BDP demokratik özerkliği resmen isteyecek
Taslakta; Türkiye'nin özerk yönetim bölgelerine ayrılması, her bölgenin kendi meclisinin, hükümetinin ve sembolünün olması öngörülüyor.
İnan GEDİK / ANKARA
Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) “özerk Kürdistan” talebi, önümüzdeki aylarda “resmen” gündeme taşınacak. BDP, bu amaçla bir Anayasa taslağı çalışması başlattı. Taslakla, “Türkiye’nin özerk yönetim bölgelerine ayrılması, her bölgenin kendi meclisinin, hükümetinin ve sembolünün bulunması” önerilecek.
ÇALIŞMALAR ORTAKLAŞTIRILACAK
Abdullah Öcalan’ın talebiyle konuyu gündeme taşıyan DTK, PKK’ya yakın olmayan Kürt çevreleriyle de temasa geçecek. Çalıştaylar sonucunda alınacak kararlar “Kürtlerin talepleri” başlığı altında kamuoyuna açıklanacak. DTK, bu yolla kendisini “tüm Kürtlerin temsilcisi” olarak ilan etmeyi amaçlıyor. BDP de, DTK kararlarının açıklanmasından sonra Anayasa değişikliği önerilerini ortaya koyacak. Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş başkanlığında sürdürülen çalışmalara çok sayıda akademisyen davet edildi.
Beştaş, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “Temel önermemiz il genel meclisleri ve TBMM dışında bölge meclislerinin olması. Yerinden yönetimin güçlendirilmesi için bu öneriyi getiriyoruz. Çünkü merkezi idare ihtiyaca cevap vermiyor. Bunu bir bölge için değil, Türkiye’nin hepsi için öneriyoruz. Biz Türkiye’nin bölünmesini değil, tam tersine bütünlük içinde hak ve özgürlükleri içeren, herkesin kendisini içinde hissedeceği acil bir demokratik Anayasa istiyoruz.”
BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da “Yeni bir Anayasa için hem DTK’nın hem de BDP’nin çalışması var. DTK Kürtlerin taleplerini dile getiriyor. ‘Yeni Anayasa’da Kürtler ne şekilde yer almalıdır?’ üzerine çalışıyorlar. Bizim çalışmamız ise tüm Türkiye’yi kapsıyor. DTK’nın çalışması ile bizim çalışmamız ortaklaştırılacak” diye konuştu.
İŞTE BDP’NİN MODELİ
*Bayrak ve resmi dil, tüm Türkiye ulusu için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk birim demokratik öz yönetimini oluşturacak, kendi renkleri ve sembolleri olacak.
*Demokratik özerk yönetim, bölge meclisi olarak örgütlenecek ve meclislerde görev alan kişiler de “bölge meclis temsilcisi” olarak tanımlanacak.
*Bölgelerin her biri o bölgenin özel adı veya bölge meclisinin yetki sınırları içinde bulunan en büyük ilin adıyla anılacak.
*Demokratik özerklik modelinde il valileri, hem merkezi hükümetin hem de bölge yürütme kurulunun aldığı kararları uygulamakla görevli olacak. Bakanlıkların taşra teşkilatları da aynı prosedüre tabi olacak.