Partili Cumhurbaşkanlığı nedir, kabul edilmesi için ne gerekiyor?
Ankara kulislerinde Başkanlık Sistemi öncesinde, Partili Cumhurbaşkanlığı seçeneği konuşuluyor. Peki Partili Cumhurbaşkanlığı nedir, kabul edilmesi için ne gerekiyor?
HABERTÜRK TV
AK Parti, "Başkanlık Sistemi'nde vazgeçmedik" diyor ancak son günlerde "Partili Cumhurbaşkanlığı" tartışmaları da gündeme geliyor. Parti kurmayları bunu resmen açıkladı.
AK Parti'nin yeni anayasayla hedeflerinden biri de Başkanlık Sistemi'ydi. Ancak şu anda Meclis'te mutabakat zor gözüküyor. Şimdi B Planı devrede. AK Partili kurmaylar, Partili Cumhurbaşkanlığı ile konunun aşılabileceğini düşünüyor.
AK Parti başkanlıktan vazgeçmedi. Nihai hedef o. Mevcut tıkanıklığı aşmak için Partili Cumhurbaşkanlığı formülü devrede. AK Partili kurmaylara göre Anayasa'da yapılacak 5 maddelik değişiklikle bu tıkanıklığı aşmak mümkün.
Cumhurbaşkanı - Nitelikleri ve tarafsızlığı Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
Maddedeki "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" cümlesi çıkarılırsa Partili Cumhurbaşkanlığı'nın önünde engel kalmıyor. Değişiklik kabul edilirse Cumhurbaşkanı partisinin genel başkanı olmaya devam edecek. Değiştirilmesi düşünülen diğer maddelerle yürütmedeki diğer sıkıntılar aşılacak. Maddenin geçmesi için en az 330 oy gerekiyor. AK Parti tek başına teklifi geçiremiyor.
CHP'ye göre MHP, AK Parti'ye destek verecek. Ancak MHP parlamenter sistem vurgusu yapmaya devam ediyor. HDP de "Partili Cumhurbaşkanlığı" sistemine hayır dedi.
KABUL EDİLMESİ İÇİN NE GEREKİYOR?
Anayasa'da Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini tanımlayan maddeler 101, 102,, 103, 105 ve 106'ncı maddeler.
Anayasa değişikliği yapabilmek için gerekli olan sayı kritik. Anayasa değişikliği için 367 oy gerekiyor, referandum içinse 330 oy yeterli. AK Parti'de 316, CHP'de 133, HDP'de 59, MHP'de 40, 1 de bağımsız milletvekili bulunuyor.
AK Parti'nin teklifine MHP'nin destek vermesi durumunda 356 oy oluyor; bu da değişikliğin Meclis'ten geçmesini sağlamasa da referandum yolunu açmış oluyor.