Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik İkinci el mobilyadan 5 milyon TL ciro - Girişimcilik Haberleri

        Türkiye’de, geçtiğimiz yıl rekor kıran konut satışları, bir önceki yıla göre yüzde 5.1 artış ile 1 milyon 400 bini buldu. Gayrimenkul sektöründeki ilerlemeye paralel olarak, Türkiye’deki ev sahipliği oranı da son açıklanan verilere göre yüzde 60.4’e yükseldi. Durum böyle olunca da, inşaat sektörü ile birlikte yükselişe geçen mobilya ihtiyacına yönelik girişimler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Bunlardan Dekopasaj isimli girişim, tüm dünyayı kasıp kavuran pazar yeri (market place) modelini mobilya alanına taşıdı. Dekopasaj kurucusu Emir Tümenmezken, girişiminin mobilya, aydınlatma ve aksesuvarlardan oluşan ev dekoruna özel bir pazar yeri olduğunu söyledi.

        ‘NAKLİYE ÇÖZÜMÜ DE SUNUYORUZ’

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, hali hazırda faaliyet gösteren pazar yerlerinin, geleneksel yollardan da satılabilecek mobilyalara ederlerinin çok altında bedeller verdiklerini söyleyen Emir Tümenmezken, “Alıcılar için ise ürün bulmak, alım için detayları netleştirmek ve nakliyeyi çözmek, söz konusu sitelerde alışverişi zorlaştıran etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Satıcıya mobilyasını değerinde satmak, alıcıya da aradığı ürünü bularak nakliye dahil çözümleri sunmak için Dekopasaj’ı Ocak 2015’te hayata geçirdik” dedi.

        Tümenmezken, sadece mobilyaya odaklı pazar yeri olmalarının bazı avantajları beraberinde getirdiğini vurgulayarak, “Satış hızı, nakliye servisi, ‘inhouse’ geliştirilen lojistik algoritması, konsinye satış hizmeti, ikinci el fiyat avantajıyla tasarım, markalı ürünler ve vintage parçalara sahip olunabilme fırsatının yanında taksitle alışveriş imkânı da sunuyoruz” dedi.

        REKLAM

        2 yıl içinde 20 bine yakın alışverişe aracılık ettiklerini ve yılda 5 milyon liralık satış hacmine ulaştıklarını kaydeden Dekopasaj Kurucusu Tümenmezken, “8 binden fazla satışa hazır ilan ve 100 binden fazla üye sayımız bulunuyor. Bugüne kadar tamamı şahıslardan olmak üzere 785 bin dolarlık (3 milyon TL) yatırım aldık. Gündemimizde 500 bin dolarlık yeni bir yatırım daha almak var” diye konuştu.

        ‘EN ÇOK KONSOL SATILIYOR’

        Emir Tümenmezken, “Platform üzerinden, en çok konsol, kanepe ve yemek masası satışı gerçekleşiyor. Alıcılar, evin ana ihtiyaclarını karşılamayı tercih ediyor” dedi.

        AMERİKALI GİRİŞİMİ DNA'YA ÖZEL VİTAMİN KARIŞIMI GÖNDERİYOR

        ABD merkezli Nutrigene isimli bir girişim, kişiye özel hazırlanmış vitaminler gönderiyor. Kişilerin DNA bilgileri doğrultusunda sıvılaştırılmış vitamin karışımları hazırladıklarını kaydeden girişimin kurucusu Min FitzGerald, “Kullanıcılarımıza sadece onlara özel hazırlanmış vitamin karışımları sunuyoruz. Karışımlarımız standart bir vitamin hapından on kat daha etkili” diye konuştu.

        Girişimin hazırladığı sıvı-vitamin karışımlarını almak isteyenler, ilk önce DNA analiz hizmeti sunan 23andME şirketine DNA bilgilerini gönderiyor. Nutrigene de bu bilgiler doğrultusunda kişiye özel vitamin karışımları hazırlıyor. Şirketin vitamin karışımlarının fiyatları 85 dolardan başlıyor.

        ‘SATIŞLARDAN YÜZDE 25 KOMİSYON ALIYORUZ’

        Tümenmezken, Türkiye mobilya tüketim pazarının yaklaşık 50 milyar TL olduğunu belirterek, “Bunun direkt hizmet edilebilir 2. el pazarı 5 milyar TL civarındadır. İnsanların dekorasyon frekansının hızlanması, emlak tarafındaki hızlı büyüme ve mobilyaya ayrılan bütçenin artması pazarın büyüyeceğini gösteriyor” dedi.

        Çalışma modelinden de bahseden Tümenmezken, “Satıcılar iki türlü satış yapabiliyor. Direkt Dekopasaj’a ilan bırakarak veya satılana kadar mobilyaları tutarak, ya da Dekopasaj’a mobilyalarını satılmak üzere konsinye teslim ederek. Direkt satışlara yüzde 25, konsinye satışlara yüzde 50 komisyon uyguluyoruz. Alıcılar da ürüne göre bir teslimat bedeli ödüyor” ifadesini kullandı.

        REKLAM

        MEDİTASYON 1.8 MİLYON TL'LİK YATIRIM ALDI

        Üyelerine stres, uykusuzluk, nefes, motivasyon, odaklanma gibi konularda çözümler sunan Meditasyon Uygulaması, 1.8 milyon TL’lik ikinci yatırımını aldı. Fatih Mustafa Çelebi, Ali Murat Ceylan ve Berk Ylmaz tarafından kurulan girişimin alınan yatırımı ekibin genişletilmesi, teknoloji, uluslararası büyüme ve pazarlama bütçesine aktarmayı planladığı kaydedildi.

        Platformun 350 binden fazla üyesi bulunduğunu belirten kurucu ortaklardan Fatih Mustafa Çelebi, “Şu anda Türkçe ve İngilizce dilinde hizmet vermekte olup, önümüzdeki aydan itibaren İspanyolca versiyonuyla yeni ülkelere açılmayı hedefliyoruz” dedi.

        Çelebi, bu yıl içinde 1 milyon üye sayısına ulaşmayı planladıklarını söyledi.

        FINTECH'LER RAKİP DEĞİL BİRBİRİNİN İŞ ORTAĞI OLMALI

        Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY Türkiye, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve FinTech İstanbul işbirliğiyle hazırlanan ‘Türkiye Fintech Ekosisteminin Gelişimi için 23 Öneri’ adlı raporun sonuçlarını açıkladı. Raporda öne çıkan başlıklara göre, finansal kuruluşlar ve fintech’lerin (finansal teknoloji şirketleri), birbirlerini rakip olarak değil, stratejik iş ortakları olarak değerlendirip, “rekaberliğe” dayalı işbirliği modelleri geliştirmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, ödeme sistemlerinin dışında farklı alanlarda faaliyet gösteren fintech’lere ve iş modellerine de ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

        Özellikle sigorta sektörünü destekleyecek ‘insurtech’ şirketlerinin sayısının gelecekte artacağının belirtildiği araştırmada, fintech konusunda da sadece mevcut iç pazarın değerlendirilmesi yerine, özellikle Ortadoğu ve Körfez ülke pazarları için projeler üretilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

        BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Fintech’i ekonomiye sağladığı çok boyutlu katkı, getirdiği yeni ürün ve hizmetler, finansal erişimin artırılması gibi sağladığı ek faydalar nedeniyle finans sisteminin geleceğini şekillendirecek önemli bir fırsat olarak görüyor ve ülkemizin bu fırsatı kaçırmaması adına yoğun çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

        ‘EKONOMİ POLİTİKALARINI ETKİLEMEYE BAŞLADILAR’

        Raporu değerlendiren EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Ortağı Emre Beşli, “Fintech’in ekonomi politikalarını etkilemeye başladığı bir döneme girdik. Ekosistemdeki farklı paydaşların rekabet ya da işbirliği konusunda nasıl davranacağı önem kazanıyor” dedi.

        Fintech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı da, “Birçok ülkede fintech’ler için özel sektör ve kamu destekleri ortaya çıkıkıyor. Kamu politikaları içinde özel fintech çalışmaları yapılıyor” dedi. Hayatı kolay kılıyorlar Raporda, Fintech’lerin yenilikçi yaklaşımları ile müşterilerin hayatlarını kolaylaştırdığına vurgu yapıldı.

        ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 57'Sİ KENDİ İŞİNİN SAHİBİ OLMAK İSTİYOR

        Online araştırma servisi Adgager, İTÜ ARI Teknokent işbirliği ile yaptığı ve öğrencilerin girişimciliğe bakış açısını ortaya koyan raporunu yayınladı. Türkiye’deki girişimcilik ruhunu ölçmek ve öğrencilerin sektördeki gelişimini sağlamak amacıyla 18-26 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan araştırmaya, 117 farklı üniversiteden önlisans, lisans ve yüksek lisansta okuyan bin 11 üniversite öğrencisi katıldı.

        Araştırmaya göre, lisans öğrencilerinin yüzde 65’i mezun olduktan sonra veya halihazırda girişimci olmak isterken, yüzde 23’ü ise bu konuda halen kararsız olduğunu, yüzde 11’i de böyle bir hedefinin olmadığını belirtti. Adgager’in araştırmasına katılan öğrencilerin yüzde 57’si girişimciliği kendi işinin sahibi olmak için istediğini söylerken, yüzde 18’lik kısım da girişimciliğin hayali olduğunu kaydetti.

        Yüzde 16’lık kısım da girişimciliği bir risk olarak değerlendirirken, öğrencilerin geriye kalan yüzde 9’u ise girişimciliği kurumsal şirketlerden kaçış ve işsizliğe alternatif olarak gördüğünü ifade etti.

        KEIRETSU FORUM GENEL MÜDÜRÜ ESRA TALU OLDU

        Melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum’un Türkiye ayağı Keiretsu Forum Türkiye’nin genel müdürü şubat ayı itibarıyla Esra Talu oldu. Uzmanlık alanı “e-ticaret ve startup şirketlerinin kurulumu ve yönetimi” olan Esra Talu, 2014 yılından bu yana e-business konusunda danışmanlık yapıyor. 1968 yılında İstanbul’da doğan Talu, İsviçre’nin Lugano şehrinde bulunan Franklin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu.

        2018 SONUNDA AVRUPA'YA AÇILACAK

        Gelecek hedeflerine dair konuşan girişimin kurucusu Tümenmezken, “2018’de ciromuzu 5 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Konsinye satışlarımızı da yıl sonuna kadar 3 kat büyütmek istiyoruz” dedi.

        Şimdilik sadece İstanbul’da hizmet veren Dekopasaj’ın, Ankara ve İzmir operasyonlarının da yıl içinde başlayacağını söyleyen Tümenmezken, “2018’de Avrupa’da, 2019’da ise Birleşik Arap Emirlikleri’nde olmayı hedefliyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ