Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin hangi üniversitelere yerleştirileceği açıklandı! | Son dakika haberleri

        Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamada, FETÖ/PDY darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında 2 bin 239 akademik personel hakkında işlem başlatıldı. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Er, kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin yerleştirileceği üniversitelerin belirlendiğini açıkladı.

        YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Er, "YÖK’ün bünyesinde OHAL Komisyonu oluşturuldu. Üniversitelerimizdeki sürece ilişkin görevden almalar ve soruşturmalarla ilgili süreçleri koordine ediyor ve yakından takip ediyoruz. Dün itibarıyla, devlet üniversitelerimizde 440'ı profesör, 525'i doçent, 654'ü yardımcı doçent olmak üzere toplamda 2 bin 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerimizde ise 79'u akademik, 18'i idari olmak üzere toplam 97 personel hakkında işlem başlatılmış ve yürümektedir."

        Buna göre;

        İpek Üniversitesi öğrencileri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine,

        Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri Bursa Teknik Üniversitesine,

        Canik Başarı Üniversitesi öğrencileri Ondokuz Mayıs Üniversitesine,

        Selahaddin Eyyubi Üniversitesi öğrencileri Dicle Üniversitesine,

        Melikşah Üniversitesi öğrencileri Erciyes Üniversitesine,

        Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Necmettin Erbakan Üniversitesine,

        Mevlana Üniversitesinin diğer bölümlerdeki öğrencileri Selçuk Üniversitesine,

        Şifa Üniversitesi öğrencileri Ege Üniversitesine,

        Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri Yıldırım Beyazıt Üniversitesine,

        Zirve Üniversitesi öğrencileri Gaziantep Üniversitesine,

        İzmir Üniversitesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesine,

        Murat Hüdavendigar Üniversitesi öğrencileri İstanbul Üniversitesine,

        Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesine,

        Gediz Üniversitesinin diğer bölümlerdeki öğrencileri İzmir Katip Çelebi Üniversitesine,

        Süleyman Şah Üniversitesi öğrencileri İstanbul Medeniyet Üniversitesine yerleştirilecek. Er, Fatih Üniversitesi öğrencilerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaların ise sürdüğünü bildirdi. Adana Kanuni Üniversitesi için ise henüz eğitim öğretim hayatına başlamadan kapatıldığı için herhangi bir açıklama yapılmadığı öğrenildi.

        ÖĞRENCİLERİN YATAY GEÇİŞ HAKKI BULUNUYOR

        Amaçlarının öğrencileri mağduriyet yaşatmadan nakil etmek ve herhangi bir kayba uğratmamak olduğunu belirten YÖK yetkilileri, "Bu öğrencilerimizin herhangi bir suçluluk psikolojisine girmelerini asla arzu etmiyoruz. Bu öğrencilerimiz yürürlükteki mevzuatımıza göre yerleştirilmişlerdir ve diğer yükseköğretim kurumlarımızdaki öğrencilerden herhangi bir farkları bulunmamaktadır. Kapatılan üniversitelerin öğrencileri, YÖK tarafından yapılan bu yerleştirme dışında, diğer devlet veya vakıf üniversitelerine yatay geçiş yapma imkânına da sahiptirler. Bu öğrenciler, diledikleri takdirde diğer vakıf veya devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabileceklerdir. Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi öğrencilerimiz yerleştirildikleri üniversitelerimizden alabileceklerdir." açıklamalarında bulundu.

        DİPLOMALAR YERLEŞTİKLERİ ÜNİVERSİTEDEN VERİLECEK

        Diplomaların yerleştirildikleri üniversiteler tarafından verileceği, bu süreçte yaşanabilecek sorunların ise YÖK tarafından çözüleceğinin garantisini veren yetkililer, kontenjan arttırımı ile ilgili planlarının olmadığını dile getirdi.

        "Bu öğrencilerin diplomaları, yerleştirildikleri üniversiteler tarafından verilecektir. Bununla birlikte diploma eki ve transkriptlerinde önceki üniversitelerinde almış oldukları dersler belirtilecektir.

        Bu süreçte karşılaşılabilecek problemler, yerleştirme yapılan üniversitelerimiz ile birlikte çözülecektir.

        YÖK, geçtiğimiz yıl ciddi bir çalışma ve rasyonel bir politika izleyerek lisans programları için 22.778, ön lisans programları için 20.674 olmak üzere toplamda 43.452 kontenjan artışı gerçekleştirmiştir. Bu kapatılan üniversitelerin kontenjanları ise lisans programları için 9.148, ön lisans programları için 4.003 ve yetenek sınavıyla 160 olmak üzere toplamda 13.311’dir. Dolayısıyla YÖK’ün izlemiş olduğu bu rasyonel kontenjan politikasını bu aşamada değiştirmeyi doğru bulmuyoruz."

        "DEKANLARIMIZIN GÜVEN TAZELEMELERİ İÇİN İSTİFALARINI İSTEMİŞTİK"

        "YÖK olarak üniversite rektörlerimizi acil toplantıya çağırdık ve tek vücut halinde milli iradenin yanında yer aldığımızı beyan ettik. Fakat bu konuda bize düşen görevin, bildiri yayınlamakla sınırlı olmadığını gayet iyi biliyoruz. Bu kısa süreçte ortaya koyduğumuz icraat da bunu açıkça göstermektedir.

        Önce üniversitelerimizden, dekanlarımızın güven tazelemeleri için istifalarını istemiştik. Sevindirici olan, üniversitelerimizin tümünün, çok kısa bir süre içinde bu talebimize olumlu cevap vermiş olmasıdır. Burada şunu da ifade etmek isteriz ki, bu durum, bu dekanlarımızın hepsinin zan altında bulunduğunu göstermez. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Olağanüstü bazı tedbirlerin akademi dünyamızca makul karşılanmasını bekliyoruz. Yükseköğretim sisteminin her kademesinde, bu yapıdaki insanların ayıklanmasını istiyoruz.

        Atamaları YÖK tarafından yapılan dekanlar dışında kalan akademik ve idari personel ile ilgili çalışmalar YÖK'ün katkı ve yönlendirmeleriyle üniversitelerimizce yürütülmektedir. Yönetimde herhangi bir zafiyet oluşmaması için Rektörlerimiz tarafından önerilen Dekan vekâletleri de çok hızlı bir biçimde gerçekleştirilmektedir."

        "AKADEMİK GÖREVLENDİRMELERDE KISITLAMALAR KALDIRILDI"

        "Yurtdışı akademik görevlendirmelerle ilgili olarak, bildiğiniz gibi bu görevlendirmeler, iki gün sürece durduruldu, daha sonra Rektörlerimizin sorumluluğunda gerekçeleri dikkatle incelenerek bu kısıtlamalar da kaldırıldı.

        Bu arada başlattığımız yeni bir süreçten de söz etmek istiyoruz. Ülkemiz yurt dışında haksız bir suçlamayla karşı karşıya. Darbe girişimi yok sayılıyor, görülmek istenmiyor. Buna yurt dışı akademik camialar da maalesef dâhil. YÖK olarak bu konuda aktif davranıyoruz. Avrupa Üniversiteler Birliği de dâhil olmak üzere ilgili olduğumuz tüm kurum ve kuruluşlarla temasa geçtik. Onları aydınlatmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu kurumlara heyetler göndereceğimizi de burada ifade etmek isterim. Bir planlama dahilinde rektörlerden oluşan ekipler kurularak, yerinde bilgilendirme ve aydınlatma çalışmalarını yürüteceğiz. Bu kapsamda bizzat YÖK Başkanımız, Brüksel’de ilgili kuruluşlarla görüşmelerde bulunacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ