Mahkemeden ‘insancıl’ su sayacı kararı
İstanbul Çekmeköy'de tüberküloz hastası ve 3 çocuk babası S.A.'nın kaçak su kullandığı tespit edilince hakkında dava açıldı. Mahkeme, "Ailem için mecburdum, ileride borcumu öderim" diyen babayı suçsuz buldu
Sedef ŞENKAL DEMİR/İSTANBUL
İstanbul Çekmeköy’de 3 çocuğu ve karısıyla yaşayan 54 yaşındaki S.A., tüberküloz hastalığına yakalanması üzerine uzun süre çalışamadı.
Bu sürede su faturalarını ödeyemeyen vatandaşın suyu İSKİ tarafından kesildi, evindeki su sayacı da söküldü. Evinde kullanacak temiz suyu olmayan, borcunu ödeyecek para da bulamayan S.A., piyasada satılan su sayaçlarından edinerek evine bağladı ve su kullanmaya devam etti.
İSKİ’nin yaptığı kontroller sırasında kaçak su kullandığı tespit edilen S.A. hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık, S.A. hakkında “abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisi, su veya doğalgazı sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketmek”ten 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
‘ÇOCUKLARIM İÇİN MECBURDUM’
Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ifade veren S.A., çalışamadığı için maddi imkânsızlıklara düştüğünü, evde 3 çocuğunun olduğunu belirterek, “İSKİ suyu kesti, sayacı söktü. Ben de yeni bir sayaç bulup su kullanmaya devam etmek zorunda kaldım.
Hastayım. Hem kendimi hem çocuklarımı hastalıktan korumak için bunu yapmaya mecburdum. Kullandığım sayaçtan geçen miktar belli. Şimdi borcumu ödeyemiyorum ama çalışınca ödeyeceğim” dedi.
‘DEVLETİN GÖREVİ’
Hâkim, S.A.’nın İSKİ’ye ait olmasa bile suyu bir sayaçtan geçirerek kullanması nedeniyle, olayda “karşılıksız yararlanma” suçunun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirdi.
Suyun en temel ihtiyaç maddesi olduğuna dikkat çekilen mahkeme kararında, vatandaşa temiz su sağlamanın devletin görevi olduğu vurgulandı. Kararda “Evine suyu alamayacak durumdaki insanların, sosyal devlet tarafından korunması anayasal görevdir” denildi.