Koç'tan ABD'de robotik kol yatırımı
Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, "Amerika'da bir yatırım yaptık. Robotik elde bir parmağa 245 sensör koyabiliyoruz. İnsan eline en yakın dokunma hissi veren robotik el geliştireceğiz" dedi
GAZETE HABERTÜRK
Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan Türk İş Dünyası Paneli’nde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, grubun erken aşama teknoloji projelerine yatırım yapan iştiraki Inventram’ın ABD’de bir robotik el projesine yatırım yaptığını söyledi. Normalde bir robotik elde 25 sensör bulunduğunu söyleyen Koç, “Gerçek insan hissine yakın olmuyor. Ayakkabı bağlamak istediğinizde sorun oluyor” dedi. Yatırım yaptıkları ve sahibinin bir Türk olan Sensobright firmasının sadece bir parmakta 245 sensör bulunması üzerinde çalıştığını ifade eden Koç, “Amerika’da bir yatırım yaptık, inşallah meyvesini verecek. Bir parmağa 245 sensör koyabiliyoruz. Yani bugün becerebilirsek dünyada geliştirilmiş insan eline en yakın dokunma hissi veren robotik eli geliştireceğiz” diye konuştu. Inventram’ın yatırım yaptığı Sensobright, ABD’de Portland’da yaşayan doçentliğini Yıldız Teknik Üniversitesi’nden almış Utku Büşükşahin tarafından kuruldu. Büyükşahin’in aldığı ve almak için beklediği toplam 6 patenti bulunuyor.
İNOVASYON ÜLKE DNA’SINA GİRMELİ
"HALAM SEMAHAT ARSEL BİLGİ ÇAĞI EĞİTİMİNE GİTTİ"
Kendisinin Koç Holding’de 1998 yılında çalışmaya başladığını hatırlatan Koç, o dönemde Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girdiğini, ikinci akımın da bilgi çağı olduğunu söyledi. Bunlar çerçevesinde grubun sanayi şirketinden servis ve teknoloji şirketine dönmesi gerektiğini düşündüklerini kaydeden Koç, “Cisco ile 2000 yılında bir proje yaptık. O dönemde aile, hissedarlar ve yöneticilerden 500 kişiyi İngiltere ve San Francisco’ya bilgi çağı eğitime gönderdik. Bir seferliğine de olsa halam da (Semahat Arsel) gitti” dedi. O dönem telekom sektörüne girmek istediklerini hatırlatan Koç, “Bu alana giremedik ve Tüpraş’ı satın aldık. İyi ki Tüpraş’ı almışız da telekoma girmemişiz diyorum” dedi.