Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Hamzalı katliamı unutulmadı

        Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Hamzalı köyünde 1 Ocak 1995'te terör örgütü PKK tarafından katledilen biri köy korucusu 23 vatandaş için anma töreni düzenlendi.

        Kulp Kaymakamlığınca Hamzalı köyündeki anıt önünde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Vali Mustafa Toprak, törende yaptığı konuşmada, teröristlerin 1 Ocak ve 16 Mart 1995 tarihlerinde Hamzalı'ya düzenledikleri iki saldırıda 23 kişinin katledildiğini hatırlattı. Toprak, "Bizim amacımız, geçmişte yaşanan acıları, tekrar gündeme getirip, bunlar üzerine birkaç söz söylemek değil. Bizim amacımız, geçmişte neler yaşadığımızı, o acılardan yola çıkarak gelecekte de aynı acıları yaşamamak için ne gibi hedefler ortaya koyup, nasıl kenetlenmemiz gerektiği ortaya koymak için bu törenler yapıyoruz. Onun için ben öncelikle, sizlerin hepinizin acısını paylaşmak istiyorum. Çok acılar yaşadık geçmişte, toplu acılar yaşadık, ferdi acılar yaşadık ve bu kanlı terör örgütü hepimize bunu yaşattı. Ama biz her bir acıda ayakta kalarak, her birinde ders çıkararak, ileriye doğru yürüyoruz" dedi.

        Kulp Kaymakamı Mehmet Maraşlı da, Hamzalı köyünde PKK terör örgütünün kadın, çocuk demeden 23 kişiyi öldürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

        "18 yıl önce 1995'te tam burada Hamzalı köyümüzde 23 masum vatandaşımız, çocuk, yaşlı, kadın denmeden kalleşçe terör örgü mensuplarınca katledilmiştir. Bu gün Hamzalı'yı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı, eskisinden daha kuvvetli bir şekilde, bir ve beraber olduğumuzu haykırmak için burada toplandık. Ülkemizi bölmeye çalışanlara, masum insanlarımızı öldürenlere, iğrenç emellerine asala ulaşamayacaklarını bir daha buradan haykırmak istiyorum. Burada ki acı sadece Hamzalının acısı değil aynı zamanda Konyalının, İzmirlinin, Amasya'nın da gözüne yaş düşmüştür. Çünkü biz kederde ve sevinçte bir ve beraberiz" dedi

        2. Mot. Piy.Tabur Komutanı Topçu Kurmay Yarbay Ahmet Yüce ise Hamzalı köyünün koruculuğu kabul etmesinin ilk haftasında bir grup terör örgütü mensubunun saldırısına uğradığını belirterek, söz konusu katliamın tarihe kara bir leke olarak geçtiğini kaydetti.

        Konuşmaların ardından çocuklar tarafından şiirler okundu. İlçe müftülüğün yaptığı duanın ardından törene katılanlar, katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Törene, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 7. Kolordu Komutanı, Jandarma bölge Komutanı, Kulp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Kulp ilçe Garnizon Komutanı 2. Mot. Piy.Tabur Komutanı, Kulp İlçe Milli Eğitim Müdürü, daire amirleri, Köy muhtarları ve köylüler katıldı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ