Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bazı fakülte ve yüksekokulların piyasada işgücü açısından karşılığının olmadığını belirterek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bunun gözden geçirileceğini açıklayıp, örnek olarak fen edebiyat fakültelerini göste

        BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bazı fakülte ve yüksekokulların piyasada işgücü açısından karşılığının olmadığını belirterek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bunun gözden geçirileceğini açıklayıp, örnek olarak fen edebiyat fakültelerini gösterdi.

        Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına gerçekleştirilen “Türkiye’nin İnsan Kaynağının Belirlenmesi’’ projesinin sonuç raporunun tanıtımına katılan Ergün iki önemli açıklama yaptı.

        KAPATMA YA DA KISITLAMA

        Ergün, insanların, piyasada yeni oluşan işlere uygun nitelikte yetiştirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Pastaneciler bile sorun yaşıyorlar. Garsonluk yapacak çok sayıda insan başvuru yapıyor ama pasta yapacak adam başvurmuyor” dedi. Bakan Ergün’ün sözünü ettiği düzenlemede fen edebiyat fakülteleri başta olmak üzere bazı yüksekokul ve fakültelerde düzenleme yapılacak. Çok fazla mezun veren bazı bölümler kapatılacak, bazılarında kısıtlamaya gidilecek, bazı bölümlerin ise sayısı artırılacak.

        YENİDEN YAPILANMA

        Üniversitelerle ilgili yeniden yapılanma süreci var. Piyasaya duyarlı bir eğitim verip vermediği konusunda bir değerlendirme yapacağız. Öyle meslek dalları açılmış durumda ki meslek yüksekokulu olsun fakülte olsun piyasada karşılığı yok ve insanlar o meslekleri üniversitede okumaya devam ediyorlar. Bizim piyasamızda hiç karşılığı olmayan meslekler ya da çok sınırlı ama üniversite eğitimi bunun 10 katı. Örneğin fen edebiyat fakültelerinin sayısı çok fazla ancak kimya, fizik, biyoloji mezunlarının çalışabileceği alan çok kısıtlı. Bunların yeniden planlanması lazım.

        SOSYAL YARDIMLAR

        Gerçekten bu sosyal devlet boyutlarının insanlarda çalışma azmini ve iradesini zayıflatıp zayıflatmadığını sorgulamaya başladık, insanların üzerinde bir uyuşturucu etkisi yapmaya başlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ