İlahiyat Fakültesi Camisi ibadete açıldı
İstanbul'daki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla ibadete açıldı. Cami 3,5 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmıştı
Umut TÜTÜNCÜ / HABERTÜRK
Depreme dayanıksız olduğu için 3,5 yıl önce yıkılarak yeniden yaptırılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi dün cuma namazıyla ibadete açıldı.
Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı. Cuma namazını camide kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami kompleksini gezdi. Muharrem ayının 10. Günü olan Aşura günü dolayısıyla Cuma namazı sonrasında vatandaşlara aşure dağıtıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından cemaatle selamlaştı.
Namazın ardından yağmur altında bekleyen vatandaşlara kısa bir konuşma yapan Erdoğan, "Bugün gerçekten Muharrem'in 10'uncu gününde, Aşure Günü'nde sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çok çok farklı bir mimarinin ortaya konması suretiyle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi farklı bir zenginliğe kavuştu. Hayır sahibi kardeşimize çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle bundan sonraki süreçte de bu projenin içindeki etkinlik alanlarının çok farklı oluşu, çok fazla oluşu İlahiyat Fakültesi'ndeki öğrencilerimiz için çok daha farklı onurun yaşanmasına vesile olacaktır' dedi.
Erdoğan, yağmur altında kendisini dinleyenlere "Sizleri bu rahmetten yoksun kılmak istemem. Yağmur yağıyor, kaçılmaz" diye seslendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra cami kompleksini gezerek yetkililerden bilgi aldı.
BİN YILLIK GELENEKSEL KIRLANGIÇ TAVAN
Caminin projesini, Ataşehir'deki Mimar Sinan Camisi'nin de mimarı olan Hilmi Şenalp çizdi. Projede, Orta Asya ve Anadolu evlerinde, 1179'da yapılan Erzurum Ulu Camii'nde, 1864'te inşa edilen Kırşehir Çarşı Camii'nde uygulanan 1000 yıllık geleneksel kırlangıç tavan modeli kullanıldı. Tarihi camilerde kırlangıç modeliyle ahşaptan yapılan kubbe, İlahiyat Fakültesi Camisi'nde çelikle yapıldı.
Mimarlık geleneğinin bugünün diliyle bir yorumu olarak tasarlanan camide, kainatın bütününde yer alan dönme hareketi esas alındı. Caminin altındaki derslikler, konferans salonları, kütüphaneler, kafeler ve sergi salonları arazinin yapısından faydalanılarak doğal ışığın ulaşabileceği şekilde tasarlandı. Caminin kubbe yüksekliği 34,7 metre, minare yüksekliği 57,8 metre. Eskisiyle aynı 6 bin 733 metrekare alan üzerine inşa edilen yeni camide kapasite 2 kat artırıldı. Toplam 2 bin 385 metrekarelik ibadet alanında aynı anda 4 bin 300 kişi namaz kılabilecek, 134 kişi aynı anda abdest alabilecek. Caminin yapımında 500 ton çelik kullanıldı.