Akademik ihraç tepkisi
OHAL kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 686 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK), Resmi Gazete'nin önceki günkü mükerrer sayısında yayımlandı. İhraç edilen 4 bin 464 kişi arasında 330 akademisyen de yer aldı
Önceki akşam yayımlanan KHK’yla kamu görevinden ihraç edilen 4 bin 464 kişi arasında, 330 akademisyen de yer aldı. Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde 10 akademisyenden 6’sı atıldı, 2 bölümde 1’er hoca kaldı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamu görevinden atılan akademisyen sayısı, 5 bin 127’ye ulaştı.
OHAL kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 686 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK), Resmi Gazete’nin önceki günkü mükerrer sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 2 Ocak’ta toplanan Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlar doğrultusunda hazırlanan kararname ile 4 bin 464 kişi, kamudaki görevlerinden ihraç edildi. 17 kişi ise göreve iade edildi. Kamu görevinden çıkarılanlar listesinde YSK, Yargıtay, TRT, Dışişleri, Ekonomi, İçişleri bakanlıkları, emniyet, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan isimler de yer aldı.
BİLDİRİDE 155’İNİN İMZASI VAR
İhraçlarda 2 bin 585 kişiyle kamu görevinden çıkarılanlar listesinde Milli Eğitim Bakanlığı ilk sırayı alırken, YÖK bünyesindeki 330 akademik personel de kamu görevinden çıkarılanlar arasında bulunuyor. İhraç listesindeki isimlerin 155’inin, ‘Barış Bildirisi’ne imza attıkları belirtildi. Başka hiçbir işleme gerek kalmaksı- zın kamu görevinden çıkarılan bu isimlere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacak. KHK ile Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden tanınmış akademisyenler atıldı. İletişim Fakültesi’nden 11 akademisyen ihraç edildi. Bu isimler arasında Nur Betül Çelik, Mine Gencel Bek, Funda Başaran Özdemir, Funda Şenol Cantek, Ülkü Doğanay da yer aldı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Ahmet Haşim Köse, Murat Sevinç, Pınar Ecevitoğlu, Gökçen Alpkaya, İlhan Uzgel ihraç edildi. Siyasal Bilgiler’de yüksek lisans öğrencilerinin kayıt yenileme işlemlerinin de dondurulduğu öğrenildi.
2 BÖLÜMDE 1’ER AKADEMİSYEN KALDI
Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’ndeki 10 hocadan 6’sı atıldı. Dramatik Yazarlık Anasanat ile Tiyatro Tarihi ve Teorisi Anabilim Dalı’nda 1’er akademisyen kaldı. Marmara Üniversitesi’nin ünlü hocalarından Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Kaboğlu, Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Baş- kanlığı görevini yürütüyordu. Listede eski TTB Başkanı, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özdemir Aktan’ın yanı sıra İstanbul Bilim Üniversitesi’nden klinik nöropsikoloji ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Öget Öktem Tanör de yer aldı.
KAVAKÇI'NIN EŞİ DE İHRAÇ EDİLDİ
Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve eski milletvekili Merve Kavakçı’nın eşi Prof. Dr. Cihangir İslam da ihraç edildi. Twitter hesabından ihraç edildiğini açıklayan İslam, “1990’lı yıllarda üç kez Ankara Üniversitesi tarafından atılmıştım. Dördüncüsü de aynı nedenle ve AKP İktidarı tarafından” mesajını yazdı. Merve Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kavakçı, hâlâ AK Parti Milletvekili olarak TBMM’de görev yapıyor.
ORKESTRA ŞEFİ DE VAR
Akademisyenlerin yanı sıra memuriyetten atılanlar arasında ilginç isimler de bulunuyor. Fazıl Say ve Genco Erkal ile birlikte Nazım Oratoryosu’nu sahneleyen dünyaca ünlü Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı ile aynı ekipte yer alan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası keman sanatçısı Filiz Özsoy da kamudan ihraç edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı kadrosunda yer alan İbrahim Yazıcı, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da kültürsanat danışmanlığını yapıyor.
"BU YANLIŞTAN DÖNMELERİNİ BEKLİYORUM"
2003- 2005 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Üyeliği de yapan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, kararı şöyle değerlendirdi:
“Bu KHK’lar darbe girişimi ve suçlularının çerçevesinin çok dışına çıktı. Bu da onlardan biridir. Türkiye’de sadece bilim yapan,
uluslararası alanda bilim üzerine emek harcayan ve kendi alanlarından çok iddialı olan, bu kişilere Anayasa’ya ve Türkiye’nin
taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde bir yaptırım uygulanması kesinlikle kabul edilemez. Bunlar anayasal düzene aykırıdır. Büyük bir yanlış yapılmıştır. Umuyorum ki bu yanlıştan yargı süreçleri beklenmeksizin hükümet döner. Ömrüm darbelere karşı mücadeleyle geçti. Bu yapılan yanlıştır, ayıptır."
Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK
KAMUDAN İHRAÇLAR 101 BİN 709'A ULAŞTI
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden geçen 7 ayda, 19 KHK çıktı. Bu KHK’ların önemli bir bölümünde, kamudan çıkarılan kişilerin isim listeleri yer aldı. İlk etapta FETÖ bağlantısı iddiasıyla kamudan ihraçlar yapıldı. Daha sonra buna PKK ve DHKP-C ile irtibatlı olduğu iddiasıyla kamudan atılanlar eklendi. Son aylarda çıkan KHK’larda ihraçların yanı sıra iadeler de yer aldı. Önceki akşam yayımlanan KHK’daki listede bulunan 4 bin 464 kişiyle birlikte, kamudan ihraçların toplamı 101 bin 709’a ulaştı. 23 Temmuz’daki ilk OHAL KHK’sının ardından 29 Ekim’de yürürlüğe giren 675 sayılı KHK ile ilk kez iadeler de başladı. O tarihten bu yana çıkan KHK’lar ile 647 kişinin kamu görevine iadesi gerçekleştirildi.
MEB İLK SIRADA
100 bini aşan ihraçlara bakıldığında, ilk sırada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bulunuyor. Bugüne kadar MEB’den yaklaşık 33 bin kişi ihraç edildi. İkinci sırada yer alan emniyetten, 21 bin kişinin kamu ile ilişiği kesildi. Sağlık ve Milli Savunma bakanlıklarından da yaklaşık 6’şar bin personel atıldı.
Volkan YANARDAĞ/GAZETE HABERTÜRK