Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki mezuniyet töreninde Dekan Adem Sözüer'den çarpıcı mesajlar

        Tülay ACAR/HABERTÜRK TV

        İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan öğrenciler diplomalarını çoşkuyla kutlanan bir törenle aldılar. Törende konuşan Fakülte Dekanı Adem Sözüer Hukuk Fakültesi sayısındaki kontrolsüz artışa dikkat çekti. Avukatlıkların çalışma koşulları ve ekonomik koşullarını düzeltilmesini istedi. Ve bir başka kaygısı ise avukatlık sınav sisteminde yapılan değişiklikle ilgiliydi. Prof. Dr. Sözüer, avukatlığa geçiş için yapılan sınav sistemindeki son değişikliğin acilen değişitirilmesini istedi.

        İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin Beyazıt Kampüsü'nde dün anlamlı bir etkinlik vardı. 2013-2014 döneminden mezun 1200 öğrenci diplomalarını çoşkuyla düzenlenen törenle aldılar..Törene aileleri, sevdikleri, hocaları ve çok sayıda savcı ve hakim katıldı. Tören Fakülte Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer'in sık sık alkışlanan konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Adem Sözüer; Türkiye'nin hukuk devleti olabilmesi için avukatlığın ve savunmanın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi:

        "Avukatlık, savunma güçlendirilmezse adil yargılanma olamaz. O nedenle biz diyoruz ki 'avukatların çalışma koşulları düzeltilsin. Avukat ekonomik olarak tıpkı hakim ve savcı gibi kimseye bağlı olmasın ki göğsünü gere gere dolaşsın Haftanın 6 günü 14 saat çalışma olur mu.. 18. yüzyıl İngilteresi'ne döndük. Köle düzeni mi.. Ne zaman yaşacak bu insan. Bizim fakültemizin mezunlarının ingilizcesi yok. Ama yabancı bilen hukuk fakültesi mezun olanları gece gündüztercüme olarak çalıştırmak mıdır. Tercüme bürosu değil, hukuk fakültesi burası Türkçeyi bilmezse yabancı dil de işe yaramaz. Ancak elbette ki yabancı dilin önemini dışlamıyoruz. Ancak mezunlarımıza hak ettikleri değerinde verilmesini istiyoruz“

        Prof. Dr. Sözüer, bir başka önemli ayrıntıya daha dikkat çekti. Yönetmelikle avukatlığa geçiş sisteminde yapılan son değişikliğin acil değiştirilmesi çağrısında bulundu. Ve şöyle devam etti:

        "Avukat olabilmek gerekli staj belgesini alabilmek için bir sınav getirildi. Hakimlerin savcıların ayrı, avukatların sınavları ayrı. Biz diyoruz ki hukukçuların ortak bir sınavı olsun. Hiç test sınavıyla hukukçu olur mu burada da dershanecilik düzeni oluşacak. Yani aileler çocukları mezun olduktan sonra çocuklarını dershaneyemi gönderecek. Objektif mülkatasız ve tüm hukuk fakültelerinin ortak staj yapması gereken bir sistem kurulması çağrısında bulunuyoruz. Kimseye kurumsal olarak karşı değiliz. Diyoruz ki Hukuk fakültesinden mezun olanlara evet devlet sınavı getirsin. . Ama bu sınavı test sınavı değil.. Mülakatsız yine merkezi klasik sınav olsun. Hakimlik-savcılık sınavlarına yeniden düzenlensin.

        "ARKA BAHÇELER KALKSIN"

        Biz diyoruz ki tüm arka bahçeler kalksın tek bahçe olsun. . Adalet bahçesi olsun. İktidar ve muhalefet bir araya gelsin, bir an önce devlet sınav konulmasını ve stajını ücretli olmasını talep etmekteyiz. Biz bu bayrağı aldık yürüyoruz. Mücadelemizi vereceğiz. Mücadelemiz hakkın hukukunve adaletin mücadelesidir"

        "HUKUK FAKÜLTELERİNDEKİ ARTIŞ KAYGI VERİCİ"

        Prof. Dr. Sözüer, son yıllardaki hukuk fakültesi sayısındaki artışa da dikkat çekti. Ve şöyle devam etti: "Son 5-6 yılda 50-60 hukuk fakültesi kuruldu. Uyarıyoruz. Türkiye'deki hukuk fakülteleri öğretimi bir felakete doğru gidiyor. Biz kurumlara karşı değiliz. Ancak kontrollü artışı da önemisyioruz. Yetkilileri uyarıyoruz. Bu durumda acil bir düzenlenme yapılmalı"

        Tören, ilk üçe giren birinci öğretimden birinci Aziz Bora Durmaz, ikinci sırada Kübra Kayabaşı, üçüncü sıradaAmine Akbaş ile ikinci öğretimden birinci, Onur Yılmaz, ikinci sırada Burak Kara, üçüncü sırada Emir Karakol adlı öğrencilere plaketlerin verilmesiyle son buldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ