Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Halifeliğin kaldırıldığı gün İstanbul'da hilafet konferansı

        Şefik DİNÇ / HT GAZETE

        İslam’ı dünyaya hâkim kılmayı ve halifeliğin yeniden kurulmasını sağlamayı amaçlayan Hizb-ut Tahrir, hilafetin kaldırıldığı 3 Mart’ta İstanbul’da hilafet konferansı düzenledi. Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kültür Merkezi’ndeki “Demokratik Başkanlık Modeli mi, Raşid-i Hilafet mi?” başlıklı konferansa binden fazla kişi katıldı. Hizb-ut Tahrir ‘Türkiye Vilayeti’ Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, başkanlık sisteminin hilafete en yakın yönetim şekli olarak Türkiye’ye kabul ettirilmeye çalışıldığını ifade ederek, “Parlamenter sistem de, başkanlık sistemi de demokratik, laik modeller. Biz ikisine de karşıyız” dedi.

        ‘HİLAFETİN MERKEZİ TÜRKİYE OLABİLİR’

        IŞİD’in hilafet ilanını da kabul etmediklerini belirten Kar, şunları söyledi: “IŞİD, İslami bir metot kullanarak halifeliği ilan etmedi. Zorla bir toprak parçasını alıp sonra da ‘Ben hilafet ilan ettim’ demekle olmaz. Halife adayları çıkar ve halktan biat isterler. Türkiye, Irak, Suriye ve Pakistan hilafetin merkezi olabilecek konumda olan ülkeler. Osmanlı dönemi hilafetinde de sorunlar oldu. Osmanlı cihadı terk etti. İçtihadın önünü kapattı. Bu yüzden biz raşid-i (seçim yoluyla) hilafet istiyoruz.”

        El Kaide’nin fikir babalarından olduğu iddia edilen ve küresel cihat fikrini destekleyen ilim adamlarından Dr. İyad Kunaybi ise Ürdün hükümetinin kendisine koyduğu yurtdışı yasağı nedeniyle toplantıya telekonferans yoluyla katıldı. Parlamenter sistem ile başkanlık sisteminin İslami olmadığını vurgulayan Kunaybi, halktan biat almayan IŞİD hilafetiyle de mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Kunaybi, “IŞİD’in hilafet ilanı İslam’a uygun ve sahih değildir. Şu anda görevimiz, bu saldırıyı Müslümanlardan savmak, Müslümanlardan çalınan otoriteyi iade etmek ve sözlerini birleştirmektir. Bu ise hiçbir hakikati olmayan bir iddiayla, dünya Müslümanlarından kendisine halife olarak biat etmelerini istemekle olmaz. Böyle bir iddia, kimilerince sanıldığı gibi, hak üzere toplanmak değildir. Bilakis, düşmana karşı savunma istikametinden saptırarak hak üzere olan Müslüman cemaatlerin safını parçalamaktır” dedi.

        ‘GÖLGESİNDEN KURTULAMIYORUZ’

        Bağlarbaşı Kültür Merkezi’ndeki hilafet konferansında Atatürk posteri tartışması yaşandı. İlmi ve Kültürel Araştırma Vakfı (İLKAV) Başkanı Mehmet Pabak, salonun her iki tarafında asılı bulunan Atatürk posterlerine değinerek, “Hilafeti kaldıranların gölgesinden kurtulamıyoruz. İki tarafta onların resimleri var. Hâlâ bu zulüm devam ediyor. Biz resmi ideolojinin baskısı altında, resmi ideolojinin ilahlarının resmi altında bu konuları konuşmak durumunda bırakılmamalıyız” dedi. İmkan-Der Başkanı Murat Özer ise “Açıkçası bu topraklarda bu konferansın yapılmasından dolayı, sağımızda ve solumuzdaki o resmin artık ıstırap içinde olduğunu görüyor ve bunun mutluluğunu sizlerle paylaşıyorum” diye konuştu. Programın sunucusu da salon yetkilileriyle görüşerek Atatürk posterlerinin kaldırılmasını istediklerini, ancak görevlilerin buna izin vermediğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ