Facia: Soma'da maden kazası
Başbakan Erdoğan Soma'da hayatını kaybedenlerin sayısını 232 olarak açıkladı
Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağından, dün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da basına yaptığı son açıklamada, 205 işçinin karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini, 80 işçinin yaralı olduğunu açıkladı.
Yıldız, "3 günlük milli yas ilan edildi. Cuma hutbesi de maden kazasıyla alakalı olacak. Sayın Başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz" dedi.
Hayatını kaybedenlerin sayısının 205'e yükseldiğini kaydeden Yıldız, madende grizu patlamasının olmadığını, işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Yıldız, idari ve adli soruşturmanın başlatılacağını söyledi.
Yıldız, içeride bulunan işçi sayısının sorulması üzerine "Yüksek bir sayı söyleyerek kamuoyunu yanıltmak istemem" dedi.
Olay sonrası olay yerine giden ve yetkililerden bilgi alan Başbakan Erdoğan ölen işçi sayısının 232 olduğunu açıkladı.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Habertürk'e yaptığı açıklamada, resmi olmayan rakamlara göre 157 kayıp (ölü sayısı) 75 yaralının olabileceğini aktarmıştı.
CANLI YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINAFAD'IN AÇIKLAMALARI
AFAD'dan yapılan açıklamada, "17 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı. 200'ün üzerinde işçi de mahsur kaldı" denildi. Saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi çıkarıldı. Bir kısmı yürüyerek çıkan, bir kısmı da sedyeyle çıkarılan işçilerin durumunun iyi olduğu belirtildi.
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, madenin içinde bulunan 200-300 civarında işçinin mahsur kaldığını söyledi.
CHP, Soma'ya 7 milletvekilinden oluşan bir heyet gönderdi. MHP de bölge milletvekillerini Soma'ya gönderdi. TSK, bölgeye 15 kişilik arama- kurtarma ekibi gönderdi.
Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.
Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de denetim yapıldığı, mevzuata aykırı bir durum görülmediği belirtildi.
CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN VALİ SAVAŞ'A TALİMAT
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'a, yangın sonucu mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.
AK PARTİ'Lİ VEKİL YURTTAŞ'IN AÇIKLAMALARI
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma'daki madende çıkan yangında ilk etapta kendisine 20 işçinin öldüğü bilgisinin geldiğini ancak bunun yanlış olduğunu öğrendiğini belirterek, şu anda ölü sayısının 3 olduğunu söyledi.
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Habertürk'e yaptığı açıklamada, hastaneye ulaşan vaka sayısının 20 olduğunu, 3 işçinin hayatını kaybettiğini, 1'i ağır 16 işçinin yaralı olduğunu söyledi.
"ÖLÜMLER GAZ ZEHİRLENMESİ SONUCU BOĞULMA"
Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, Habertürk'e yaptığı açıklamada "Hastanemize 7 işçi getirildi, bunlardan 3'ü hayatını kaybetti. Ölümler, tamamıyle gaz zehirlenmesi sonucu boğulma ile gerçekleşti." dedi.
İLK ACI HABERİ SOMA KAYMAKAMI VERDİ
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1'inin hayatını kaybettiğini söylemişti.
Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" demişti.
SOMA İTFAİYE MÜDÜRÜ HABERTÜRK'E AÇIKLADI: 300-400 İŞÇİ MAHSUR, YANGIN SÜRÜYOR!
Soma İtfaiye Müdürü Temel Korkmaz, Habertürk'e yaptığı açıklamada, yerin 1000-1500 metre altında gerçekleşen yangının halen sürdüğünü, 300-400 işçinin mahsur olduğunu, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
CHP HEYET GÖNDERDİ
CHP, özel sektöre ait bir kömür ocağında trafo patlaması sonucu bir işçinin yaşamını yitirmesi, çok sayıda işçinin de ocakta mahsur kalması üzerine Soma'ya bir heyet gönderdi.
Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak.
"MADEN İÇİNE TEMİZ HAVA POMPALANIYOR"
Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, yaptığı açıklamada, yangın sonrası dumanın maden ocağına yayıldığını, içeride bulunan işçilerin dumandan etkilenmesinden endişe edildiğini ifade etti.
Henüz kaç işçinin maden içinde bulunduğunun bilinmediğini söyleyen Küçükgençay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yokettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var, yeterli kalmayabilir" dedi.
3 İŞ MÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi. Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işyerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz" denildi.
İSTANBUL'DAN SOMA'YA YARDIM EKİBİ GÖNDERİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiyesi, Soma'da meydana gelen maden ocağı kazası için kurtarma birliği gönderdi.
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, olayın duyulmasından sonra Başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul İtfaiyesi alarma geçti. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi. Arama kurtarma çalışmaları için, Soma'ya 1 adet Hızır Güç (Afet Müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye aracı, 2 adet köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet aydınlatma kulesi, 6 adet seyyar aydınlatma, 1 adet su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü, 3 adet kamyonet ve 3 adet termal kamera gönderildi.
Öte yandan madene İzmir'den de AFAD ve AKUT ekiplerinin de hareket ettiği belirtildi.
AJANSLAR
BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ