Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Habertürk, Show TV, Bloomberg ortak yayınında konuştu

        Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk TV, Bloomberg HT ve Show TV ortak yayınında, Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş ve gazeteciler Muharrem Sarıkaya ile Sevilay Yılman'ın sorularını yanıtladı.

        Hollanda ile yaşanan krizle ilgili önemli ifadeler kullanan Yıldırım, Hollanda Başbakanı Rutte ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde yemek daveti aldığını belirtti.

        Suriye'deki son durumu değerlendiren Yıldırım, referandumla ilgili kafalarda kalan soru işaretlerine yanıt verdi.

        İşte Yıldırım'ın çok özel açıklamaları;

        ALMANYA-HOLLANDA-TÜRKİYE KRİZİ

        "Tabi Avrupa ülkeleri ile bugünlerde ilişkilerimizde sıkıntı var. Özellikle de halk oylaması kampanya sürecinde bu belirgin hale geldi. Avrupa'nın belli başlı ülkelerinde seçimler var. Onların da bu sürece olumsuz katkısı oluyor. Avrupa'da son yıllarda İslam korkusu, ırkçı söylemler ve milliyetçilik akımlar zemin kazanıyor. Bu da merkez siyaseti tehdit ediyor. Burada Türkiye bulunmaz bir malzeme. Bizim 5 milyonun üzerinde soydaşımız var. Bizim duruşumuz çok net. Diyoruz siz gelecek vizyonunuzu gözden geçirin"

        "ONLAR BİZİ HEDEF ALIYOR"

        "İngilitere'nin ayrılma kararı AB'nın artık bir bürokrasi devleti olduğunu büyümenin gerçekleşmediğini, refah endişesinin arttığını, bundan dolayı içe kapanma var. Avrupa'nın vicdanı olan bir kitle var. Bunların sesi çıkmıyor. Marjinal siyasetin içinde olan partiler var. Onlar bizi hedef alıyor. Avrupa ülkelerini bize bağlayan en önemli varlık bizim soydaşlarımızdır. İlişkileri germenin bize faydası olmaz Avrupa'ya zararı olur."

        "UÇUŞ İZNİNİN İPTALİ EN BÜYÜK YANLIŞTIR"

        "Dışişleri Bakanımızın uçağını indirilmemesi yapılan en büyük ayıptır. Aile Bakanımıza yapılan iş kontrolden çıkarmıştır. Fiili durumun karşılığı verilecektir. Bu konuda özür ve bu işe sebep olanlara hesap sorulması, vatandaşlarımıza yapılan şiddet mağdurlarına haklarının iade edilmesi. Büyükelçilerin gelmesini istemiyoruz dedik. Uçuş izninin iptali en büyük yanlıştır. Bunlar hemen alınabilecek tedbirlerdir. Bundan sonrası izlenecek zamanı gelince yapılacaktır. Tamamen ilişkileri kesmek değildir."

        "İŞİN SONUNDA OTURALIM YEMEK YİYELİM DEDİLER"

        "Biz açıklama yapmadan görüşmeyi talep ettik. Görüştük. Görüşme tamamen işi yanlış olduğu ve düzeltilmesi gerektiği ile ilgiliydi. Biz bu noktaya gelmesini istemiyoruz. İşin sonunda da bir oturalım yemek yiyelim dediler. Biz de herhangi bir karşılık vermedik. Konuşma tonumuzdan öyle bir teklifte bulundular. Oradan yaşanan olayın sıkıntısı ile sesimizi yükselttik. Büyükelçimiz burada, gitmeyecek."

        "KONSOLOS GÖZALTINA ALINDIĞI İÇİN ÖZÜR DİLENDİ"

        "Bunun yanlışlıkla olduğunu söylediler. AİHM'e gitmek için iç hukuk yollarını tüketmek gerek. Bana verilen bilgiye göre oradaki mağdurlar hak arayacak sonra AİHM'e gidecek. Dolayısıyla başka yollardan çalışacak. Viyana Sözleşmesi, seyahat serbestisi, kendi konsolosluğumuzun kendi toprağımız olması bütün bunlar hukuki açıdan incelenecek ve takip yapılacak. Konsolos gözaltına alındığı için özür dilendi. Oradaki sivillerin bu işte aşırı sağ söylemlerin etkisinde kalınarak böyle kararlar alınıyor. Bunların barışa katkısı olmaz. İç huzursuzlukları artırır, ciddi bir bedeli olur. Bu karara içerde olabilecek sonuçların nereye varacağını göremeyebilirler. Ben burada bir gerçeği ifade ediyorum. Türkiye'nin üstlendiği rolü dikkate alınca Avrupa'nın hangi tehditlerle karşı karşıya olduklarını düşünmelerini istiyoruz."

        HAYIR ÇIKARSA NE OLUR? "Vatandaşın kararı başımız gözümüz üzerine. Biz evet kararının ülkemize çok daha güzel günleri yaşatacağını söylüyoruz. Varsayımlar üzerine hüküm vermenin anlamı yok. Önümüzde bir ay süre var. Biz rahatız yaptığımız işin ne olduğunu biliyoruz."

        ALMANYA İLE İLİŞKİLER

        "Bunları onlar düşünecek top onlarda bu konuda bizden isteyecekleri bir şey yok. Biz açık ve net bir tavır izliyoruz. Avrupa değerleri diye ağızlarından düşürmedikleri bu kavramın boşaltıldığını görüyoruz. Avrupa değerleri demokrasi, ifade özgrülüğü hani bunlar. Türkiye ile ilişkileri yeniden gözden geçirecekler."

        "BU TELKİNLER TERS TEPER"

        "Venedik Komisyonunu kararı tamamen siyasi. Herkes haddini bilgsin. Avrupa 'Hayır'cılarla aynı şarkıyı söylüyor. Türkiye'nin seçimi size mi kaldı? FETÖ, PKK'nın iletişim ağları çok sıkı çalışıyor. Bu ülkelerin kamuoyunu etkiliyorlar. Türkiye ile ilgili olumlu bir haber yok. Ama işlerine gelmiyor. İsviçre'de Blick diye gazete Türkiye ile ilgili manşet atmış Erdoğan'ın diktatörlüğüne hayır diye. Bizim milletimiz basiretli neye karar vereceğini bilir. Bu telkinler ters teper"

        EVET TARAFININ BU KRİZİ KULLANDIĞI İDDİASI

        "Bizim böyle bir senaryoya ihtiyacımız yok. 16 Nisan'da ülkemizin en güzel kararı vereceğine eminiz. Olumlu olumsuz tarafları değerlendirilecek. Ancak bu durum yutkunup sineye çekilecek bir olay değildir. Bizim vatandaşımız şunu mu düşünsün, Batılılar istemiyor biz bu işten vazgeçelim. Bunu onuruna, kimliğine hakaret sayar. Türkiye'nin en önemli cevheri özgürlüğüne düşkün olması. Türkiye en kötü şartlarda bile etkin bir ülkedir. Zaten böyle olduğu için gürültü fazla oluyor. Burada tabi bir takım sorunları beraberinde getiriyor."

        KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

        "Gelecek ülkemizin geleceği, gençlerimizin geleceği Binali Yıldırım'ın geleceğinden önemli. İnsanlar fani. Kılıçdaroğlu beni düşüneceğine milleti düşünsün, çalışsın. Benim tavsiyem ona 'Evet' demesidir. Çünkü bu Kılıçdaroğlu bizim bu anayasa değişkliği ile ilgili anlatamadığımız şeyleri iyi anlattı. Aslında o her şeyi özetledi. Onun yardımcısı çıktı dedik biz anayasa tersinden okuyoruz."

        TEK ADAM İDDİALARI

        "İki tane mi cumhurbaşkanı seçeceğiz, tek adam seçeceğiz. Kılıçdaroğlu HDP ile çok haşır neşir olunca eş başkanlığa taktı kafayı. Mutlaka tek adam olacak ama arkasında millet olacak. Sandık geldi geldi, sandık gitti gitti. Onun kafasındaki diktatör ama diktatör seçimler gelmez. Padişahlık bitti. Bütün süreçlerde seçim var. 1950'den sonra Türkiye'de terleyerek yarışarak herkes iş başına geldi. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu sistem yürürlüğe girdikten sonra cumhurbaşkanlığı için bir fırsat doğdu. Biraz daha gayret etse buna Evet diyebilir. Neticede ona da bir fırsat doğuyor. Kılıçdaroğlu durmadan kafa karışıklığı değişti. Çatıyor, sonra yumuşuyor. Kim akıl veriyorsa ona. Bir takım taktiklerle telkinlerle kampanya yaparsanız vatandaş sizin evvelki dönemlerinize bakar. Kılıçdaroğlu yeni yeni yöntemler meraklısı ise bir sosyal medyada bir kanal açsın orada videolar çekip yayınlasın bu da etkili olabilir. Tavsiye ediyorum. Gerçi genç kuşakların işi ama öğrenmenin yaşı yok. Vatandaş tercihi nasıl yapacak onu kararını ben veremem. 14-15 yıllık geçimişimiz bir katkısı olacağı gibi gelecek vizyonumuzun bu sistem değişikliğini ülkemize milletimize sağlayacağı faydaları da dikkate alacağı bellidir. Geçmiş geleceğin ispatıdır."

        Yayın öncesi sohbet Başbakan Binali Yıldırım ve Ciner Medya Yönetim Kurulu Başkanı M. Kenan Tekdağ ortak yayın öncesinde bir süre sohbet etti.

        YENİ SİSTEME NE ZAMAN GEÇİLECEK?

        "Kararsızların izin karşımızda olduğunu belirtmek doğru değil. Ancak gün yaklaştıkça kararsızlık karara dönüşür. Günden güne değişiyor. Dolayısıyla kararsızların yönde karar vereceği yönünde endişemiz yok. Görevimizi anlatmaktır. Başından beri Ulaştırma Bakanlığı olarak görev yaptık. Biz bir ekibiz bir kişinin başarısı değil. Biz o ekibin başındaydık bizim başımzıda Cumhurbaşkanımız vardı. Onun iradesi vardır. Bizde bir ayrım yoktur, takımız. Başarı da başarısızlık da müşterektir. 18 madde değişiyor. 18 maddenin bir maddesinde Cumhurbaşkanınızı partisi ile ilişkisi kaldırılır hükmü hemen yürürlüğe giriyor. Bu hemen kabul edildikten sonra yürürlüğe giriyor. Bu zaten partisi ile ilişkilendirmek ayrı bir şey. Şu anda nasıl tenkit ediliyor. Hala partinizle ilişkiniz var. 1 ay içerisinde HSYK yürürlüğe girecek. Orada 22 üyeden 13'e düşüyor. Bugün yaşanan sorunlar gideriliyor. Bu vesayetçi bir anlayıştır bu değişecek. Tek vesayet makamı var. Millet. Millet yetkiyi verecek. 2 sefer ama 3. yok yeter. Bitti. Nerede diktatörlük. Milletin seçtiğine kim diktatör diyebilir? Cumhurbaşkanı halk oylaması yapılınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sistemle seçilmiş olmuyor 1982 anayasası ile değil. Bu sistem yapılacak ilk genel seçim. 3 Kasım. Milletvekili seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birleştiriliyor. 16 Nisan'da kabul edilirse bu sistem devreye girecek. Mümkün değil hemen 17'sinde geçmek."

        EYALETLERE BÖLÜNECEK İDDİASI

        "Bu yersiz bir korku. Türkiye'nin üniter devlet yapısını değiştirecek hiçbir şey yok. Kasıtlı olarak ortay atılan bir iddiadır. Anayasanın ilk 4 maddeyi okumadıkları belli. Bu maddeler hiçbir şekilde el sürülmedi. Üniter devlet yapısı aynen korunuyor. Bu bir sistem değişikliğidir. Eyalet sistemi apayrı bir şey. Bambaşka bir iştir. Türkiye'de tartışmaya açmak bile akla ziyan bir iştir. MHP ile biz bunu hazırladık. Diyelim bizim hakkımzıda düşünülüyorsa bile MHP'nin varlık sebebi Türkiye'nin üniter yapısının korunması. Bunların gerçeklerle alakası yok. Rejim değişiyor dediler tutmadı. Eyalet sistemi dediler tutmadı."

        TERÖRLE MÜCADELEDE SON DURUM

        "Ciddi anlamda anayasa değişikliğine bu bölgeden destek geldi. Terör örgütünün çukur siyaseti bölgenin gelişmesinin geciktirilmesi ne anlama geldiğini orada insanlar çoktan anladı. Biz orada o kadar önemli projeler yapıyoruz ki. Oradaki belediyeler vatandaşın ihtiyacını karşılamak yerine terör örgütlerine destek vermeye başladılar. Bu apaçık ortada. Buna son vermek için de biz görevlendirmeye gittik. Ay yıldızlı bayrağımız hepimizin ortak değeri. Burada ayrıştığımız bir şey yok. Güneydoğu'da bayrağa olan saygıyı gördüm. Çözüm süreci terör örgütünün faaliyetlerini sonlandırması ve buralardan defolup gitmesidir. Bunun başka yolu yok. Bölgesel kalkınmada malesef bölgesel farklılıkların yaşanmasına bile neden oluyorlar. havaalanı yapıyorsun şantiyeyi yakıyor. Çalışanları kaçırıyor. Önemli olan süreklilik arz eden düşüncemizdir. Çözüm süreci bir fırsattı ama o fırsatı teptiler. O sürece ihanet ettiler."

        "HAYIR DİYENLERİ TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE İLİŞKİLENDİRMEK HADDİMİZE DEĞİL" "Böyle anlaşılıyorsa bunu düzeltmek lazım. Bizim dediğimiz şu. FETÖ kendini parçalarcasına hayır kampanyası yapıyor. PKK yine aynı şekilde. Biz de diyoruz ki terör örgütleri bunu yapıyorsa evet demenin milletimiz için büyük faydası var. Hayır diyenleri terör örgütleri ile ilişkilendirmek bizim haddimize değil. Biz bir hakikati ortaya koymaya çalıştık. Hayır kampanyasını bu kadar canla başla yapıyolarsa biz bunları sevindirmeyelim ve evet diyelim"

        "CHP'NİN SORUMSUZ MUHALEFET ANLAYIŞININ YANSIMASI"

        "Bu seçim bildirgesinin ana omurgasını gençler oluşturuyor. Gençlerimiz bugünün ortakları yarının umududur. Bu gençleri baştacı yapacağız. Peki siz ne vaadediyorsunuz? Sizden sadece siyasete girmenizi istiyorum." Bunu söyleyen Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu şimdi ne diyor. 18-25 yaş arasında 8 milyon genç var. Diyor ki askerlikten muhaf olacaklar. İki yıl çalışıp ömür boyu emekli olacaklar. Kendi çocuklarına ikbal sağlamaya çalışıyorlar. Kusura bakmayın ama bu millet bunları görecektir. Bu CHP'nin sorumsuz muhalefet anlayışının yansıması. Seçme yaşını 25'e oradan 18'e biz düşüdük. Kaldı ki bu 18 yaş değil. 18'i bitirecek 25'e kadar. 18 yaşında ehliyet veriyoruz ama araba kullanamazsın diyoruz. Evleniyosun, ailenle ayrı yaşıyorsun ama seçilmeye gelince yok. Sanki hepsi 18 yaşında olacak, Kılıçdaroğlu dışarda kalacak. Bırak gençler girsin siyasete kardeşim. Böyle bir mantık olamaz."

        "TORUNLARIM BENİ HAYATA DÖNDÜRÜYOR"

        "Torunlara fazla vakit ayırmayı emeklilik gibi algılamak yanlış olur. Onlar beni hayata döndürüyor. Bütün sinirlerimi alıyor. Ancak şuan çok görüşemiyoruz. İnsanoğlu için emeklilik diye bir şey olamaz. Şartlar, kader çizginizde ne varsa onu yaşayacaksınız. Kılıçdaroğlu'nun 'kendi çocukları' söylemi çok çig bir söylem. Siyaset dışı bir şey yapma imkanım olsa heralde çok seyahat ederdim. Ülkemde gidecek çok yerler var. Vatandaşımın içinde olmayı çok seviyorum. Bir yere gidip selam verip oturmayı çok seviyorum ama şuan öyle bir imkanım yok. Denetimli serbestliğe bağlı mahkumlar gibiyiz. Köyümü çok severim. Yılda bir iki sefer çocukluğumun geçtiği yerlere gidip anılarımı hatırlarım. Genç yaşta ağır sorumluluklar aldık. Hayatı hep bir şeyi başarmak olarak gördük. Böyle bir hizmetin bir aracı bir parçası olmaktan her zaman mutluluk duydum ama kibirlenmek gururlanmak havasına girmedim, girmemde."

        SURİYE'DE SON DURUM

        "Münbiç, biliyorsunuz ABD eski yönetimi burayı DEAŞ'tan kurtardık dediler. Bizede bunları göndereceğiz dediler. Ama göndermediler bunlar orada kaldı. Şimdi ne oldu? Rusya'nın desteğiyle rejim askerleri de geldi. PYD/YPG sorun. Bunların buradan gönderilmesi lazım. Şimdi orada Rusya var, yerli Arap halkı var PYD/YPG var. Bekleyip göreceğiz ne olacak. Herkesin istediği DEAŞ'ın oralardan çıkması. Biz bu konuda üzerimize düşeni yaptık. Herkesten fazla yaptık. Bizim için önemli olan PYD/YPG'nin PKK'dan sonra yeni bir terör örgütü olarak karşımıza çıkmaması. İbadi ile yaptığımız görüşmede bana 'Sincar'da PKK'nın oralara yayılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz bunun adımlarını attık' dedi."

        RAKKA OPERASYONU

        "Bizim için ekonomi istihdam önemli. Şuan iyi sinyaller var. Sadece cazibe merkezlerine 83 milyar liralık başvuru sözü geldi. Bunlar bölgeye ne kadar talep olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Rakka ile ABD bir hazırlık içerisinde ve bu hazırlıklarını da yoğunlaştırdı. Bizim tavrımız çok net. Diyoruz ki bizim terör örgütü dediklerimizle bu işi yapmayın. Bu günlerde heralde bir karar verilecek. Doğrusu umutluyuz ama garantisi de yok."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ