sulama tesisinden oluştuğunu söyledi.
6,5 milyar liraya mal olacak projede Silvan, Ambar, Pamukçay, Kuruçay, Başlar, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar barajlarının yer aldığını anımsatan Dağdeviren, Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı'nın ön yüzünün beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edildiğini kaydetti.
305 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
Silvan ilçe merkezinin yaklaşık 18 kilometre kuzeyinde Dicle Havzası'nda bulunan Kulp Çayı üzerinde inşa edilen barajın 8,5 milyar metreküp göl hacmine sahip olduğunu aktaran Dağdeviren, barajın Diyarbakır ovalarında 235 bin 123 hektar tarım arazisini suya kavuşturacağını dile getirdi.
Dağdeviren, barajın GAP'ın en önemli ikinci sulama projesi olacağına işaret ederek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun çalışmaları yakından takip ettiğini bildirdi.
4 aşamalı olarak planlanan, her aşamada Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken Silvan Hidroelektrik Santrali'nde üretilen elektrik enerjisinin azalacağını ifade eden Dağdeviren, barajın hizmete girmesiyle 305 bin kişinin yararlanacağı istihdam alanlarının oluşacağını kaydetti.
"SALDIRILARA İNAT BARAJIN YAPIMI HIZLA SÜRÜYOR"
Terör örgütü PKK'nın, devletin bölge halkına götürdüğü hizmetleri engellemeye çalıştığına dikkati çeken Dağdeviren, şöyle konuştu:
Silvan Barajı'nın yapımını engellemek için terör örgütü PKK sadece 2015 yılında 22 kez baraj inşaatına saldırı gerçekleştirdi.
Terör saldırılarına inat barajın yapımı hızla sürüyor.
Silvan Ovası'nın suyla buluşmasını sağlayacak olan baraj aynı zamanda Batman sınırındaki köylerin arazilerini de suyla buluşturacak.
2 milyon 351 bin 230 dekar araziyi sulayacak, 160 megavat kurulu güç ile yıllık 681 milyon kilovatsaat enerji üretecek baraj, bölgeye büyük katkı sunacak.