Maden kazalarının ortak noktaları
Maden Mühendisleri Odası, faciaya götüren ihmalleri sıraladı
Deniz ÇİÇEK / ANKARA
Maden Mühendisleri Odası'nın hazırladığı madencilikte iş kazaları raporunda, maden kazalarının ortak noktaları belirlendi. Buna göre, kaza yaşayan hemen her madende 'nefeslik' denen çıkışların olmaması, patlama ya da yangın anında madencinin panikleyerek ne yapacağını bilememesi ölümleri artırıyor. Ocakta sigara bile içiliyor. Kazaların ortak noktaları şunlar:
- Uygun ve yeterli havalandırma bulunmuyor. Bu nedenle metan gazı dışarı atılamıyor. Gereğinden fazla tali vantilatör kullanılıyor. Kaçağa, metan yanmasına ve grizu patlamasına neden oluyor.
- Nefeslik ve kaçamak yolu olarak kullanılmak üzere yer üstü bağlantılı ikinci yol yapılmıyor. Kaza anında kurtarma çalışmalarını zorlaşıyor. İşçiler ocaktan tahliye edilemiyor.
- Havalandırma sistemlerinin farklı paralel kollarda yer alması ilkesine uyulmuyor.
- Elektrik teçhizat ve kabloları alev sızdırma (ALSZ) özellikte değil. Kendiliğinden emniyetli elektrik donanımı ve devre kesici donanımları ya yok ya da çalışmıyor.
MADEN OCAĞINDA SİGARA İÇİLİYOR
- İlkyardım ve tahliye istasyonları kurulmamış, olanlarsa uygun nitelikte değil. Bu nedenle kaza sonrası ilk yardım zamanında yapılamıyor.
- İyi nitelikli gaz ölçüm cihazları yok ve her vardiyada muntazam aralıklarla göz ölçümleri yapılmıyor. Kişisel maske bulunmuyor bu da çalışanların metan, karbonmonoksit ve karbondioksitten etkilenmesine neden oluyor.
- Yangın ve patlamadan sağ kurtulanlar, yeterli eğitim ve tatbikat olmadığı için güvenli çıkış yollarını bulamıyor ve bu durum ölümleri artırıyor.
- Maden ocağında sigara içildiği tespit ediliyor.
- Tavanın çökmemesi için gereken sürme kama tekliği tam olarak uygulanmıyor. Yan duvarları tutan ayaklara dolgu yapılması kuralına uyulmuyor. Bu da göçüğe neden oluyor.