Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Firarilere 'iyi halli' onama!

        Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

        YARGITAY, Hizbullah sanıkları için “toplum güvenliği için zararlı” değerlendirmesini yaparak, Diyarbakır 6. Ağır CezaMahkemesi’nin haklarında verdiği kararı onadı.

        Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK 102.maddenin yürürlüğe girmesinin ardından 3 Ocak’ta 10 Hizbullahçı hakkında tahliye kararı vermişti. Kararın ardından kayıplara karışan sanıklar, dairenin 12 Ocak’ta verdiği tutuklama kararına karşın bulunamadı. Daire, Hizbullah sanıklarının yargılandığı davanın temyiz incelemesini ise dün tamamladı. Daire, 10 firari sanığın da arasında olduğu 16 sanığa “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını ya da bir kısmını tağyir, tedbil ve ilgaya teşebbüs” suçundan verilenmüebbet hapis cezasını oybirliğiyle onadı.

        ‘TOPLUM İÇİN ZARARLI KİŞİLİK’

        Yerel mahkeme, sanıkları önce ağırlaştırılmışmüebbet hapisle cezalandırmış, daha sonra “iyi hal” indirimi uygulayarak, cezalarımüebbet hapis cezasına çevirmişti. Kararında sanıklar için “toplumgüvenliği yönünden tehlikeli ve zararlı kişilik taşıdıkları” değerlendirmesini yapan Yargıtay, bu kişilikleri, geçmişleri ve davranışlarındaki olumlu unsurlar da açıklanmadan, yalnızca geçmişleri ve suçtan sonraki davranışlarından soyut biçimde söz edilerek iyi hal indirimine gidilemeyeceğini ifade etti. Daire, bu eleştirisine karşın, temyiz konusu yapılmadığından iyi hal indirimini de onadı. Kararda, “Örgütün yapısı ve ülke genelindeki organik bütünlüğü ile gerçekleştirdiği yaygın şiddet eylemleri de dikkate alındığında, sanıkların sübutu kabul olunan eylemleri amaçlanan neticeyi gerçekleştirme tehlikesi yaratmaya uygun ve elverişli niteliktedir. Bu sanıklar hakkında kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde suç vasfı tayin edilmiştir” denildi. Yargıtay, 10 yıl hapisle cezalandırılan ve 2009’da tahliye edilen İsmail Kinay ve Abdulvahap Ekinci hakkındaki kararı da ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanmaları gerektiğini belirterek bozdu.

        MÜEBBETİ ONANANLAR

        Edip Gümüş, Cemal Tutar, Fuat Balca, Abdulkerim Kaya, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Mahmut Demir, Kemal Gülşen, Sinan Yakut, Şeyhmus Kinay, Yusuf Begiç, Mehmet Veysi Özel, Rifat Demir, Mehmet Beşir Acar, Mehmet Tahir Ak ve Mehmet Garip Özer

        ‘Karar mahalle baskısıyla alındı’

        Hizbullah sanıklarının avukatı Hüseyin Yılmaz, kararın mahalle baskısıyla alındığını ileri sürerek AİHM’ye gideceklerini söyledi. Yılmaz, firari sanıklar için “Bu süreden sonra gelip teslim olacaklarını sanmıyorum” dedi.

        ‘Birbirimizi görürüz inşallah’

        Tahliye edilen sanıklardan Hacı İnan ile Edip Gümüş’ün teknik takibe alındığı ortaya çıktı. İnan’ın yeniden tutuklandığı soruşturmaya delil olarak sunulan telefon konuşmasında, firar eden Gümüş’ün “Birbirimizi görürüz inşallah” dediği tespit edildi.

        Mahkemeye 8 sanıktan 1’i geldi

        CMK 102. maddeden tahliye edilen 8 Hizbullah üyesinin de yargılandığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 26 sanıklı Hizbullah davasına, serbest bırakılan sanıklardan yalnızca Abdülsettar Yıldızbakan katıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ