Yargıtay: "Jandarma dayağı yaralama değil işkencedir"
2 yıl hapis alan jandarma için 12 yıla kadar hapsin önü açıldı
Yasemin GÜNERİ / AHT
Tokat Ağır Ceza Mahkemesi, bir kişiye suçunu söyletmek amacıyla tokat atan, ardından da karakolda falakaya yatırarak ayaklarına copla vuran jandarma görevlisine, 'kasten yaralama'dan 2 yıl hapis cezası verdi. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi bu kararı bozdu. Yargıtay, kamu görevlisi olan sanığın zanlıyı dövüp yaralamasının, 'kasten yaralama' değil 'işkence' suçu olduğuna karar verdi. Yargıtay kararında, jandarmanın 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasının önünü açacak olan 'işkence' suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti.
'İNSAN ONURUYLA BAĞDAŞMAZ'
Kararda, "Belli bir süreç içerisinde süreklilik gösteren ve dolayısıyla sistematik bir şekilde işlenen, insan onuru ile bağdaşmayan, mağdurun bedensel ve özellikle ruhsal yönden acı çekmesine neden olan, algılama ve irade yeteneğini ve buna bağlı olarak da hiçbir şekilde etkilenmeden, özgür iradesiyle ifade vermesini etkileyen, aşağılanmasına yol açan davranışlar işkence suçunu oluşturur" denildi.
Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de atıfta bulunulan kararda şöyle denildi: "Kamu görevlisi olan sanığın eylemi kasten yaralama değil, işkence suçunu oluşturur. T.C. Anayasası'nın 17. maddesinde herkesin, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu belirtildikten sonra, 'Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz' denilmiştir."
İŞKENCE SUÇU MADDE 94
Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.