Atalay, Soma'daki Başbakan'a yönelik protestoları değerlendirdi
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma'daki maden kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma'daki maden kazasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Beşir Atalay, Soma'daki Başbakan Erdoğan'a yönelik protestoların sorulması üzerine "Öfkeler varsa bile bunu da haklı görmek lazım. Mesela birisi bağırıyor haber, bilgi alamadığı için. Bağırmasını normal karşılamak lazım. Ben de oradaydım. Başbakanımız konvoy halinde giderken, caddede başbakanımızın arabası geçerken öyle bir şey olmuş. Ama sonra içişleri bakanımız oradaydı, yakındaydı. Orada birazcık organize bir şey olmuş. Yakınlarını kaybedenler veya bu olayla ilgisi olanlar değil de böyle ortamlar kullanılır daima. Oradaki insanların acısını paylaşmak değildir bu. Normaldir Türkiye'de. Siyasi bir kimlik geldiğinde, bu vesileyle orada bir şey gösteri yaparlar. Yakından takip ediyoruz sebebini gerekçesini. Yoksa, böyle bir olayda üzüntüsünü ifade etmek daha tabii bir şey yok. İnsanları dinledik, teselli ettik. Milletçe yas tuttuğumuz günler. Başka kanallara sevk etmeyelim" dedi.
Uluslararası çalışma örgütünün madencilik alanındaki sözleşmesini Türkiye'nin onaylamamasını değerlendirmesi istenen Atalay, "Bütün bunlar değerlendirilir. Benim bilgimde olan bir konu değil" diye cevapladı.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma'daki maden kazasına ilişkin NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Kazadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Atalay, "Rabbim onlara sabır versin. Geride hala çıkarılmamış işçilerimiz var çalışmalar sürüyor. Tarif edilmez bir acı. Madenler konusu enerji bakanlığımızın sorumluluğunda olduğu için o işin koordinatörlüğünü yürütüyor. Giden insanları geri getiremiyoruz. Büyük bir acı. İçin dayanması kolay değil. Bu milletin acısıdır" dedi.
"BURADAKİ BİR YANGIN OLAYI PATLAMA, ÇÖKME YOK"
Maden kazasının yangından kaynaklandığını belirten Beşir Atalay, "Önce trafo olarak açıklandı. Buradaki bir yangın olayı. Patlama, çökme yok. Önce kabloların yanması, karbondioksitin artması ile havasızlık. Bu patlama ile ilgili olarak doğrusu sebep, tam nereden kaynaklandı onlar çalışılacak şeyler. Önce kardeşlerimiz oradan çıkaralım. Adli, idari çalışmalar başlamış durumda" açıklamasında bulundu.
"İÇERİDE KAÇ MADENCİ OLDUĞUNA İLİŞKİN KESİN BİLGİLER VEREMİYORUZ"
Madenci sayısına ilişkin kesin bilgi veremediklerini söyleyen Atalay, "İçeride kaç madenci olduğuna ilişkin kesin bilgiler veremiyoruz" dedi. Madene giren kaç madencinin olduğuna ilişkin soru üzerine Atalay şöyle cevap verdi: "Kurtulup kayda girmemiş olanlar, kurtularak hastaneye başvuranlar var. İş verenin sorumlulukları da idari incelemede olacak."
"MADENCİLİK TARİHİMİZİN KAYIP SAYISI OLARAK EN BÜYÜK KAZASI"
Kazanın madencilik tarihimizin kayıp sayısı olarak en büyük kazası olduğunu belirten Atalay, "Can kaybı her şeyden önemli. Madencilik tarihimizin kayıp sayısı olarak en büyük kazası. Bura da hiçbir şey göz ardı edilemez. Burada, incelemelerin nasıl yapıldığı da önemli. Bütün bunlar masaya yatırılır. Raporlar bütün bunlar değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.
"MART AYI SONUNDA ÇALIŞMA BAKANLIĞI MÜFETTİŞLERİ İNCELEME YAPMIŞLAR"
Mart ayı sonunda çalışma bakanlığı müfettişlerinin madende inceleme yaptığını söyleyen Beşir Atalay, "Mart ayı sonunda çalışma bakanlığı müfettişleri inceleme yapmışlar. Geriye doğru gittiğinizde, teftiş açısından şu yıl bir teftiş yapılmamış diye bir şey yok. Raporlarını biz de gördük. Ama bunların nasıl yapıldığı da önemli. Hepsi değerlendirilir" dedi.
"MÜDAHALEDE GEÇ KALMA SÖZ KONUSU DEĞİL "
Atalay, kazaya ilişkin müdahalede geç kalınmadığını belirterek şu açıklamada bulundu: "Müdahalede geç kalma söz konusu değil. Araştırma yapılmadan yapılacak olan değerlendirmeler için erken. Madende çalışmak özel eğitimler istiyor. Bu konuda olumsuz bir şey duymadım."
"BU KAZA, BU SEKTÖRE YENİDEN BAKIŞI DA GETİRİR"
'Yaşam odasını madenlerde zorunlu hale getirmeyi düşünüyor musunuz?' şeklindeki soruya Atalay, "Bunların hepsi çok önemli. Yenileme açısından hepsine tekrar bakmak. İlgili sektördeki arkadaşlarımız değerlendirecek. İyi işleyen bir maden ocağı olarak biliniyor. Bu kaza, bu sektöre yeniden bakışı da getirir diye düşünüyorum. Getirmek durumunda" diye yanıt verdi.
"ÖZEL SEKTÖRÜN ELİNDE SİGORTASIZ BİR KİŞİ BİLE YOK "
'Madende Taşeron işçi var mı?' sorusu üzerine Atalay şu şekilde konuştu: "Burası tamamen özel sektörün elinde. Sigortasız bir kişi bile yok. Kurallara uygun olarak çalıştığı tespit edilen bir yer. Hepsi sigortalı. Sayılar, isimler çok açık."
ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜNÜN MADENCİLİK ALANINDAKİ SÖZLEŞMESİNİ TÜRKİYE NEDEN İMZALAMADI?
Uluslararası çalışma örgütünün madencilik alanındaki sözleşmesini Türkiye'nin onaylanmaması, imzalanmamasını değerlendirmesi istenen Atalay, "Bütün bunlar değerlendirilir. Benim bilgimde olan bir konu değil" dedi.
"ÖFKELER VARSA BİLE BUNU DA HAKLI GÖRMEK LAZIM"
Protestolara ilişkin olarak Beşir Atalay şu açıklamayı yaptı: "Öfkeler varsa bile bunu da haklı görmek lazım. Mesela birisi bağırıyor haber, bilgi alamadığı için. Bağırmasını normal karşılamak lazım. Ben de oradaydım. Başbakanımız konvoy halinde giderken, caddede başbakanımızın arabası geçerken öyle bir şey olmuş. Ama sonra içişleri bakanımız oradaydı, yakındaydı. Orada birazcık organize bir şey olmuş. Yakınlarını kaybedenler veya bu olayla ilgisi olanlar değil de böyle ortamlar kullanılır daima. Oradaki insanların acısını paylaşmak değildir bu. Normaldir Türkiye'de. Siyasi bir kimlik geldiğinde, bu vesileyle orada bir şey gösteri yaparlar. Yakından takip ediyoruz sebebini gerekçesini. Yoksa, böyle bir olayda üzüntüsünü ifade etmek daha tabii bir şey yok. İnsanları dinledik, teselli ettik. Milletçe yas tuttuğumuz günler. Başka kanallara sevk etmeyelim."
MADEN SAHİBİNİN RUHSATININ İPTAL EDİLMESİ SÖZ KONUSU MU?
'Maden sahibinin ruhsatının iptal edilmesi söz konusu mu?' sorusuna Atalay, "Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. İncelemeler yapılacak. Peşin yargılarda olmamak lazım" diye yanıt verdi.
DHA