Soma'daki maden kazasında ölü sayısı yine arttı!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden kazasında ölen işçi sayısını açıkladı
Soma’daki maden faciasında acı bilanço giderek ağırlaşıyor. Son açıklamayı bu sabah saat 08.15 sıralarında yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 282'ye yükseldiğini söyledi. Ocakta mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları, gaz birikimi nedeniyle sekteye uğrayarak gerçekleştirilebiliyor.
Ayrıca Bakan Yıldız, Soma'daki madenden son 12 saatte canlı çıkarılan işçinin bulunmadığını söyledi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasının ardından şu anda hastanelerde 27 yatan hasta bulunduğunu, durumu iyi olanların taburcu edilebileceğini belirtti.
Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sağılık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ve bazı milletvekillerinin katılımıyla sürdürülen kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kurtarma ekiplerinin başarılı çalışmalar yürüttüğünü belirten Taner Yıldız, "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 282 işçi kardeşimize ulaştık. 196 içi kardeşimizin naaşını ailelerine teslim ettik" dedi.
Galerilerde yangının devam ettiğini, bu nedenle havanın yönünü değiştirmek durumunda olduklarını ifade eden Yıldız, "Yangınla birlikte bu işi götürmek durumundayız. Havanın yönünü değiştirmek için 4 saatlik hazırlık süremiz var. Gece yarısı saat 2 itibariyle tekrar çalışmalara başlayacağız. Kurtarma ekibi olarak 2 ayrı bloktan madene gireceğiz. 2-2.5 saat kadar kurtarma ekibi dinlenip tekrar sabaha kadar çalışmaya devam edecekler" diye konuştu.
İki zor bölgenin kaldığını, çalışmaları yarın tamamlamak istediklerini bildiren Yıldız, zamanın aleyhte işlediğini yineledi.
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız bir soru üzerine işçilerin tamamının madenden çıkartılmasından sonra hemen idari ve davaya konu olacak soruşturmalar ile denetimlerin başlayacağını, teknik rapor sonucunun beklenmesi gerektiğini belirtti. Ocakta hızlı karbonmonoksit deşarjı ile karşı karşıya olunulduğunu, buna trafo patlamasının mı yoksa başka bir şeyin mi yolaçtığının raporlamalardan sonra görülebileceğini ifade eden Yıldız, "İşçi kardeşlerimiz çıkarıldıktan sonra buradaki teknik çalışmalar sonuçlandırılıncaya kadar kapılar mühürlenecektir. Ancak teknik heyetin çalışmasına müsaade edilecektir. Bütün bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız" cevabını verdi.
Havanın yönünün değiştirilmesi sürecinde kurtarma çalışmalarının yapılıp yapılamayacağı yönündeki soru üzerine Yıldız, sıhhatli yapılmasının işin kendisi kadar önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"500'ü aşkın arama kurtarma ekibi güzel bir koordinasyonla çalışıyor. Onların sağlığını en az yeraltındaki arkadaşlar kadar da düşünmek durumundayız, üstümüze bir risk almamalıyız. Temiz havanın yönünü değiştireceğiz. Haritalar, dehlizler, kanallar bizim böyle yapmamızın doğru olacağını söylüyor. 9 kişilik heyetle değerlendirdik ve bu sonuca vardık."
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hastanelerde tedavi gören işçi sayısının 61 olduğunu, yaralılarda olağan üstü bir sağlık sorunuyla karşılaşılmadığını dile getirdi. Müezzinoğlu, tedavisi devam eden hastaların bir kısmının yarın taburcu olabileceğini de sözlerine ekledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ölenlerin sayısının 245'e yükseldiğini bildirmişti.
Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, "ziyaretler sırasında kurtarma çalışmalarının aksadığı" yönünde söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, ziyaretler sırasında kurtarma çalışmalarında bir kesinti olmadığını ve 500 kişilik ekibin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.
Faciada yaşamını kaybeden maden işçisi sayısının 245'e yükseldiğini bildiren Yıldız, arama faaliyetlerinin kesintisiz olarak devam ettiğini, bu gece itibariyle kurtarma ekiplerinin sağlığı konusunda sıkıntı yaşamadan sonuca varmayı hedeflediklerini söyledi.
Toplam 245 işçinin adli tıp işlemlerinin tamamlandığını, 160 işçinin de ailelerine tesliminin yapıldığını söyleyen Yıldız, "Önemli bir kısmı cenaze namazını müteakip defnedildiler" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle devam etti:
"Bütün madenci kardeşlerimiz, alın teriyle kazandıkları paralarla beraber eve götürdükleri helal lokmayla uğurlandılar. Bütün arkadaşlarımız gibi şuna inanın onların kazandığı para benim kazandığım paradan daha helal. Hiç kimse temenni etmez ne işveren ne kamu ne de oradaki işçi kardeşlerimiz. Zamanın aleyhimize işlediğini söylemiştim. Zaman geçtikçe ümit etmediğimiz tablolarla karşılaşıyoruz. Amacımız bu gece içinde belli bir işçi kardeşimize daha ulaşmaktır."
Madende 15 yaşındaki bir çocuğun bulunduğu iddialarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Yıldız, şöyle konuştu:
"Dün geceden bu yana hem asli işimiz olan işçi kardeşlerimize ulaşma gayretleri hem de algı operasyonlarıyla uğraşmak durumuna kaldık. Biz şu anda tek şeyle uğraşıyoruz. Dün 15.10'dan itibaren adli ve idari süreç başlamıştır ama tek odaklandığımız işçi kardeşlerimize ulaşabilmek. Kan arayanların anonslarıyla beraber hastaneye yığılanlar oldu. Kan aramadık. Algı operasyonlarıyla uğraşıyoruz. Böyle bir işçi kardeşimiz burada çalışmıyor. Buna ne sendika ne işveren ne kamu müsaade eder. Böyle bir şeyi hoş göremeyiz. Yüzlerce, binlerce kayıt arasında baktık o isimde birisi yok, o yaşta birisi yok. Hele hele bugün Berkinle bir ilişki kurulmuş olmasını çok manidar buldum. Gezi Parkı'nda parkında ağaçların arkasına saklananlar, 17 Aralık'ta elektrik direklerinin arkasına saklananlar çok acınacak hale gelmişlerdir bugün; maden işçilerin arkasına sığınma ihtiyacı hissetmişlerdir. Her şeyde siyaset yapılabilir, can pazarının olduğu yerde bu politika yapılmaz. Böyle bir ilişki yapılmasını çok ayıplıyor ve kınıyorum."
Yıldız, BDP, MHP ve CHP milletvekillerine de bu konuda gösterdiği itina için teşekkür etti.
KURTARMA ÇALIŞMALARI
Ocak'ta kaç işçinin kaldığı yönündeki soruya net bir cevap veremeyeceği bildiren Yıldız, "Ocağın bir kısmında yaklaşık 20-22 kişilik gruptan bahsediliyor. Mutlaka onları almamız lazım. Ocaktan çıkmadan bunun sayısını telaffuz etmemiz doğru olmaz. Bu gece onlara ulaşmamız lazım diye düşünüyorum" dedi.
Madende girilmeyen galerinin olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise Yıldız, galeri uzunluğunun 4,5 kilometre kot farkının 460 metre olduğunu bildirerek, ulaşılmadık nokta bulunmadığını, karbondioksidin yoğun olduğu noktalarda daha dikkatli çalışma yapıldığını söyledi.
Madende yangının devam ettiğini dile getiren Yıldız, karbondioksidin çok yoğun olduğu noktalara kurtarma ekiplerini sokmadıklarını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da ölenlere rahmet, geride kalanlara sabır diledi. İslam, mağdur ailelere destek vermek için hazırlıkları tamamladıklarını tüm ekiple sahada olduklarını da ifade etti.