Gazeteci Barış İnce'nin yargılanmasına başlandı
Birgün Gazetesi Yayın Yönetmeni Barış İnce'nin, bir davada mahkemeye sunduğu savunma dilekçesi ve bu dilekçeyi kullandığı gazetedeki köşe yazısında, akrostiş yöntemiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 8 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Barış İnce katıldı. Müşteki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ise avukatları Ferah Yıldız ve Hatice Özay temsil etti. Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da izledi.
Savunması sorulan İnce, "O zamanlarda yapılan eylemlerde bahsi geçen slogan sıkça atılıyordu. Buna ilişkin tutuklamalar ve gözaltılar oluyordu. Yaptığım savunma bu konuda aslında politik bir eleştiri içermektedir, hakaret içermemektedir" dedi.
Beyanda bulunan İnce'nin avukatı Tolgay Güvercin, "Aslında müştekinin getirdiği sert bir siyasi dil vardır. Bunun karşılığını da bu defa zaman zaman bulmakta olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
"ELEŞTİRİLERİN ODAĞI OLMASI OLAĞANDIR"
Sanık avukatlarından Ali Deniz Ceylan da müşteki Erdoğan'ın Türkiye'de 13 yıl başbakanlık yapan güçlü bir siyasi figür olduğunu ve sıradan bir siyasetçi gibi değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle birtakım eleştirilerin muhatabı olması olağandır. Mevcut davada eleştirinin sert olduğu doğrudur ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve belirttiğimiz kriterler çerçevesinde suçun oluşmadığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Avukat Ceylan, takipsizlikle sonuçlanan İstanbul merkezli 17-25 Aralık soruşturma dosyalarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenmesine karar verilmesini de talep etti.
Müşteki Erdoğan'ın avukatlarından Hatice Özay, "Sanığın suçu sert eleştiri kapsamında değerlendirilemez" derken, Ferah Yıldız da mağdur olarak kabul edilmesi gereken müvekkilinin suçlanacağı şekilde bir savunmayı kabul etmeyeceklerini bildirdi. Yıldız, sanığın Cumhurbaşkanlığı makamına saygısı olmadığını kabul ettiğini kaydederek, cezalandırılmasını istedi.
Avukat Yıldız, İstanbul merkezli 17-25 Aralık soruşturma dosyalarının istenmesi hususunun ise davayla ilgili olmadığı için reddini talep etti.
"HAKARET KISMI YOKTUR"
Yeniden söz alan sanık İnce, avukat Yıldız'ın, kendisiyle ilgili sürekli "Cumhurbaşkanı'na hakaret etti" şeklindeki sözlerine katılmadığını belirterek, "Ben TÜRGEV fezlekesi üzerine bir yazı yazmıştım. Onun üzerine açılan davada bildirdiğim savunma çerçevesinde o ruh hali ile yazdığım söz ile şu anda yargılanıyorum. Cumhurbaşkanlığı'na hakaret kastım yoktur" dedi.
Avukat Hatice Özay ise yargılamanın konusunun sadece verilen akrostişli savunma değil, bu savunmanın 21 Ekim 2014 tarihli gazetede sanık tarafından yayınlanması olduğunu dile getirdi.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, İnce'nin duruşmalara katılma zorunluluğunun kaldırılmasını ve taraf avukatlarına süre verilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, müştekiler Bilal Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı tarafından başsavcılığa 22 Ekim 2014'te verilen dilekçede, "Barış İnce'nin, sanık olarak yargılandığı İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 21 Ekim 2014 tarihli duruşmada, mahkemeye sunduğu savunma dilekçesinde müştekilere hakaret içeren beyanlara yer verdiği, bu dilekçenin şüphelinin çalıştığı gazete ve internet sitesinde de yayınlandığı, gerek savunma dilekçesinin içeriği gerekse dilekçesinin paragraf başlarından hakaret sözü oluşturduğu" ifadeleri kullanılarak, şüpheli İnce hakkında hakaret ve iftira suçlarından şikayette bulunulduğu hatırlatılıyor.
Şikayet üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedilen iddianamede, söz konusu savunma dilekçesinin Birgün gazetesinin 21 Ekim 2014 tarihli nüshası ile internet sitesinde İnce'ye ait köşede aynen yayınlandığı ve yasa gereği kovuşturma açılabilmesi için izin istenen Adalet Bakanlığı'nın da şüpheli hakkında kovuşturma izni verdiği aktarılıyor.
Söz konusu yazılarda akrostiş yapıldığı, paragraf başındaki kelimelerin ilk harflerinin büyük ve kalın koyu renk puntolarla yazılarak yukarıdan aşağıya okunduğunda hakaret içeren sözcükler oluşturulduğu belirtilen iddianamede, yazılarda eleştiri sınırının aşılarak küçültücü beyanlar kullanıldığı, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil-olgu isnat edildiği, yazıyla aynı içerikteki savunma dilekçesinde de hakaret suçunun işlendiği ve bu suçun aynı müştekiye karşı değişik zaman dilimlerinde gerçekleştiği ifade ediliyor.
İddianamede, şüpheli İnce'nin zincirleme şekilde "Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret etmek" suçundan 1 yıl 5,5 ay ile 8 yıl 8 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
AA