Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Taksim'de dev miting

        Hocalı katliamının 20. yılı nedeniyle birçok şehirde çok sayıda etkinlik düzenlendi. “Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi” etkinlikleri organize etti.

        TAKSİM'DEKİ MİTİNGE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

        Azerbaycan'da 613 Azeri vatandaşın öldürüldüğü Hocalı katliamı, 20'inci yıldönümünde Taksim'de toplanan binlerce kişi tarafından protesto edildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de mitinge katılmak üzere Taksim’e geldi. Çok sayıda vatandaş, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin destek verdiği mitinge katılanlar ellerinde Türk ve Azerbaycan bayrakları ile çeşitli sloganlar atarak Taksim Meydanı’na kadar yürüdü.

        Azerbaycan'da Ermeni askrerler tarafından 1992 yılında Hocalı'da 613 Azeri vatandaşı öldürmesinin 20'nci yıldönümünde binlerce kişi sabah erken saatlerden itibaren Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde toplandı. "Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi" tarafından organize edilen mitinge, komşu illerden de katılımlar oldu. Güney Azerbaycan Birlik Komitesi, Ahde Vefa 78 Gençliği ve Azerbaycan Diyalog ve Kardeşlik Derneği'nin de aralarında bulunuduğu çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan göstericiler, Galatasaray Meydanı'ndan Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Kalabalıkta bebek arabasındaki minik eylemciden gazilere, mehteran takımına kadar her kesimden vatandaş yer aldı. Polis, Fransız konsolosluğu önünde herhangi olumsuz bir duruma karşı yoğun güvenlik önlemi aldı. Bir polis helikopterinin havadan meydanı kontrol ettiği gözlendi.

        Fransız Başkonsolosluğu ve Ermeni kilisesi gibi hassas yerlerde sivil ve resmi ekipler, önlemleri artırdı. Bir grup Fransız Konsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı. Protestocu grup ardından konsolosluğa ayakkabı attı. Gerginlik fazla büyümeden bitti.

        Grup, "Karabağ bizimdir, bizim olacak", "Bir millet iki devlet", "Ermeni yalanına sessiz kalma" şeklinde sloganlar atarak katliamı protesto etti. Görevliler tarafından dağıtılan üzerinde "Sarkozy tuvalet kağıdı" yazılı tuvalet kağıtları yerlere atılarak ezildi. Yaklaşık 2 saat süren protesto gösterisinin sonunda ise siyah balonlar uçuruldu.

        İÇİŞLERİ BAKANI: "AZERBAYCAN'DAKİ ACI, BİZİM ACIMIZDIR"

        Hocalı katliamını protesto etmek için Taksim'de toplanan binlerce kişiye destek vermek için Taksim Meydanı'na gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, vatandaşlara hitap etti.

        Bakan Şahin, Türk milletinin haksızlığa ve zulme tahammül edemeyeceğini belirterek, "Afrika'da da olsa Asya'da da olsa, Balkanlar'da da olsa bu Türk milletini ilgilendirir. Çünkü biz sadece kendimiz için değil yeryüzündeki bütün canlılar ve bütün insanlık için çalışan, onları seven, onları kabul eden bir milletiz. İnancımız bir, kültürümüz bir, dinimiz bir, yolumuz bir, akımız bir, sevdamız bir. Azerbaycan'daki acı bizim acımızdır. Azerbaycan'da akıtılan kan bizim kanımızdır. 20 yıl önce bugün kan içiciler, katiller, acımasızlar, merhametsizler, yüreksizler, korkaklar Hocalı' da 613 tane insanın, kadın demeden, çocuk demeden, yaşlı demeden, haklı-haksız demeden kanını içtiler. Bu kan o günden, bugüne kadar yerde kalmadığı gibi bundan sonrada kalmayacaktır. Bu kanın mücadelesini hep beraber İstanbul'da Bakü'de yeryüzünde hak davasına, adalet davasına kim inanıyorsa hep birlikte takip edeceğiz" dedi.

        TÜM YURTTA ANILDILAR

        Hocalı katlimı tüm yurtta eylemlerle anılıyor. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve vatandaşların katılımıyla Ardahan, Edirne, Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Antalya, Bursa, Iğdır, Erzurum, Sivas ve daha birçok ilde Hocalı katliamı kurbanları mitingler, toplantılar ve dualarla anıldı.

        HOCALI'DA NE OLMUŞTU?

        Azerbaycan'ın, Ermeniler tarafından işgal altında tutulan Yukarı Karabağ bölgesinde önemli bir yerleşim merkezi olan Hocalı şehri, coğrafi konumuyla stratejik bir öneme sahipti. Bulunduğu bölgenin tek havaalanına sahip olması ve bağlantı yolları üzerinde yer alması, ilçenin önemini artıran etkenlerdi. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında, Ermenilerin Azerbaycan topraklarına saldırısında, yoğun bir artış meydana geldi.

        1988 yılında, Sovyetler dağılmadan önce başlayan saldırılar 1992 yılında doruk noktasına ulaştı. Saldırıların en acımasızı Hocalı'ya yapıldı. 25-26 Şubat'ta şehre giren Ermeniler ve Ruslara ait 366. Motorize Piyade Alayı, hiçbir ayırım yapmadan, 106'sı kadın, 63'ü çocuk 70'ten fazlası yaşlı olmak üzere 613 Azerbaycan Türk'ünü öldürdü.

        Binlerce insan, şehri terk etmek zorunda kaldı. Bu katliam, Karabağ savaşında ve sorunun kökleşmesinde de önemli rol oynadı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ