TRT Türk kapanıyor mu?
Bir süredir gündemde olan TRT Türk'ün kapanacağına dair iddialar, yapılan resmi açıklamanın ardından netleşmiş oldu
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumundan (TRT), "TRT Türk kanalının kapatılacağı" iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, "Son uygulama bir kapatma değil, Asya ve Avrupa'yı içine alacak şekilde TRT Türk ve TRT Avaz kanallarını 'Türk Avaz' şeklinde birleştirmedir" bilgisi paylaşılmıştı.
AMAÇ TRT TÜRK'Ü KAPATMAK DEĞİL
Hürriyet'e konuşan TRT Genel Müdürü Şenol Göka, “Bir çalışmamız var. Ama bu kapatmayla ilgili değil birleşmeyle ilgili” diye kapanma iddialarına yanıt verdi. Yayın hayatına 2001 yılında başlayan TRT Türk’ün misyonunu tamamladığını düşünen TRT yönetimi kanalı kapatma kararı aldı. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren TRT Genel Müdürü Göka, “Bir çalışmamız var. Ama bu kapatmayla ilgili değil birleşmeyle ilgili TRT Türk’ü uygun bir kanal ile birleştirmeyi düşünüyoruz” dedi. Kanalda 33 personelin görev yaptığını anlatan Genel Müdür Göka, “Hizmet alımı ile çalışan bu 33 arkadaşımızı da yeniden kurumumuzda göreve başlatacağız” diye konuştu.
TRT TÜRK, TRT AVAZ İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİR
Geçtiğimiz günlerde TRT Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, TRT Türk ile ilgili kararın tamamen gereklilik üzerine alındığı ve uzun süredir hazırlıkları devam eden bir süreç sonunda ortaya çıktığı belirtilmişti. Açıklamada "Hazırlık çalışmaları titizlikle yürütülen TRT Türk ve TRT Avaz kanallarının birleştirilerek daha geniş bir coğrafyaya hitap etme düşüncesi, yasal zemin oluşturmak amacıyla yönetim kurulumuz tarafından 10 Kasım 2015'te kararlaştırılmıştır. Gerekli yönetmelik değişiklikleri ilgili makamlarca da onaylandıktan sonra 8 Aralık 2015'te yönetim kurulumuzca TRT Türk ve TRT Avaz (Türk-Avaz) birleşme kararı kesinleştirilerek ilgili dairelere hazırlıklarını tamamlaması talimatı verilmiştir" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, İngilizce haber kanalı TRT World'un yayın hayatına başlaması, TRT 1'in Avrupa sinyali hazırlıklarının tamamlanması, TRT Haber kanalının yayınlarının dünyanın büyük bölümüne ulaşması, TRT Avaz'ın Asya'dan Balkanlara doğru yayın alanını genişletmesi ve TRT Arapça'nın hitap ettiği coğrafyada etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda bu düzenleme ile kurum kaynaklarının daha verimli şekilde kullanıldığı, özellikle de yurt dışına dönük bilgi ve haber verme imkanlarının artırıldığının ortada olduğu kaydedildi.
TÜRK-AVAZ BİRLEŞİMİ DIŞ YAYINLARI GÜÇLENDİRECEK
"TRT World, TRT Arapça, TRT Avaz ve 41 dile ulaşan radyo ve web yayınlarımızla TRT'nin dışa dönük yayınlarının etkinliği artarak sürdürülmektedir. TRT Türk ve TRT Avaz'ın uzun süredir planlanan birleşmesiyle dış yayınlarımızın etkisi daha güçlü hissedilecektir.
Son uygulama bir kapatma değil, Asya ve Avrupa'yı içine alacak şekilde TRT Türk ve TRT Avaz kanallarını 'Türk Avaz' şeklinde birleştirmedir. Bundan başka bir sonuç çıkarma çabaları, art niyetli girişimlerden başka bir anlam ifade etmemektedir."